Home Ράλλυ Οι Αρχές του Μπαχρέιν εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι το Γκραν Πρι...

Οι Αρχές του Μπαχρέιν εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι το Γκραν Πρι της Formula 1 θα διεξαχθεί κανονικά, παρά τα επεισόδια

Οι Αρχές του Μπαχρέιν εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι το Γκραν Πρι της Formula 1 θα διεξαχθεί κανονικά και ότι δεν θα διακοπεί από αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, παρά την ένταση που επικρατεί στη χώρα.

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας σε σιιτικά χωριά της χώρας, όχι μακριά από το Σάχιρ, όπου αναμένεται να διεξαχθεί ο αγώνας.

Δεκάδες διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, φώναξαν συνθήματα κατά του καθεστώτος προτού συγκρουστούν με τις δυνάμεις ασφαλείας, η παρουσία των οποίων είναι έντονη γύρω από τα σιιτικά χωριά.

Παρά την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού δυνάμεων ασφαλείας, κυρίως στους οδικούς άξονες που οδηγούν στο σιρκουί Σάχιρ, νεαροί κατάφεραν να κλείσουν για μικρό χρονικό διάστημα δρόμους καίγοντας λάστιχα ή κάδους απορριμμάτων, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σε κάποια χωριά οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Όχι στη Formula 1 του αίματος», βασικό σύνθημα των κινητοποιήσεων των «τριών ημερών οργής» που οργάνωσε το κίνημα «Νέοι της 14ης Φεβρουαρίου» με την ευκαιρία της διεξαγωγής του αγώνα στο Μπαχρέιν.

Το πρωί του Σαββάτου η σιιτική αντιπολίτευση -που ζητά δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο βασίλειο, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες, αλλά κυβερνάται επί δεκαετίες από μια σουνιτική δυναστεία- ανακοίνωσε ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο που αναφέρεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών.

Η σορός του διαδηλωτή βρέθηκε στην ταράτσα ενός κτιρίου της πόλης Σακούρα, βόρεια της πρωτεύουσας Μανάμα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι κάτοικοι αρχικά είχαν αναγνωρίσει τον νεκρό ως τον Σάλαχ αλ Κάταν και δήλωσαν ότι είχε δεχθεί μια σφαίρα. Οι αρχές του Μπαχρέιν στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για τον Σάλαχ Αμπάς Χαμπίμπ και πρόσθεσαν ότι η σορός του βρέθηκε σε έναν κήπο.

Ο επικεφαλής ασφαλείας της χώρας Ταρίκ Χάσαν δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατο του 36χρονου.

Παράλληλα, η Aστυνομία εμπόδισε την πρόσβαση στο κέντρο της Μανάμα ανθρώπων που ήθελαν να πάρουν μέρος σε μια διαδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ του Σαββάτου.

Γυναίκες με την παραδοσιακή μαύρη αμπάγια προσπάθησαν μάταια να πλησιάσουν σε μικρές ομάδες το σημείο που θα γινόταν η διαδήλωση, η οποία είχε ως στόχο να καταγγείλει τη διεξαγωγή του αγώνα της Formula 1 και να ζητήσει την απελευθέρωση του ακτιβιστή Αμπντελχαντί αλ Χαουάτζα.

Παρά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα, εξέφρασε τη χαρά του για τη διεξαγωγή του Grand Prix της Formula 1, ο οποίος πέρυσι είχε ακυρωθεί εξαιτίας των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, και δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.