Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο τύπο, η οικογένεια του Εμίρη του Κατάρ αγόρασε έναντι €5εκ την Οξειά που βρίσκεται στο όριο του πατραϊκού, στα μισά της διαδρομής Πάτρα-Σάμη. Πολλοί το γνωρίζουν σαν Οξειές, περιλαμβάνοντας το σύμπλεγμα μικρών νησίδων και βράχων γύρω του. Οι Οξειές ανήκουν στις Εχινάδες.
Ο Εμίρης του Κατάρ αγόρασε το νησάκι Οξειά από οικογένεια Ελληνοαυστραλών της Μελβούρνης. Δημοσιεύματα στην Αυστραλία, που κάνουν τις τελευταίες ημέρες το γύρο του διαδικτύου, αναφέρουν ότι το ιδιωτικό νησάκι Οξιά (ή Ναυσικά) που ανήκει στο σύμπλεγμα των Εχινάδων, πουλήθηκε έναντι περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι, μετά το Σκορπιό της Αθηνάς Ωνάση που λέγεται ότι πρόκειται να το αγοράσουν Τούρκοι ή Ρώσοι Μεγιστάνες το νησί Οξιά έχει – σύμφωνα με δημοσιεύματα- ήδη πέρασε στα χέρια μελών της οικογένειας του Εμίρη του Κατάρ.
Το νησί Οξειά ή Ναυσικά ανήκε στην οικογένεια Ελληνοαυστραλών Σταμούλη. Στα περιουσιακά στοιχεία της Οικογένειας συγκαταλέγεται το συγκρότημα Vogue στο Σάουθ Γιάρα της Μελβούρνης, ξενοδοχείο στην Αθήνα καθώς και ένα κτίριο 68 ορόφων στο Κόλιν Στριτς στη Μελβούρνη. Η περιουσία τους αγγίζει τα 500 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (390 εκατομ. ευρώ). Η απόφαση για πώληση του νησιού, οφείλεται κυρίως σε λόγους οικογενειακούς και όχι επιχειρηματικούς ή οικονομικούς. Ο κ. Σταμούλης όταν αγόρασε την Οξειά είχε σκοπό να προχωρήσει σε ξενοδοχειακές επενδύσεις στο νησί τις οποίες θα διαχειριζόταν η κόρη του Ναυσικά, όμως μετά τον απροσδόκητο θανατό της εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια.
Για την ιστορία να πούμε ότι το νησί Οξειά είχε απασχολήσει το Δήμο Ιθάκης όπου ανήκουν οι Εχινάδες, όταν εκπρόσωπος της οικογένειας Σταμούλη είχε φέρει πρόταση στο ΔΣ για την μετονομασία της νησίδας Οξειά σε Ναυσικά. Μάλιστα είχε την πρόθεση να κάνει δωρεές στο Δήμο σε περίπτωση που οι διαδικασίες μετονομασίας προχωρούσαν σε εύλογο χρονικό διάστημα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης κατι που δεν συνέβει στη συνέχεια.
Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια, η Οξειά (νήσος), έχει πάρει το όνομά της από τη βυζαντινή εποχή, αφού αναφέρεται σε χρονικό των αρχών του 9ου αιώνα ως “Οξεία νήσος”, σε αντιπαραβολή με την κοντινή “Πλατεία νήσο” ή “Πλάτη”. Το όνομά της προήλθε από το σχήμα της, που είναι ένας μυτερός βραχώδης κώνος ύψους 90 μ., αν και σήμερα έχει αλλοιωθεί από τη λειτουργία λατομείων.
Στο νησάκι χτίστηκε ένα μοναστήρι, κιστέρνα και εκκλησία, ερείπια των οποίων υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Πρόκειται για την περιώνυμη “Μονή του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ” ή “Μονή των Οξειτών”, που βρισκόταν σε μια βραχοπλαγιά, στο ανατολικό άκρο του νησιού. Η μονή ιδρύθηκε στο β΄ μισό του 11ου αιώνα από τον μετέπειτα πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, που αρχικά ασκήτεψε στην Οξειά.