Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης του «Ελληνογερμανικού Φόρουμ για τον τουρισμό», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Προέδρων του Γερμανικού και Ελληνικού Κοινοβουλίου Dr. Norbert Lammert και Φ. Πετσάλνικου, στις 6 Φεβρουαρίου 2012 στο Βερολίνο και στο οποίο, τα πιο σημαντικά θέματα που εθίγησαν από τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ είναι τα εξής:
Ο Υφυπουργός Οικονομίας κ. Ε. Burgbacher τόνισε την ανάγκη τουριστικής προβολής της Ελλάδας στη Γερμανία, καθώς και την ανάπτυξη συγκεκριμένης στρατηγικής για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προώθηση του θεματικού τουρισμού. Ειδικά για τα θέματα διαχείρισης κρίσεων, μεταξύ των 2 χωρών πρότεινε να αποτελέσει αντικείμενο αντίστοιχης επιτροπής του ιδιωτικού τομέα, χωρίς την ανάμιξη κυβερνητικών παραγόντων.
Ο Υφυπουργός Εργασίας κ. H. – J. Fuchtel, ο οποίος έχει τοποθετηθεί από την Καγκελάριο αρμόδιος για την ανάπτυξη και παρακολούθηση κοινοτικών προγραμμάτων για την Ελλάδα, με γραφείο συντονισμού που είναι εγκατεστημένο στο Γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι μέλημά του είναι:
– Οι αδελφοποιήσεις πόλεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, (μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο 30 αδελφοποιήσεις ελληνικών και γερμανικών πόλεων, ενώ με άλλες χώρες οι αδελφοποιήσεις είναι πολλαπλάσιες).
– η ανάπτυξη δικτύου τεχνογνωσίας με την ενθάρρυνση των εταιρικών σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στη Γερμανία.
– η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την παροχή βοήθειας από γερμανικά ιδρύματα (όπως το ίδρυμα Adenauer), καθώς και η στήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας.
Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. T. Rachel, αναφέρθηκε στη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουριστικό τομέα, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στη διευκόλυνση της κινητικότητας των νέων εργαζομένων, καθώς και στην εκπόνηση μελετών για τους κινδύνους που συνεπάγονται οι κλιματικές αλλαγές και ο μαζικός τουρισμός.
Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου Dr Lammert υπογράμμισε το ηχηρό μήνυμα συνεργασίας που δίνει το Ελληνογερμανικό Φόρουμ, καθώς και οι ομάδες φιλίας των δύο Κοινοβουλίων, τα οποία αποτελούν δείγματα αγαστής συνεργασίας της πολιτικής τάξης και των τουριστικών φορέων των δύο κρατών, λειτουργώντας ως αντίβαρο στις εκατέρωθεν υπερβολές των μέσων μαζικής επικοινωνίας.
Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων της Γερμανίας τόνισαν από την πλευρά τους το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί, παρά τα προβλήματα, να είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός στον κόσμο, πραγματική φλέβα χρυσού και ότι είναι αναγκαίο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:
– στη θετική προβολή της Ελλάδας από επαγγελματίες εξειδικευμένους στην επικοινωνία, όπως και στην αποτροπή των άρθρων που δυναμιτίζουν τις σχέσεις των δύο λαών
– στη διαφοροποίηση του τουριστικού προφίλ της, ώστε να απεγκλωβιστεί από την εικόνα του παρελθόντος
– στη βελτίωση της σχέσης ποιότητας – τιμής
– στην ανάπτυξη των αερομεταφορών και στην αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων με τις υποδομές.
Το Ξ.Ε.Ε. πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής εκπροσώπων των τουριστικών οργανισμών της Γερμανίας, του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου και των αερομεταφορέων, προκειμένου να εντοπιστούν και να διευθετηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γερμανοί tour operators στην Ελλάδα. Η πρόταση του Ξ.Ε.Ε. έγινε αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.
Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων του Ξ.Ε.Ε. με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. J. Fuchtel στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας, όπου ο κ. Fuchtel, παρουσία των συμβούλων του, ανέπτυξε τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών μέσω του γραφείου συντονισμού της Θεσσαλονίκης. Ειδικά για την ανάπτυξη των εταιρικών σχέσεων μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων, υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Fuchtel, ευρύ πεδίο δικτύωσης ειδικά για τις ΜΜΕ για την προσφορά γερμανικής τεχνογνωσίας μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων.
Μάλιστα, συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών να λειτουργήσει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, με σκοπό την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού.