Αρχική Συνέδρια Συνέδριο IMIC 2012 “Τουρισμός και Γαστρονομία στο Προσκήνιο”

Συνέδριο IMIC 2012 “Τουρισμός και Γαστρονομία στο Προσκήνιο”

Ο παγκόσμιος τουρισμός είναι στη μέση μιας απίστευτης στροφής στον τρόπο που οι άνθρωποι προγραμματίζουν σήμερα τις διακοπές τους. Ο σύγχρονος τουρίστας απαιτεί ολοένα και περισσότερο αυθεντικές εμπειρίες στα ταξίδια του και όχι απλά το παραδοσιακό στερεότυπο «ήλιος και θάλασσα».

Τα τελευταία χρόνια, σημειώνεται επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον για ταξιδιωτικές εμπειρίες που σχετίζονται με τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα. Ωστόσο, παρά την ανοδική ζήτηση στον τομέα αυτό καταγράφεται πολύ λίγη συστηματική έρευνα και μελέτη για το θέμα.

Το 8ο ετήσιο συνέδριο της καθιερωμένης σειράς IMIC έχει ως στόχο να φέρει κοντά όλους εκείνους που σχετίζονται με το ρόλο της γαστρονομίας στον τουρισμό και θα επιχειρήσουν να σχεδιάσουν τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να έχει στο μέλλον.

Ομιλητές και συμμετέχοντες στο φετινό IMIC θα διερευνήσουν τρόπους και πρακτικές για τον σχεδιασμό και την προώθηση νέων τουριστικών προϊόντων, τα οποία θα αναδείξουν την ξεχωριστή γαστρονομική κληρονομιά κάθε τόπου και τα προϊόντα του προσελκύοντας παράλληλα περισσότερους και «ποιοτικότερους» τουρίστες.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής

 Τετάρτη, 15/2/2012  
 
08.00-09.00  Εγγραφές  
    
09.00-10.30

Ενότητα 1: Συντονιστής Μιχαήλ Αργύρης, Πρόεδρος SITE Greece
                        Η Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή και Γαστρονομία ως Παράγων Ανάπτυξης του Τουρισμού και της Οικονομίας
                        Νίκος Κατσαρός, Δντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
 
                       Μεσογειακή Διατροφή: Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας  
                       Βίκυ Ιγγλέζου, Μανιατάκειον Ίδρυμα
 
                      Η Αναμόρφωση της Εικόνας του Ελληνικού Τουρισμού και της Γαστρονομίας στο Πλαίσιο της Βιωσιμότητας
                      Γιάννης Καραμπάσης, Green Evolution
 
                     Η Βιολογική Καλλιέργεια & το Πρότυπο ΒΙΟ Kouzina στην Υπηρεσία της Γαστρονομίας και του Τουρισμού
                     Βασιλική Ρούση, Υπεύθυνη Πιστοποίησης ΒΙΟΕΛΛΑΣ
 
                     Φέρε το Προϊόν σου να το Κάνουμε Εμπειρία! (Μέρος 1)
                     Κωστής Σταματόπουλος, Trekking Hellas
   
10.30-11.00  Διάλειμμα καφέ  
 
11.00-13.00 Ενότητα 2:

                       Συντονιστής Κώστας Κωνσταντινίδης, Ηλιότοπος
                       Επίσημη έναρξη – Χαιρετισμοί
                      Απονομή βραβείου αριστείας IMIC – SITE Greece
 
Κεντρικές Ομιλίες
                      Turning the Tide? UK Travel and TourismTrends for 2012 and their Implications for
                     Greece Scott McCabe,
Ass. Professor in Tourism Management/Marketing, Nottingham University.

 
                     Ελληνικός Τουρισμός προς το 2020: Αναφορά προόδου
                     Γιώργος Δρακόπουλος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ
 
                     Εντυπώσεις από μια Μικρή Γαστροναυτική Εκστρατεία ανά την Ελλάδα
                     Δημήτρης Κούτουλας, Σύμβουλος Τουρισμού και Μάρκετινγκ
    
13.00-14.00  Γεύμα  
 
Τετάρτη, 15/2/2012 (συνέχεια)
 
14.00-16.00  Ενότητα 3:
                        Συντονίστρια Μαργαρίτα Μανούσου, Διευθύντρια Σύνταξης Περιοδικού “Τουριστική Αγορά”,
                        Project Director “MEETINGREECE”
                         Συνέργειες για την Eπιτυχία
                         Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος
 
                        Recipes for Successful Oenotourism
                        John Szabo, Master Sommelier
                        Με τη χορηγία των οινοποιείων της Σαντορίνης (με αλφαβητική σειρά)
                        Argyros, Boutari, Cannava Roussos, Gaia, Gavalas, Hatzidakis, Karamalegos, Santowines
 
                        Ελληνικό Κρασί – Προϊόν της Δημιουργικής Ελλάδας Γιώργος Μακρής, Οινικός (εξ)ερευνητής
 
