Αρχική Ράλλυ Ο εθελοντισμός στο Ράλλυ Ακρόπολις

Ο εθελοντισμός στο Ράλλυ Ακρόπολις

Το φετινό Ράλλυ Ακρόπολις, περιέχει μεταξύ άλλων, μια σημαντική καινοτομία. Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια, η Οργάνωση επανέφερε το θεσμό του εθελοντή, για την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή του αγώνα.

Οι ημέρες μετρούν πια αντίστροφα για την εκκίνηση του αγώνα και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, τόσο στα βουνά και τις ειδικές διαδρομές, όσο και στην Αθήνα, όπου στεγάζεται το «οργανωτικό αρχηγείο» του αγώνα, προτού μεταφερθεί στο Λουτράκι, που θα αποτελέσει και φέτος το επίκεντρο του Ράλλυ Ακρόπολις.

Οι εθελοντές λοιπόν, αποτελούν σημαντικό κομμάτι της οργάνωσης του αγώνα και σχετικά με αυτούς, μίλησαν η Αλυτάρχης του αγώνα κ. Ανίτα Πασαλή, καθώς και η υπεύθυνη για τους εθελοντές στο Ράλλυ Ακρόπολις, κ. Χριστίνα Νικολοπούλου.

Ποια ήταν η αρχική ιδέα που έφερε τον εθελοντισμό στο Ακρόπολις; Πώς προέκυψε το σχέδιο και με βάση ποιο σκεπτικό;
Ανίτα Πασαλή: Είχε γίνει άλλη μια προσπάθεια όταν είχα αναλάβει αρχικά σαν Αλυτάρχης στο Ράλλυ Ακρόπολις, το 2001 και 2002, αλλά δε θα χαρακτήριζα επιτυχημένο το εγχείρημα. Όμως παρέμειναν κάποιοι άνθρωποι ως κριτές, τους οποίους έχουμε κοντά μας μέχρι σήμερα και είναι μάλιστα πολύ καλοί. Όσον αφορά την καινούργια προσπάθεια, ξεκίνησε πέρυσι μετά τον αγώνα. Αμέσως μετά το Ακρόπολις διεξάγονταν τα Special Olympics. Εγώ έφερα βαρέως ότι δεν είχα συμμετάσχει εθελοντικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρόλο που είχα διάθεση. Πήγα πέρυσι σαν εθελόντρια στα Special Olympics και είδα ότι όλοι όσοι ασχολούνταν έδιναν και την ψυχή τους. Έτσι σκέφτηκα πως στο Ακρόπολις, όπου υπάρχουν τόσοι φίλοι του αγώνα στις περιοχές που διεξάγονται οι ειδικές διαδρομές, θα μπορούσαν να βοηθήσουν εθελοντές για να μείνει ο αγώνας και να πετύχει στη δική τους περιοχή. Το συζητήσαμε στην Οργανωτική Επιτροπή και είπαμε να το δοκιμάσουμε. Επειδή δεν ξέραμε να το κάνουμε πολύ καλά, ζητήσαμε τη βοήθεια των ειδικών και έτσι, εισέρχεται η Χριστίνα στο θέμα μας. Ως τώρα προχωρούν όλα καλά. Όμως εκ του αποτελέσματος θα κριθούμε όλοι μας, άρα και οι εθελοντές.

Ουσιαστικά έχουμε πλέον περισσότερους κριτές ή υπήρχε έλλειψη, οπότε οι εθελοντές συμπληρώνουν θέσεις όπου χρειάζονταν κριτές;
Α.Π.: Και τα δυο θα έλεγα. Προσπαθούμε να έχουμε περισσότερο κόσμο μεν, αλλά αυτή είναι μια πρώτη προσέγγιση. Πιστεύω ότι σαν πρώτη προσπάθεια καλά πάμε, θα μπορούσαμε να είχαμε πάει λίγο καλύτερα σε αριθμό, ώστε τους έμπειρους και εκπαιδευμένους κριτές να πλαισιώνουν οι εθελοντές.

