Αρχική Απεργιακές κινητοποιήσεις ΓΕΠΟΕΤ: οι ξεναγοί της Ρόδου επιλέγουν να απεργήσουν την ώρα που οι...

ΓΕΠΟΕΤ: οι ξεναγοί της Ρόδου επιλέγουν να απεργήσουν την ώρα που οι οιωνοί δεν είναι καθόλου θετικοί για το σύνολο της χώρας

Έντονος είναι πλέον ο προβληματισμός των παραγόντων του τουρισμού για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου για το νησί της Ρόδου, μετά τους φόβους που έγιναν πλέον πραγματικότητα με την προκήρυξη απεργίας εκ μέρους του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου.
 
Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα από το παρελθόν, σαν να μην έχει μεσολαβήσει ο διασυρμός της χώρας και το μνημόνιο, οι ξεναγοί της Ρόδου επιλέγουν να απεργήσουν και να διαμαρτυρηθούν κατά τις ημέρες που κρουαζιερόπλοια προσεγγίζουν τον λιμένα της Ρόδου προκειμένου να επιτύχουν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης με τις ίδιες, υπερβολικές αμοιβές όπως και τα προηγούμενα έτη, κρατώντας τον τουρισμό της Δωδεκανήσου σε ομηρία.
 
Οι εταιρείες κρουαζιεροπλοίων έχουν θορυβηθεί, ζητούν να πληροφορηθούν περισσότερα για την απεργία και αν αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα γενικότερων απεργιακών κινητοποιήσεων στον ελληνικό τουρισμό φέτος το καλοκαίρι και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, για να προχωρήσουν σε αλλαγή προγραμματισμού ώστε να μην εκτεθούν στους πελάτες τους. Έτσι πέραν των μεγάλων εκτιμώμενων απωλειών στις τουριστικές αφίξεις- αριθμό επισκεπτών κινδυνεύουν να χαθούν και οι τουρίστες της κρουαζιέρας και μάλιστα με καθαρά δική μας υπαιτιότητα!
 
Είναι φέτος περισσότερο προφανές από ποτέ άλλοτε ότι ο τομέας του τουρισμού είναι νευραλγικός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τυχόν ευρύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις στο άνοιγμα της σεζόν μπορεί να λάβουν την μορφή χιονοστιβάδας και να «τινάξουν» τη σεζόν στον αέρα. Οι οιωνοί δεν είναι καθόλου θετικοί για το σύνολο της χώρας, για παράδειγμα το άνοιγμα της σεζόν στην Κέρκυρα, το νησί που έχει καθιερωθεί όχι μόνο στον εγχώριο τουρισμό αλλά και στον εισερχόμενο ως η περιοχή με την μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών τις ημέρες του Πάσχα, βρίσκει δύο μεγάλα ξενοδοχεία κλειστά και την πτώση των κρατήσεων να αγγίζει το 58%.
 
Σε κάθε περίπτωση το πλήγμα στην εικόνα του ελληνικού τουρισμού στο εξωτερικό θα είναι σημαντικό αν οι ξεναγοί στην Ρόδο δεν βάλουν νερό στο κρασί τους, το οποίο θα προστεθεί ως «κερασάκι στην τούρτα» μετά τα διεθνώς γνωστά επεισόδια που πριν λίγο διάστημα έγιναν στη χώρα μας. Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες σε μία περίοδο όπου όλοι οι φορείς  αλλά και η πολιτική ηγεσία του τουρισμού καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν την σημαντική υστέρηση που επιδεικνύει η Ρόδος αλλά και η χώρα ολόκληρη στις προκρατήσεις από παραδοσιακές και μη αγορές, ενώ γίνεται λόγος και για αποζημιώσεις εις βάρος των πρακτόρων, οι οποίοι ήδη κινδυνεύουν με αφανισμό.
 
Η προώθηση συντεχνιακών συμφερόντων εις βάρος μιας ολόκληρης τοπικής οικονομίας που ζει και αναπνέει από τον τουρισμό δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί, η χώρα αλλάζει και έχουμε χρέος να το αντιληφθούμε όλοι. Άκαμπτες απαιτήσεις την ώρα που οι μισθοί υποχωρούν κατά διψήφια ποσοστά δεν συνιστούν ρεαλιστική προσέγγιση, τη στιγμή μάλιστα που η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Ρόδου- μέλος της ΓΕΠΟΕΤ επιδεικνύει ευελιξία καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις και παρά το γεγονός ότι οι αμοιβές των ξεναγών στη Ρόδο είναι εξαιρετικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες των ξεναγών όλης της χώρας.