Εκδήλωση παρουσίασης του δίτομου συλλογικού έργο με επίκεντρο τη Λήμνο και την οικουμενική συνεισφορά του νησιού στον ελληνισμό
Σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της εκκλησίας, του πολιτισμού, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της πολιτικής, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και επιφανείς επιχειρηματίες, συγκεντρώθηκαν την Τρίτη 22 Μαΐου στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό για την παρουσίαση του δίτομου συλλογικού έργου «ΛΗΜΝΟΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» & «ΛΗΜΝΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ». Οι παρευρισκόμενοι που ξεπέρασαν τους 600, προσέλευση πρωτοφανής σε παρουσίαση βιβλίου, είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια αντανάκλαση της Λήμνου στην Αθήνα, και να ταξιδέψουν σε ένα μαγικό νησιωτικό σκηνικό. Μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους ο τ. Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Παντός Αιγαίου Πελάγους κ. Ιερόθεος, ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ηλίας Δροσινός και ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής.
Με μεγάλη συγκίνηση και ευαισθησία ως προς την κληρονομιά του νησιού, χαιρετισμούς απέδωσαν οι εκπρόσωποι του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Παντός Αιγαίου Πελάγους κ. Ιερόθεος και του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ηλίας Δροσινός. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Παντός Αιγαίους Πελάγους κ. Ιερόθεος, εξήρε την αρτιότητα του έργου, αναφέροντας πως «αποτελεί μοναδική εκκλησιαστική παρακαταθήκη». Ιδιαίτερη αναφορά από τους Πατέρες έγινε στη Συλλογή των κειμηλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου και στα αγιορείτικα μετόχια τα οποία παρουσιάζονται ολοκληρωμένα με φωτογραφικό υλικό και ιστορικά ντοκουμέντα στην έκδοση, επικροτώντας τη συλλογική προσπάθεια των συγγραφέων και του εκδότη και χαρακτηρίζοντας το έργο ως θησαυρό. Το σύνολο του έργου, άλλωστε, όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές αποτελεί το απαύγασμα βαθιάς επιστημονικής και εν πολλοίς πρωτογενούς ιστορικής έρευνας. Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων κ. Αντώνης Καραγιάννης, υπενθύμισαν στο κοινό την παράδοση και τις ομορφιές του τόπου ανακαλώντας αναμνήσεις και προσωπικές εικόνες οι οποίες αποτυπώνονται στο δίτομο πόνημα. Ευχήθηκαν μάλιστα, να δημιουργηθούν και στο μέλλον, έργα της ίδιας εμβέλειας και σπουδαιότητας.
Το βήμα των εισηγήσεων πήρε πρώτος ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Λ. Βοκοτόπουλος (Ακαδημαϊκός, τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών), τονίζοντας τη συλλογικότητα του έργου και την άρτια απόδοση της έκδοσης, ενώ έπειτα ο Καθηγητής κ. Μάριος Μπέγζος (Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ακρίβεια με την οποία αποδίδει το έργο τον εκκλησιαστικό πλούτο και την ιερότητα του τόπου. Αντίστοιχα, ο Αν. Καθηγητής Αθανάσιος Σέμογλου (αν. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας & Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) παρουσίασε την ιδιαίτερη θρησκευτική ταυτότητα της Λήμνου παρουσιάζοντας σπάνιες αγιογραφίες του νησιού που συγκεντρώνονται στον Α’ τόμο, ενώ ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Σβολόπουλος (Ακαδημαϊκός – τ. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών) χαρακτήρισε οικουμενική τη συνεισφορά της Λήμνου στον παγκόσμιο πολιτισμό και τόνισε την ολοκληρωμένη και μεθοδική προσέγγιση του πνευματικού αυτού πονήματος. Εκτενή αναφορά στην αρχαία και σύγχρονη κληρονομιά του νησιού έκανε ο κ. Χρήστος Μπουλώτης (Αρχαιολόγος στην Ακαδημία Αθηνών (Κ.Ε.Α.) & Συγγραφέας), ο μοναδικός Λήμνιος εισηγητής, προβάλλοντας όχι μόνο την πολιτιστική παρακαταθήκη, αλλά και υπενθυμίζοντας στους ακροατές τη σπουδαιότητα της «Λημνίας Γης» και το πρώτο βουλευτήριο στον κόσμο. Τέλος, ο εκδότης του πονήματος κ. Γιώργος Κωνσταντέλλης (Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου GeoVent) παρέθεσε στο ακροατήριο την προσωπική του διαδρομή που τον οδήγησε στην υλοποίηση του δίτομου έργου, όπου με αγάπη και ζήλο προσπάθησε να συνεισφέρει στο νησί το οποίο κατάγεται ένα έργο το οποίο κάνει γνωστό τη σπουδαία ιστορία και ξεχωριστή ταυτότητα της Λήμνου. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Κωνσταντέλλης επιχειρεί μέσω της συγκεκριμένης έκδοσης να «αποκαλύψει» λιγότερο γνωστές πτυχές για την ιστορία της Λήμνου, με έμφαση στην προσφορά του νησιού στον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση του αληθινά εκπληκτικού δίτομου έργου πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του κ. Γεράσιμου Ρηγάτου (Επίτιμο Διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος, Διδάκτωρ και Αφηγητή – αμ. Επίκ. Καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Διευθυντή Παθολογίας-Ογκολογίας στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»).
Τέλος, μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους παρευρισκόμενους καθώς μετά τη γιορτινή κορύφωση της εκδήλωσης με το χορευτικό συγκρότημα της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλογών, συνέχισαν να μας μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα της Λήμνου. Στο προαύλιο χώρο του Θεάτρου, τοπικά εδέσματα, προϊόντα και παραδοσιακές μουσικές του νησιού επισφράγισαν το γιορτινό χαρακτήρα. Μια οικουμενική γιορτή για τον ελληνισμό: «ΛΗΜΝΟΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» & «ΛΗΜΝΟΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ».