Δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι συζητείται έντονα οι συνέπειες της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Οι ευρωπαίοι πολιτικοί βρίσκονται σε κατάσταση άρνησης» δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, ο Γκούντραμ Γουλφ, αναπληρωτής διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι ακόμη και με ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα – κάτι το οποίο συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες στους γερμανικούς πολιτικούς κύκλους – τα δομικά προβλήματα της ευρωζώνης θα παραμείνουν.
«Δεν αναγνωρίζουν ανοιχτά ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί αυτό να έχει αποτέλεσμα, είναι αν υπάρξει σημαντική εισροή κεφαλαίου στον Νότο από τον Βορρά» συμπλήρωσε. Ωστόσο, «αν και τίποτε δεν είναι γραμμένο σε χαρτί», η πολιτική ελίτ της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ίδιο, «έχει αρχίσει να συζητά ξεκάθαρα και ανοιχτά» τί πρόκειται να συμβεί αν η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το ευρώ.
Με την Ευρώπη και τις χρηματαγορές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν πια διάθεση να διαπραγματευθούν εφόσον η χώρα δεν είναι διατεθειμένη αν ακολουθήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις της, αναφέρουν οι New York Times.
«Οι Γερμανοί σε μεγάλο βαθμό πιστεύουν πια ότι θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη» είπε ο Κάρτσεν Χέφεκερ, ειδικός στο ευρώ και καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Σίγκεν στη Γερμανία. «Αν η χώρα πραγματικά συνεχίσει στο μονοπάτι που τώρα χαράζει, θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί η προσπάθεια να παραμείνει στο ευρώ. Πώς να αντιμετωπίσεις μία χώρα που λέει ότι δεν θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει;» προσέθεσε.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το «χαρτί» που μπορεί να παίξει τώρα η Ελλάδα είναι ο κίνδυνος που μία ενδεχόμενη έξοδός της από το ευρώ θα συνιστούσε για άλλα, μεγαλύτερα, μέλη της ευρωζώνης όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Σύμφωνα με τον Χέφεκερ, αν η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ οι αγορές θα αρχίσουν να ψάχνουν το επόμενο «θύμα».
«Τότε η Ισπανία ή η Ιταλία θα δεχθούν μεγάλη πίεση και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει ολόκληρη η ευρωζώνη» σχολίασε. Σύμφωνα με τον Άλμουτ Μούλερ, αναλυτή στο Γερμανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων το πολιτικό κόστος της αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη «υπερκαλύπτει κατά πολύ το οικονομικό».
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αν αυτό συμβεί, η Ευρώπη είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει. «Οι προετοιμασίες λαμβάνουν χώρα σιωπηρά για το ενδεχόμενο που η Ελλάδα αποφασίσει ότι θα είναι καλύτερα με το δικό της νόμισμα» υπογράμμισε ο Χέριμπερτ Ντίτερ, ειδικός στις διεθνείς χρηματαγορές του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών και Αμυντικών Σχέσεων.
Και προσέθεσε: «Η διάθεση στους γερμανικούς πολιτικούς κύκλους είναι λιγότερο ενθουσιώδης, για να το πούμε επιεικώς. Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε είπε ότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι υποχρεωτική, είναι εθελοντική και ότι η ελληνική κοινωνία έχει επιλογή. Δεν μπορείς να είσαι μέλος μιας κοινότητας αν δεν ακολουθείς τους κανόνες» κατέληξε.
Πηγή: www.sofokleousin.gr