Ποιες ήταν οι δικές σας αρμοδιότητες και σε ποιο σημείο παραδώσατε τη σκυτάλη στη Χριστίνα Νικολοπούλου;
Α.Π.: Πρώτα από όλα, η πρόσκληση έγινε μέσα από την ιστοσελίδα του αγώνα. Από εκεί ξεκίνησε το εγχείρημα και το πρώτο που έπρεπε να γίνει ήταν να δούμε πόσο ενδιαφέρον υπήρχε. Είχαμε βάλει ένα χρονικό περιθώριο μέχρι τέλος Απριλίου και είδαμε πως το ενδιαφέρον συνεχίζεται και εντείνεται. Είπαμε λοιπόν πως από ένα σημείο και μετά δε θα μπορούσα εγώ, που μέχρι εκείνη τη στιγμή έπαιρνα τα μηνύματα και απαντούσα στους εθελοντές ευχαριστώντας τους για την προσφορά τους, να ασχοληθώ περαιτέρω. Αυτό έπρεπε να γίνει από μια ομάδα που έπρεπε να έχει αποκλειστικά την ευθύνη αυτού του κομματιού της οργάνωσης. Εκεί λοιπόν, μπήκε στο «παιχνίδι» η Χριστίνα.

Χριστίνα, πώς βλέπεις το όλο εγχείρημα του εθελοντισμού στο Ράλλυ Ακρόπολις;
Χριστίνα Νικολοπούλου: Καταρχάς πιστεύω ότι ο εθελοντισμός θα δέσει σαν ένα μαγικό κομμάτι που θα προσθέσει στην ομάδα αυτή, χαρακτηριστικά που διαθέτει η χώρα μας, όπως φιλότιμο και φιλοξενία. Ο εθελοντής όταν μπαίνει σε μια διοργάνωση την αγκαλιάζει. Επειδή μιλάμε για Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που περνάει κάθε χρόνο για 60 σχεδόν χρόνια από τη χώρα μας, κάτι καθόλου συνηθισμένο, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η διοργάνωση να αγκαλιάσει εθελοντές που αγαπούν την Ελλάδα, αγαπούν τον αθλητισμό και θα δώσουν και αυτοί με το δικό τους «word of mouth», από στόμα σε στόμα, αυτή τη μαγική ενέργεια που έχει η Οργανωτική ομάδα του Ακρόπολις. Είναι μια ομάδα που σαν εργασιακός ψυχολόγος που είμαι, έχω να πω μόνο τα καλύτερα. Το ένστικτό μου λέει ότι όχι μόνο θα υπάρχει το αποτέλεσμα που επιθυμούμε, αλλά του χρόνου θα υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη αγκαλιά. Είναι πολύ σημαντικά στοιχεία στις ημέρες μας η ψυχολογία και ο ενθουσιασμός και αυτοί οι άνθρωποι δίνουν ενθουσιασμό.

Εθελοντισμό σε ποιες άλλες περιπτώσεις έχεις αναλάβει;
Χ.Ν.: Έχω κάνει εθελοντισμό λόγω των σπουδών μου στην ψυχολογία και στην εργασιακή ψυχολογία. Έχω υπάρξει εθελόντρια σε ψυχιατρικές κλινικές, σε διάφορες εκδηλώσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, όσον αφορά τον αθλητισμό και στον πολιτισμό. Στην Ελλάδα πρώτη φορά συνεργάστηκα με εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στη Διαχείριση Πλήθους. Και στα Special Olympics, υπήρξαμε σαν ομάδα Διαχείρισης Πλήθους, με ένα τμήμα περίπου 1000 εθελοντών.

Στο Ακρόπολις, ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας;
Χ.Ν.: Στο Ακρόπολις έχω αναλάβει την οργάνωση όλων των εθελοντών. Είναι ένα πρώτο ξεκίνημα. Σε ελάχιστο χρόνο, όπως τα αγωνιστικά αυτοκίνητα, έτσι τρέχουμε κι εμείς για να κάνουμε ό,τι καλύτερο.

