Αρχική Ελλάδα Η αντιπαράθεση μεταξύ ΟΣΔ και χρηστών καλά κρατεί

Η αντιπαράθεση μεταξύ ΟΣΔ και χρηστών καλά κρατεί

Η αντιπαράθεση μεταξύ ΟΣΔ και χρηστών καλά κρατείΠέντε μέρες πριν τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης, για το Νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα δικαιώματα των δημιουργών, η αντιπαράθεση μεταξύ των ΟΣΔ και των χρηστών κορυφώνεται.

Παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων, αλλά και των ενώσεων των επαγγελματιών, οι οποίοι κάνουν χρήση της μουσικής, η της τηλεόρασης στις επιχειρήσεις τους, καθώς και των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης των Πνευματικών Δικαιωμάτων, συνεχίζουν οι αντιπαραθέσεις, με τελευταία, την επιστολή του Οργανισμού “Τηλεοπτικά Δικαιώματα” Α.Ε. προς το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Σ’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα ο ΟΣΔΕΛ προτείνει Ως προς το νομοθετικό πλαίσιο για ΟΣΔ, καταρχήν θεωρούμε δεδομένο ότι οι ΟΣΔ πρέπει να είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί διαχείρισης δικαιωμάτων των δημιουργών. Βεβαίως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η έννοια του «αστικού μη κερδοσκοπικού συνεταιρισμού είναι παντελώς άγνωστη στα οικονομικά υπουργεία και στην αντίστοιχη νομοθεσία με αποτέλεσμα να προκύπτουν διάφορα προβλήματα φορολογικής φύσεως κυρίως. Η ενιαία μορφή των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης θα διευκολύνει και τις συνεργασίες/συμπράξεις μεταξύ ΟΣΔ πράγμα το οποίο θα πρέπει να ρυθμιστεί και νομοθετικά τουλάχιστον ανά κατηγορία δικαιωμάτων.

Και για το αμοιβολόγιο Η όποια διαδικασία ελέγχου-έγκρισης αμοιβολογίων – εάν και εφόσον καθιερωθεί- δεν μπορεί παρά να διενεργείται στα πλαίσια του ΟΠΙ. Βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι οι αντίστοιχες τιμές στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να είναι σύντομη, ο ΟΠΙ θα πρέπει να δεσμεύεται χρονικά για την έκδοση της απόφασής του και η απόφαση αυτή θα πρέπει να είναι άμεσα εκτελεστή μέχρι να τελεσιδικήσουν πιθανές προσφυγές εναντίων της από οποιονδήποτε ήθελε διαφωνήσει μαζί της.

Οι χρήστες πάλι προτείνουν Οι αυξήσεις ή και μειώσεις στις αμοιβές θα πρέπει να συναποφασίζονται από ΟΣΔ και χρήστες στο τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους και να είναι δεσμευτικές για το επόμενο.

Και οι Ξενοδόχοι?? Το αμοιβολόγιο των ΟΣΔ πρέπει να προκύπτει μετά από διαπραγματεύσεις των ΟΣΔ με τις αντιπροσωπευτικές επαγγελματικές οργανώσεις του κλάδου και σε περίπτωση ασυμφωνίας να καθορίζεται από τα δικαστήρια.
Το εύλογο της αμοιβής θα πρέπει να προσδιορίζεται από τα εξής κριτήρια:
• Η ουσιαστική συμβολή του πνευματικού έργου στην πρόσδωση οικονομικής αξίας στο παρεχόμενο από την επιχείρηση προϊόν
• Η διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης να διαθέτει ραδιοτηλεοπτικές συσκευές
• Το οικονομικό μέγεθος της επιχείρησης και ο χρόνος λειτουργίας της
• Η γενική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στον συγκεκριμένο κλάδο σε τοπικό επίπεδο και εθνικό επίπεδο.
• Η σύγκριση με τα αμοιβολόγια που ισχύουν σε αντίστοιχες επιχειρήσεις ανταγωνιστριών χωρών εντός και εκτός Ε.Ε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.