Αρχική Αεροπορικά Νέα Οι αεροπορικές εταιρίες διαφωνούν με την επιβολή φόρου επιβατών λόγω του ETS

Οι αεροπορικές εταιρίες διαφωνούν με την επιβολή φόρου επιβατών λόγω του ETS

Οι αεροπορικές εταιρίες διαφωνούν με την επιβολή φόρου επιβατών λόγω του ETSΗ Carolyn McCall της easyJet, ο Willie Walsh της IAG, ο Michael O’Leary της Ryanair και ο Steve Ridgway της Virgin Atlantic δήλωσαν ομόφωνα: «Η ένταξη των αεροπορικών εταιριών στο σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS) από την 1η Ιανουαρίου κάνει ακόμα πιο έντονη την αδικία της επιβολής του φόρου επιβατών.  Ο φόρος επιβατών (APD) θεωρείτο αρχικά «πράσινος φόρος» και το Υπουργείο Οικονομικών (του Ηνωμένου Βασιλείου)  εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι έχει «περιβαλλοντικά οφέλη».
 
Στην πραγματικότητα ωστόσο, τα έσοδα που προέρχονται από το φόρο αυτό ουδέποτε έχουν χρησιμοποιηθεί προς όφελος του περιβάλλοντος.  Αντιθέτως,  με το  Σύστημα  Εμπορίας Ρύπων( ETS)  η μελλοντική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής αεροπορίας στο σύνολό της θα έχει ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ παράλληλα το Σύστημα θα προσφέρει  ένα κίνητρο για περαιτέρω μειώσεις στις εκπομπές.
 
Τα ίδια τα στατιστικά του κράτους δείχνουν ότι ο κλάδος της αεροπορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, πλήρωνε αρκετά ώστε να καλύπτει τα κόστη άνθρακα στο σύνολό τους το 2008. Έκτοτε,  ωστόσο ο φόρος επιβατών υπερδιπλασιάστηκε σε πολλές διαδρομές. Με το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων οι αεροπορικές εταιρίες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να πληρώνουν €400 εκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2020. Τα ετήσια έσοδα από το φόρο επιβατών ήδη ανέρχονται στα £2.5 δις, ενώ το κράτος επιθυμεί να φτάσουν τα £3.6 δις μέχρι το 2016.
 
Βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία διαχείρισης του αντίκτυπου που έχουμε στην κλιματική αλλαγή και το Σύστημα Εμπορίας Ρύπων, αν και δεν είναι τέλειο, συμβάλλει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής αποδοτικότητας.   Αντίθετα, ο φόρος επιβατών εμποδίζει περισσότερο τις αεροπορικές εταιρίες να επενδύσουν σε τεχνολογίες που στόχο τους έχουν τη μείωση εκπομπών άνθρακα.
Ο φόρος επιβατών (APD) αποτελεί έναν αυτοαναιρούμενο φόρο, τα έσοδα του οποίου δε συμβάλλουν στο να αποκομιστούν περιβαλλοντικά οφέλη, ενώ ο συγκεκριμένος φόρος καταπνίγει την οικονομική δραστηριότητα και οδηγεί σε περικοπές θέσεων εργασίας. Με έναν τέτοιας φύσεως φόρο το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο ουσιαστικά αναστέλλει την οικονομική του ανάπτυξη. Ο φόρος επιβατών (APD) πρέπει να καταργηθεί.»