Ποιοι είναι οι ρόλοι που θα αναλάβουν οι εθελοντές; Η εκπαίδευσή τους έχει ξεκινήσει;
Χ.Ν.: Η εκπαίδευση ξεκίνησε το Σάββατο 12 Μαΐου, από την περιοχή της Άμφισσας. Εκεί υπάρχουν αρκετοί εθελοντές για να στηρίξουν τη διοργάνωση και τις ειδικές διαδρομές των γύρω περιοχών αυτών. Συνεχίσαμε με την Αθήνα, στο Δήμο Αθηναίων, στις 13 Μαΐου και με μια εκπαίδευση εθελοντών που έρχονται από την Αθήνα και θα καταλήξουμε στο Λουτράκι. Κατά την εκπαίδευση θα μάθουν τους ρόλους τους, που μπορεί να είναι από το hospitality, μέχρι media ή τις ειδικές διαδρομές και τις προσβάσεις. Ο ρόλος τους ουσιαστικά είναι καθοδηγητικός. Πολύ σημαντική είναι και η τελετή εκκίνησης στο Ζάππειο, όπου θα υπάρχει αρκετά μεγάλη ομάδα εθελοντών, που θα καθοδηγεί τους θεατές. Πρέπει να πούμε πως υπήρχε στην αίτηση που ήταν online, η δυνατότητα ο κάθε εθελοντής να κάνει κλικ στο τμήμα που τον ενδιαφέρει και εκεί επίσης υπάρχει ερώτηση για γνώσεις αγγλικών ή υπολογιστή, σχετικά με τη στελέχωση εργασίας γραφείου. Φυσικά, υπάρχει και ερώτηση αν έχουν ασχοληθεί ξανά με αγώνα ράλλυ ή με το Ακρόπολις συγκεκριμένα. Αλλά για το Ράλλυ Ακρόπολις έρχονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο, οπότε ο εθελοντής δεν εξυπηρετεί μόνο τον Έλληνα, αλλά και τον ξένο θεατή.

Ποιο είναι το διαφορετικό στοιχείο που έχει ένας εξειδικευμένος αγώνας, όπως το Ράλλυ Ακρόπολις, σε σχέση με άλλες περιπτώσεις που έχεις ασχοληθεί στο παρελθόν;
Χ.Ν.: Έχω ασχοληθεί με πολιτιστικά δρώμενα. Αυτό που βλέπω και παρατηρώ είναι πως η αδρεναλίνη στο πολιτιστικό δρώμενο, όταν ο καλλιτέχνης ανεβαίνει στη σκηνή και όλοι νιώθουμε ότι βοηθήσαμε σε αυτή τη διαδρομή του, που μπορεί να είναι και διαδρομή ενός χρόνου, είναι πολύ λιγότερη. Η αδρεναλίνη στο Ράλλυ Ακρόπολις είναι στο 1000% περισσότερη. Αυτό δεν το έχω ξαναζήσει και περιμένω να το ζήσω. Το ζω όταν είμαι κοντά στους ανθρώπους που συνεργάζομαι ήδη, νιώθω μια αδρεναλίνη ανεξήγητη. Φαντάζομαι ότι τελικά δεν έχω ζήσει τίποτα.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, ποιος θα είναι ο ρόλος σου;
Χ.Ν.: Ο ρόλος που ζήτησα, είναι να βρίσκομαι στον παλμό. Βέβαια υπάρχουν πολύ αυστηροί κανονισμοί. Όπως μου έχουν πει, θα συντονίζω τους εθελοντές σε μια ειδική διαδρομή του αγώνα. Εγώ ακολουθώ την καπετάνισσα (σ.σ. Ανίτα Πασαλή). Σε κάθε διοργάνωση είναι σημαντικό να σέβεσαι τη φιλοσοφία, τους κανόνες και να εμπιστεύεσαι τους συνεργάτες της.

Πότε θα ξεκινήσει η διαρκής ενασχόληση των εθελοντών με το Ράλλυ Ακρόπολις;
Χ.Ν.: Στην εκκίνηση του αγώνα, την Πέμπτη και ώρα 14:00 θα ξεκινήσει το καθήκον, ως την Κυριακή. Και νομίζω πως μετά δε θα θέλουν να σταματήσουν. Γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη να ανήκει σε μια ομάδα.