Στρογγυλό Τραπέζι
                        Οινοτουρισμός στην Ελλάδα: Προβλήματα, Ευκαιρίες, Προοπτικές
                        Συντονίστρια Μάγια Τσόκλη, Δημοσιογράφος, Βουλευτής Επικρατείας, Πρέσβειρα του Επώνυμου Ελληνικού Κρασιού
                        Συμμετέχουν: Πάρις Τσάρτας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου – Ιωάννης Βογιατζής, Οινοποιός, Πρόεδρος Ένωσης      
                        Οινοπαραγωγών της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ) – Εκπρόσωπος Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού –
                        Μανώλης Κουτουλάκης, Σύμβουλος Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων & Ανάπτυξης
 
16.00-16.15  Διάλειμμα καφέ  
 
16.15-18.15 Ενότητα 4
16.15-17.15
                    Στρογγυλό Τραπέζι
                    Ελληνικό Πρωινό: Η Ώρα της Υλοποίησης
                    Συμμετέχουν εκπρόσωποι από τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Κω και τη Ρόδο
                    Συντονίζει: Γιώργος Πίττας, Συγγραφέας, ξενοδόχος, υπεύθυνος για το πρόγραμμα καθιέρωσης Ελληνικού Πρωινού του ΞΕΕ
 
17.15-18.15
 
                   Φέρε το Προϊόν σου να το Κάνουμε Εμπειρία! (Μέρος 2) Κωστής Σταματόπουλος, Trekking Hellas
                   Γευσιγνωσία κρασιών Σαντορίνης
 
20.30  Δείπνο (προαιρετικό)  
 
 Πέμπτη, 16/2/2012
    
09.00-10.30 Ενότητα 5:
                    Συντονιστής Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, Εκδότης Περιοδικού Χρήμα & Τουρισμός, Διευθύνων Σύμβουλος KSD, Μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ
                    Θρησκευτικός Τουρισμός. Προσέγγιση των Διατροφικών Προτύπων Πελατών Ξενοδοχειακής Εστίασης.
                   Η Περίπτωση της Εβραϊκής Κοινότητας. Μάγδα Πειστικού, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
 
                    Γαστρονομικός Τουρισμός.  Ήπιος Περιηγητικός Τουρισμός με Θέμα τη Γαστρονομία, Ευκαιρία  Ανάπτυξης Επιχειρήσεων.
                    Servqual σε «Κυνήγι Τρούφας στα Γρεβενά» Γιώργος Παλησίδης,Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης  
 
                    Athens Food Tours: Μια νέα Γαστρονομική Εμπειρία για τους Επισκέπτες της Αθήνας Δέσποινα Σαββίδου, Athens Walking Tours
 
                     Τα Tοπικά Προϊόντα στη Μαζική Εστίαση Άντα Καραγιάννη, Praxis Plus
 
10.30-11.00  Διάλειμμα καφέ  
 
11.00-13.00  Ενότητα 6:
                     Συντονιστής Δημήτρης Μιχαηλίδης
                     Η ανταγωνιστικότητα των Προορισμών μέσα από Καινοτομίες στον Τουρισμό  
                     Sotiris Hji-Avgoustis, Prof. & Chair, Indiana University Purdue University Indianapolis, Dpt of Tourism, Conventions &
                    Event Management (USA) Brian Krohn, Assistant professor in the Department of Tourism, Conventions and Event
                    Management (TCEM), Indiana University-Purdue University Indianapolis (IUPUI)
 
                    Τοματοπολτός Σαντορίνης, ένας διαχρονικός κόκκινος πρεσβευτής Μάρκος Καφούρος,
                    Πρόεδρος Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων SantoWines
 
                    Το Κίνημα για την Επιστροφή στην Κρητική Διατροφή και η Καθιέρωση της Κρήτης ως Γαστρονομικός Προορισμός
                    Ζωή Νόβακ, Διευθύντρια Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας
 
                    Θεσμοφόρια: Ύμνος στη Γη και στη Γονιμότητα. Πρόταση για Καθιέρωση Θεσμού εκδηλώσεων για τη
                    Μεσογειακή Διατροφή-Σύνδεση Γαστρονομίας, Τουρισμού
                    Γιολάντα Τότσιου, Σύμβουλος Καινοτομίας και Πολιτισμού, Agropole ΕΠΕ
 
                    Τελετουργική Γαστρονομία
                     Γιώργος Πίττας, Συγγραφέας
 
13.00-14.00 Γεύμα  
 
 Πέμπτη, 16/2/2012 (συνέχεια)
 
14.00-15.30  Ενότητα 8
                   Wines from Santorini: Born of Earth Wind & Fire
                    Σοφία Πέρπερα, Οινολόγος, Iδρύτρια του All About Greek Wine
 
                   Στρογγυλό Τραπέζι  
                   Η Επικοινωνία της Γαστρονομίας
                   Συντονιστής: Δημήτρης Αντωνόπουλος, Δημοσιογράφος
                   Συζητούν: Αλβέρτος Αρούχ, Συγγραφέας Εστίασης – Μυρσίνη Λαμπράκη, Συγγραφέας Γαστρονομίας,
                   Δημοσιογράφος – Βαγγέλης Σπάρταλης, Εμπορικός Διευθυντής εκδοτικού ομίλου – Χρήστος Σοκόλης,
                   Ειδικός σε θέματα δημοσίων σχέσεων, οργανωτής εκδηλώσεων – Γιώργος Χατζηγιαννάκης, Εστιάτορας
 
16.00-18.00 Εκδήλωση Santowines  
 “O Κόκκινος Πρεσβευτής”

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.