Η ΓΕΠΟΕΤ χαιρετίζει θερμά την ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού από την κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και συγχαίρει τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης που έκανε την υπόσχεσή του στον κλάδο του τουρισμού πράξη να επανιδρυθεί το Υπουργείο Τουρισμού, καθόσον ο ελληνικός τουρισμός των 16 εκατομμυρίων επισκεπτών το είχε και το έχει ανάγκη. Η νέα Υπουργός Τουρισμού είναι ένας άξιος άνθρωπος και γνωρίζει καλά τα θέματα του τουρισμού. Φυσικά και θα πρέπει να είμαστε δίπλα της και να της συμπαρασταθούμε στο δύσκολο έργο της.
Δυστυχώς χάσαμε πολύτιμο χρόνο ιδιαίτερα τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια όταν τον τουρισμό τον είχαν βάλει οι κυβερνώντες στον αυτόματο πιλότο και όχι μόνο. Λειτουργούσαμε σαν χώρα χωρίς σχέδιο βασιζόμενοι σε απρόβλεπτα γεγονότα που μπορεί να τύχαιναν στους γείτονες όπως συνέβη στην Αίγυπτο και την υπόλοιπη Β. Αφρική. Πέραν πάσης λογικής εγκαταλείφθηκε η προβολή της χώρας κυρίως στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό δεν είχαμε καλύτερες επιδόσεις. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι εξακολουθούν να μη λειτουργούν με το θερινό ωράριο πλην λίγων εξαιρέσεων, πλήττοντας τα περιηγητικά προγράμματα σε μία χώρα κατεξοχήν τουριστική.
Φυσικά και η visa είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα εδώ που κρατούσε για αρκετά χρόνια μακριά τους Ρώσους κυρίως τουρίστες αλλά και τους Κινέζους. Πριν τρία – τέσσερα χρόνια άλλαξαν τα πράγματα ξεκινώντας από τη Ρωσία. Εμείς οι «πλούσιοι» Έλληνες θέταμε εμπόδια στο σύστημα θεώρησης visa έναντι των «φτωχών» Ρώσων και Κινέζων που φοβόμαστε μήπως παραμείνουν ως λαθρομετανάστες. Και όλα αυτά προς τέρψη των γειτόνων μας Τούρκων που κυριολεκτικά έτριβαν για κάποια χρόνια τα χέρια τους με τα ποσοστά αύξησης των τουριστών, που πλημμύριζαν τη χώρα τους.
Τώρα, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που περνάμε φαίνεται ότι ξυπνήσαμε και βρήκαμε τη λύση τουλάχιστον για τη Ρωσία στην αρχή, που είναι ιδιαίτερα σημαντική αγορά και καλύπτει και ένα μέρος των απωλειών από την αγορά της Γερμανίας, το πρόβλημα όμως παραμένει όσον αφορά την Κίνα. Όχι τόσο στο θέμα της visa γιατί οι πρεσβείες μας εκεί έστω και με το λιγοστό προσωπικό κάνουν ότι μπορούν, αν και δεν υπάρχουν Έλληνες υπάλληλοι Κινεζόφωνοι αλλά το προσωπικό εκεί είναι Κινέζοι και υστερούν σημαντικά σε αριθμό σε σχέση με τους αντίστοιχους υπαλλήλους προξενείων άλλων χωρών. Το τεράστιο θέμα εκεί είναι καθαρά και η αεροπορική σύνδεση, όταν εμείς δεν έχουμε κάνει τίποτα για αυτό και η Τουρκία και εκεί μας ξεπερνά έχοντας απευθείας καθημερινή πτήση.
Όμως και τα ανοικτά εσωτερικά μέτωπα είναι πολλά, ξεκινώντας από ένα πανάκριβο αεροδρόμιο στην Αθήνα. Είχαμε ένα διασπασμένο Υπουργείο Τουρισμού και ενώ είχε συμφωνηθεί στο θέμα της απελευθέρωσης των χερσαίων επιβατικών μεταφορών με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου να γίνει πλήρης απελευθέρωση και όχι μόνο των αδειών των τουριστικών λεωφορείων, αυτό δεν έγινε. Απελευθερώθηκαν μόνο τα πούλμαν ενώ δεν εθίγει το μονοπώλιο των ΚΤΕΛ. Η απελευθέρωση των συγκοινωνιών είναι ένα θέμα που μας φέρνει σε καθημερινή σύγκρουση με την εσωτερική αγορά και την Τρόικα, εκεί το μονοπώλιο καλά κρατεί όπως επίσης και το πρόβλημα στους ξεναγούς. Ακόμα οι σχολές ξεναγών υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται έλλειψη ξεναγών.
Αυτά και αρκετά άλλα οφείλουν να αποτελέσουν τις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου Τουρισμού. Περιμένουμε τον ορισμό της συνάντησης με την νέα Υπουργό ώστε να τεθούν όλα στο τραπέζι, προσβλέποντας στη συνεργασία της καθώς γνωρίζει τα πράγματα πολύ καλά. Της έχουμε εμπιστοσύνη και πιστεύουμε ότι θα χαράξει μία νέα πορεία ώστε να επανέλθει ο τουρισμός σε ορθή πορεία.