Αρχική Αεροπορικά Νέα Προχωράει η επέκταση του αεροδρομίου Χανίων

Προχωράει η επέκταση του αεροδρομίου Χανίων

Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει πλέον η επέκταση/αναβάθμιση του αεροδρομίου Χανίων, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης άναψε επισήμως το “πράσινο φως” για τη χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, και πλέον αναμένεται το επόμενο διάστημα η δημοπράτηση.
Το δρόμο για τη δημοπράτηση του πολύ σημαντικού έργου για τη δυτική Κρήτη άνοιξε η χθεσινή υπογραφή διά χειρός του υφυπουργού Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας Θάνου Μωραΐτη, της σύμφωνης γνώμης για την έκδοση απόφασης ένταξης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ενίσχυση Προσπελασιμότητας 2007-2013”.
Η συνολική δημόσια δαπάνη για την υλοποίηση του έργου «Επέκταση αεροσταθμού, λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου στον κρατικό αερολιμένα Χανίων “Ι. Δασκαλογιάννης”» ανέρχεται στα 110 εκατ. ευρώ, ενώ δικαιούχος του έργου είναι η ΕΥΔΕ Αεροδρομίων Νότιας Ελλάδας, η οποία, δεδομένου πως το έργο είναι απολύτως ώριμο διαθέτοντας πλήρης φακέλους και μελέτες, μπορεί να προχωρήσει πλέον άμεσα στη δημοπράτηση.
Σε σχετική δήλωσή του ο κ .Μωραΐτης τονίζει ότι «με την υπογραφή της σύμφωνης γνώμης ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου, το οποίο θα στηρίξει και θα ενισχύσει περαιτέρω την τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης. Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι εδώ και θα στηρίξει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο χρειαστεί την πρόοδο του έργου».

Τα επόμενα βήματα

Η υπογεγραμμένη σύμφωνη γνώμη του υφυπουργού Ανάπτυξης έχει σταλεί ήδη στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου Υποδομών, η οποία θα εκδώσει – με συνοπτικές διαδικασίες – την απόφαση ένταξης του έργου.
Με την απόφαση αυτή η ΕΥΔΕ αεροδρομίων νότιας Ελλάδας θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη της δημοπράτησης του έργου, καθώς όλοι οι τεχνικοί φάκελοι είναι έτοιμοι. Στη δημοπράτηση δε θα υπάρξουν τα προβλήματα που υπήρξαν με το θέμα του νέου αεροδρομίου Καστελίου, καθώς τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα από ευρωπαϊκούς και ελληνικούς πόρους και δε θα υπάρξει συγχρηματοδότηση ιδιωτών, όπως συμβαίνει με το πολύπαθο έργου του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.
Και μπορεί το θέμα του Καστελίου να βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αφήνοντας την Κρήτη με το αναχρονιστικό “Νίκος Καζαντζάκης” ως ανατολική πύλη εισόδου στο νησί, τουλάχιστον όμως θα αναβαθμιστεί η δυτική πύλη εισόδου…

ΤΟ ΕΡΓΟ
Τι περιλαμβάνει η αναβάθμιση

Υπενθυμίζεται πως το έργο επέκτασης του αερολιμένα “Γιάννης Δασκαλογιάννης” των Χανίων αφορά στο διπλασιασμό του υπάρχοντος αεροσταθμού και συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει έξι υποέργα:
– Την επέκταση του αεροσταθμού, συνολικής επιφάνειας 17.000 τετραγωνικών μέτρων, σε τρία επίπεδα.
– Την κατασκευή νέου πύργου ελέγχου αεροσκαφών, 1.500 τ.μ.
– Την αναδιαρρύθμιση και αναβάθμιση των χώρων του υφιστάμενου σταθμού.
– Την κατασκευή αμαξοστασίου.
– Την κατασκευή υποστέγων απορριμμάτων.
– Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Σε ό,τι αφορά την επέκταση είναι απολύτως αναγκαία, καθώς το αεροδρόμιο Χανίων εξυπηρετεί και το Ρέθυμνο, ενώ με την καθιέρωση της 24ωρης λειτουργίας του, αλλά και σύμφωνα με τις προβλέψεις για το μέλλον, έχει αυξηθεί κατά πολύ η κίνηση αεροσκαφών και επισκεπτών με αποτέλεσμα οι υπάρχοντες χώροι να μην επαρκούν.
Σχετικά με την κατασκευή νέου πύργου ελέγχου, και αυτό χαρακτηρίζεται ως έργο άμεσης προτεραιότητας για λόγους ασφαλείας των πτήσεων, εάν συνυπολογιστεί πως ο σημερινός πύργος ελέγχου που εξυπηρετεί και τα πολεμικά αεροσκάφη τόσο της 115 ΠΜ όσο και της Αμερικανικής Ευκολίας χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, και επιπλέον – σύμφωνα με τις σημερινές προδιαγραφές – είναι σε λάθος θέση.

Πηγή: www.neakriti.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.