Αρχική Εκπαίδευση Navarino Environmental Observatory (NEO) Δεύτερος κύκλος μαθημάτων στη Μεσσηνία

Navarino Environmental Observatory (NEO) Δεύτερος κύκλος μαθημάτων στη Μεσσηνία

Celestyal Cruises

Με τη δεύτερη σειρά μαθημάτων η οποία μόλις ολοκληρώθηκε στη Μεσσηνία, με συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, συνεχίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΝΕΟ (Navarino Environmental Observatory). Το ΝΕΟ αποτελεί πρότυπο συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκών φορέων και ιδιωτικού τομέα, πάνω στην έρευνα και την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στην περιοχή της Μεσογείου.

Σε αυτόν τον κύκλο μαθημάτων συμμετείχαν 48 προπτυχιακοί φοιτητές, οι οποίοι εκτός της Μεσσηνίας, περιέλαβαν στο πρόγραμμά τους επισκέψεις στη Λακωνία και την Αρκαδία. Σκοπό του κύκλου των μαθημάτων αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, οι φοιτητές να εκπαιδευτούν στο να σκέφτονται σε διαφορετικές κλίμακες του χώρου και του χρόνου, για να ερμηνεύουν μεταβολές στο τοπίο, που συντελέσθηκαν από εκατομμύρια χρόνια μέχρι και κάποιες δεκαετίες πριν και έτσι να μπορούν να αντιλαμβάνονται τόσο τις αντίστοιχες φυσικές όσο και τις ανθρωπογενείς διεργασίες ως κινητήριες δυνάμεις για αυτές τις αλλαγές.

      
Φωτογραφίες: Alasdair Skelton & Mira Gartz, Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης

Το ΝΕΟ που βρίσκεται στην Costa Navarino και δημιουργήθηκε από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της TEMES, αποτελεί την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για τη δημιουργία ενός διεθνούς φήμης ερευνητικού κέντρου σε αυτόν τον τομέα. Σε αυτήν την κοινή προσπάθεια, επιστήμονες από όλο τον κόσμο διεξάγουν πρωτοποριακή έρευνα, αναπτύσσουν νέα εργαλεία και μεθόδους, ανταλλάσσοντας παράλληλα τεχνογνωσία και ιδέες.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν περαιτέρω συνεργασίες τόσο με Ελληνικά όσο και Διεθνή εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα. Το ΝΕΟ στοχεύει επίσης στην ενημέρωση και ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών του παρουσιάζονται ήδη στο Navarino Natura Hall by Hellenic Postbank, το διαδραστικό περιβαλλοντικό κέντρο που λειτουργεί στην Costa Navarino.

Στο πλαίσιο του κύκλου των μαθημάτων, οι Καθηγητές κ.κ. Ingmar Borgström, Sara Cousins και Alasdair Skelton του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, ανέφεραν σχετικά: «Η περιοχή παρέχει ιδανικές συνθήκες για διεπιστημονική διδασκαλία των επιστημών της γης και του φυσικού περιβάλλοντος. Μετά από αυτόν τον κύκλο μαθημάτων, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με κριτικό πνεύμα τις διαφορετικές θεωρίες  και επιστημονικές ερωτήσεις που είναι στο προσκήνιο των περιβαλλοντικών επιστημών σήμερα, ενώ είχαν παράλληλα την εξαιρετική ευκαιρία να κατανοήσουν σε βάθος τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα της Μεσσηνίας και της Μεσογείου».

Το ερευνητικό πρόγραμμα του ΝΕΟ, που λαμβάνει χώρα στη Μεσσηνία, μία περιοχή σπάνιας βιοποικιλότητας για τη Μεσόγειο, διεξάγεται από επιστήμονες του Κέντρου Bert Bolin για την Κλιματική Αλλαγή του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Τομέα Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.