Αρχική Τουρισμός Αν δεν μπορούμε να γλιτώσουμε από τη visa Schengen ας διευκολύνουμε την...

Αν δεν μπορούμε να γλιτώσουμε από τη visa Schengen ας διευκολύνουμε την έκδοσή της, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, κ. Γιώργος Τελώνης

Αν δεν μπορούμε να γλιτώσουμε από τη visa Schengen ας διευκολύνουμε την έκδοσή της, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, κ. Γιώργος ΤελώνηςΑν δεν μπορούμε να γλιτώσουμε από τη visa Schengen ας διευκολύνουμε την έκδοσή της, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, κ. Γιώργος Τελώνης.Tο θέμα απασχολεί ιδιαίτερα όλες τις ευρωπαϊκές τουριστικές χώρες και τους επαγγελματίες του τουρισμού. H άρση του αντικινήτρου της visa Schengen θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα του εισερχόμενου ευρωπαϊκού τουρισμού, σε σχέση με τις αγορές των τρίτες χώρες/ ανταγωνίστριες των κρατών –μελών της Ε.Ε. και βέβαια είναι μονόδρομος για την τόνωση του ελληνικού τουρισμού.
 
Ο ΗΑΤΤΑ σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό κλαδικό Σύνδεσμο, την ECTAA (The European Travel Agents’ and Tour Operators’), κατέθεσε πρόταση για την άρση του αντικινήτρου της χρονοβόρας και απαιτητικής διαδικασίας χορήγησης visa Schengen, με τη :
 
Δημιουργία και λειτουργία μιας ευρωπαϊκής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (electronic data base for e-visas), στην οποία οι tour operators και τα τουριστικά γραφεία της Ευρώπης θα καταχωρούν τα στοιχεία των πελατών τους, οι οποίοι έχουν αγοράσει εκδρομές και επιθυμούν να επισκεφθούν την Ε.Ε. Στην πλατφόρμα θα έχουν πρόσβαση όλες οι Πρεσβείες και τα Προξενεία των χωρών μελών της Ε.Ε., στα οποία απευθύνονται οι δυνητικοί τουρίστες και έτσι θα επαληθεύονται εύκολα και γρήγορα όσοι ταξιδεύουν οργανωμένα, με επιβεβαιωμένες κρατήσεις, μέσω τουριστικών γραφείων.
Όταν διακινούνται οργανωμένες ομάδες τουριστών, τα τουριστικά γραφεία μπορούν και πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες.
 
Σημειώνουμε εδώ ότι το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη στην Πολωνία, επ΄ ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου που θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία και στην Ουκρανία.
Ας κάνουμε λοιπόν κι εμείς το ίδιο.
 
Πέρα όμως από την παραπάνω λύση, ο ΗΑΤΤΑ απευθύνει έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση, να απλοποιήσει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία:
  Να σταματήσουν οι προσωπικές συνεντεύξεις, γιατί μόνο οι άνεργοι έχουν το χρόνο να το κάνουν
  Να σταματήσουν τα Προξενεία να ζητούν επίσημη μετάφραση των εγγράφων στην αγγλική γλώσσα
  Να επεκτείνει το δίκτυο γραφείων εξωτερικών παροχών (Visa centers). Ενδεικτικά σημειώνουμε τις ανάγκες σε  Ινδία (Βομβάη, Μπαγκαλόρ, Κοτσίν, Τσενάι), Κίνα (Κουάν Τσου), Ταϋλάνδη (Τσάι Μάι), Ινδονησία (Τζακάρτα, Σουραμπάγια), Φιλιππίνες (Νατβάο, Σεμπού), Σρί Λάνκα και Ινδονησία
  Να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός τα κέντρα θεωρήσεων στην Αντάλλεια και Μποντρούμ, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό. Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον τόσο από Τούρκους υπηκόους όσο και από σημαντική μερίδα των 33 εκ. αλλοδαπών τουριστών που επισκέπτονται  την Τουρκία και που κατακλύζουν τα τούρκικα παράλια για μικρής διάρκειας (1-4 ημερών) επίσκεψη στα ελληνικά νησιά.
 
Δεν είναι δυνατό να καταστρέφουμε τον ευρωπαϊκό τουρισμό, λόγω του φόβου της παράνομης μετανάστευσης. Υπενθυμίζουμε την άποψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνου στον χαιρετισμό του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Eos Code Forum που διοργάνωσε ο ΗΑΤΤΑ στις 23 Ιανουαρίου 2012 στην Αθήνα: «όλα αυτά τα χρόνια που είναι ενεργή η visa Schengen η Ελλάδα έχει «πιάσει» 700 παράνομους μετανάστες από τους 1 εκ που ζουν στην Ελλάδα, όταν υποδεχόμαστε 16 εκ. τουρίστες, ετησίως. Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι η visa Schengen λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανάπτυξη των χωρών».
Έχουμε την πεποίθηση ότι στην ημερίδα που θα πραγματοποιήσει το Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για τον εορτασμό των 60 χρόνων του ΕΟΤ με θέμα τη visa Schengen, θα δρομολογηθούν δράσεις για την επίλυση του προβλήματος της visa Schengen.
 
Σημειώνεται ότι, στο επόμενο European Tourism Forum που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο 25-26 Οκτωβρίου 2012, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας στην Ε.Ε., η ECTAA συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα της visa να είναι κύριο θέμα του Forum.
 
Ο ΗΑΤΤΑ είναι στη διάθεση της πολιτείας να βοηθήσει για την επίλυση του σοβαρότατου αυτού θέματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.