Home Επικαιρότητα Reichenbach: «Οι Έλληνες έχουν υποστεί μεγάλες θυσίες και η Ελλάδα δεν μπορεί...

Reichenbach: «Οι Έλληνες έχουν υποστεί μεγάλες θυσίες και η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτήν τη στρατηγική»

Horst ReichenbachΜε κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα,  κ. Horst Reichenbach, πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.
Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, αφού καλωσόρισε τον κ. Reichenbach, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου θα συνεχίσουν να συμβάλουν, με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, στην προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε ότι έχει αποτύχει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και γι’ αυτό «οφείλουν όλοι να αντιληφθούν ότι αν δεν επιστρέψει σύντομα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η χώρα δε θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία και δε θα μπορέσει να καταστήσει βιώσιμο το χρέος και την οικονομία της».
Ο κ. Μίχαλος ζήτησε την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και τόνισε την ανάγκη για χρηματοδότηση στο 100%  – χωρίς εθνική συμμετοχή – των επενδύσεων, κυρίως όταν πρόκειται για παραγωγικές επενδύσεις και για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης προστιθέμενης αξίας.
Ακόμη, τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, μέσα από πρακτικά και εφαρμόσιμα μέτρα, επαναφέροντας την πρόταση του ΕΒΕΑ για τη δημιουργία Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών.
Τέλος, ζήτησε από τον κ. Reichenbach να δει «με καθαρή ματιά και χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες, τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε., στην  ομιλία του, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Οι Έλληνες έχουν υποστεί μεγάλες θυσίες και η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτήν τη στρατηγική. Το βάρος στο διαθέσιμο εισόδημα  των Ελλήνων είναι διπλάσιο σε σχέση με των Πορτογάλων και τριπλάσιο σε σχέση με των Ισπανών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταβαράθρωση της ζήτησης.
Είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα αρθεί η αβεβαιότητα γύρω από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ. Η ρευστότητα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αλλαγή της κατάστασης στην ελληνική οικονομία. Μόλις ολοκληρωθούν το PSI και το νέο Μνημόνιο, τότε θα προχωρήσουμε στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε αυτές να στηρίξουν την ελληνική οικονομία.
Στο επίκεντρο του έργου μας, είναι η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και οι αλλαγές στη φορολογία, για τις οποίες προχωράμε σε συνεργασία με το ΔΝΤ.
Πρέπει να καταργηθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων. Έχει ψηφιστεί νόμος, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Το σημαντικό δεν είναι οι νόμοι, αλλά η εφαρμογή τους».

Exit mobile version