Home Επικαιρότητα Συνάντηση του Προεδρείου της ΕΣΕΕ με τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο

Συνάντηση του Προεδρείου της ΕΣΕΕ με τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο

Κορκίδης«Το «Ασφαλιστικό τέλος» προτείνει η ΕΣΕΕ για να σωθούν μισθοί και Ταμεία»

Σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΣΣΕ για το ελληνικό εμπόριο: Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν μία σημαντική δημοκρατική κατάκτηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Ένα δείγμα ότι οι διαφορετικές κοινωνικές ομάδες επιλέγουν το διάλογο για να επιλύσουν τις διαφορές τους και κυρίως επιδιώκουν τη διαμόρφωση της υψηλότερης δυνατής συναίνεσης. Το άμεσο αποτέλεσμα της εν λόγω διαδικασίας είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει και καμία οικονομία να αναπτυχθεί εάν έχει να αντιμετωπίσει εσωτερική αναταραχή, την οποία κάποιοι αγνοούν και άλλοι επιδιώκουν.

Αποτελεί πεποίθηση της ΕΣΕΕ, ότι η ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου και της συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι αναγκαία, ώστε να βελτιωθεί το κλίμα και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Η υπογραφή της τελευταίας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αποτελούν κρίσιμες, δίκαιες και τολμηρές αποφάσεις οι οποίες εμπεδώνουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και ενισχύουν τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, κύριο παράγοντα εξόδου από την κρίση. Σε αυτή την πορεία πιστεύουμε ότι η ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι απολύτως αναγκαία, οι δε συμφωνίες σε επιχειρησιακό και ιδίως σε κλαδικό επίπεδο πρέπει να ενισχυθούν.

Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα. Είναι απόληξη μίας επίπονης προσπάθειας πολλών δεκαετιών και είναι μία διαδικασία για την οποία όλοι οι κοινωνικοί εταίροι είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Πέραν του ουσιαστικού της χαρακτήρα – του καθορισμού δηλαδή των μισθολογικών ορίων – έχει συμβολικό και ψυχολογικό χαρακτήρα, αφού επηρεάζει το γενικότερο οικονομικό κλίμα και την ψυχολογία όλων των πολιτών. Η εμπεδωμένη αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζομένους τα τελευταία χρόνια είναι το μόνο ανάχωμα στην περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης. Οποιαδήποτε πρόθεση για οιονεί κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω, σε εποχές που κανένας Έλληνας δε θα ήθελε να επιστρέψει.

Πρόταση της ΕΣΕΕ για τους μισθούς
Αναφορικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα πάγια θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών, εργοδοτών και εργαζομένων. Θεωρούμε ότι το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχει λειτουργήσει τα τελευταία 20 χρόνια παρήγε συνολικά θετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία η ΕΣΕΕ προτείνει πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια, μέχρι το 2014, με παράλληλη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους. Κάτι τέτοιο σημαίνει μείωση της συνολικής ετήσιας μισθολογικής δαπάνης των επιχειρήσεων κατά 2 δις ευρώ.

Αναφορικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις απώλειες των εσόδων κατά 5 δις ευρώ το 2011 και επιπλέον 7 δις ευρώ το 2012, προτείνεται η αναπλήρωση των πόρων από την μείωση των εισφορών με την επιβολή «ασφαλιστικού τέλους» 1 τοις χιλίοις (1‰), επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων που θα μπορούσε να καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης. Μόνο έτσι θα ισχύσει η σταθερή θέση της ΕΣΕΕ ότι κάθε επιβάρυνση πρέπει να είναι ανταποδοτική.

Σε περίπτωση που τεθεί θέμα 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα επαναφέρουμε την από 31/05/2010 πρότασή μας για ενσωμάτωση στο βασικό μισθό, που είχαμε καταθέσει στην συζήτηση της τελευταίας ΕΓΣΣΕ. Μια τέτοια πρόταση κρίνουμε ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα, αφού θα διασφαλίσει το ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων, τις ασφαλιστικές εισφορές και θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της κατανάλωσης της αγοράς. Η ΕΣΕΕ υπολογίζει ότι στην περίπτωση της ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού το ελληνικό εμπόριο μπορεί μεν να μην απολαμβάνει τα θετικά αποτελέσματα των δώρων, θα επιτύχει όμως να διευρύνει τον παραγωγικό χρόνο, γεγονός που θα τονώσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και θα ενισχύσει τη ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τέλος, η ΕΣΕΕ επανέφερε την πρότασή της για τη σύνδεση της μείωσης φορολογίας των επιχειρήσεων με την ενίσχυση της απασχόλησης.