Αρχική Εκθέσεις Έκθεση της Ζωής Κεραμέα στο Hilton Αθηνών

Έκθεση της Ζωής Κεραμέα στο Hilton Αθηνών

Η Ζωή Κεραμέα, διακεκριμένη «πρέσβειρα» της εικόνας, έχει αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά της στη σύγχρονη τέχνη ερευνώντας μ’ ένα απόλυτα προσωπικό στυλ αναδιπλούμενες επιφάνειες στη γλυπτική, τη χαρακτική, το σχέδιο και την κεραμική. Από τις 27 Ιανουαρίου έως τις 17 Μαρτίου 2012 μας καλεί στο δημιουργικό κόσμο της με αφορμή τα έργα που εκθέτει στο lobby και στο Aethrion Lounge του Hilton Αθηνών. Πρόκειται για γλυπτικές συνθέσεις από χαρτί προσαρμοσμένες στο χώρο του Hilton καθώς κι επιτοίχια έργα. Ανάμεσά τους ειναι και εννέα χαρτοκοπτικά που η καλλιτέχνις χρησιμοποίησε στο Mandala Memory HD, το ψηφιακό της παιχνίδι για το iPad.
H Zωή Κεραμέα ερευνά αναδιπλούμενες επιφάνειες χρησιμοποιώντας τη γλυπτική, τη χαρακτική, το σχέδιο και την κεραμική. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και αποφοίτησε ως Meisterschülerin από την Ανώτατη Σχολή των Τεχνών του Βερολίνου (Universität der Künste-Berlin) τo 1981. Το 1989 της απονέμεται υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright για να διερευνήσει στο εργαστήριο Printmaking Workshop στην Νέα Υόρκη μια τεχνική στην χαρακτική δικής της επινόησης που βαφτίζεται στις ΗΠΑ zoetype (ζωητυπία). Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ανά τον κόσμο.Έχει διδάξει και οργανώσει εργαστήρια σε πανεπιστήμια και μουσεία και έχει εκδώσει συλλεκτικά βιβλία (artist’s books) και παιχνίδια (puzzles). H ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού της Mandala Memory, που αποτελείται από 54 χαρτοκοπτικά της σχέδια για το iPhone και 108 για το iPad, παρουσιασμένη σε συνεργασία με την εταιρεία Dukode Studio της Νέας Υόρκης,  διατίθεται ως App στο iTunes App Store της εταιρείας Apple. Το Mandala Memory για το iPhone έλαβε το 3ο βραβείο στον διαγωνισμό Best App Ever Awards 2010. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη.
Τα έργα της Κεραμέα- αεικίνητα και ανήσυχα- είναι ένας συνδυασμός από τολμηρές κι έντονες επιφάνειες, οι οποίες συχνά δημιουργούν την ψευδαίσθηση του τρισδιάστατου στο δισδιάστατο χώρο του χαρτιού. Άλλοτε δισδιάστατες λωρίδες χαρτιού αναδιπλώνονται σε πολυεδρικές δομικές μονάδες που ράβονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν περίπλοκα γλυπτά. Η υλοποίησή τους, που αρχικά μοιάζει ανέφικτη, πραγματοποιείται ύστερα από πολύ κόπο και υπομονή. Ο έρωτας, ο κοινωνικός ακτιβισμός, οι υποκουλτούρες του δρόμου, η θρησκεία, τα υπαρξιακά ερωτήματα, όλα σχολιάζονται στη χειρονομιακή γραφή και τις αναγνωρίσιμες γεωμετρικές κατασκευές της. Στα χρόνια της ταχύτητας και των underground διασταυρώσεων, η γνωστή εικαστικός αγαπά να ζει στη Νέα Υόρκη, καθώς της ταιριάζει ο έντονος ρυθμός της πόλης, οι δονήσεις του δρόμου, η μουσική και οι πρωτοπορίες, τα χιλιάδες ερεθίσματα που αφομοιώνονται κι εκφράζονται στο έργο της. Παρ’ όλα αυτά σπεύδει να υπογραμμίσει πως η ζωή είναι ενδιαφέρουσα παντού.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε επιμέλεια της Els Hanappe και του Λάζαρου Σιάκου και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Ζωή Κεραμέα, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.zoekeramea.com

Οι πιο πρόσφατες ατομικές εκθέσεις της :
Zoe Keramea – Geometry of Paradox, The Drawing Center, New York, NY 2005
Ringknot – A Woven Line, South Street Seaport, NY 2006 (μέρος του Big Draw New York που παρουσιάστηκε από το Drawing Center και το River to River Festival, NY)
Entanglements, Dietzspace, New York, NY 2008
Zoe Keramea: Spiky – Drawings and Modular Sculptures, Kouros Gallery, New York, NY, 2011

Μερικές πρόσφατες συμμετοχές της σε εκθέσεις :
1    ΧPΑΑΑΤΣ! Μόδα από Χαρτί, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2007
2      RRRIPP!! Paper Fashion, MUDAM- Musee d’Art Moderne – Luxembourg 2008-09
3    Contemporary Drawings, The Victoria and Albert Museum, London 2009
4    ReMap 2, Athens 2009
5    FAX, Διεθνής περιοδεύουσα έκθεση που οργανώθηκε από το μουσείο The Drawing Center και το ICI – Independent Curators International της Νέας Υόρκης, 2009 -2012
6    Celebration, Μουσείο Αλεξ Μυλωνά-Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα 2010
7    Βιβλία Ελλήνων Καλλιτεχνών: Σύγχρονες Εικαστικές Δημιουργίες, Art Athina 2010
8    Πολυγλωσσία, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ίδρυμα Ωνάση, Αθήνα 2011

Λίγα λόγια για την Els Hanappe, επιμελήτρια της έκθεσης:
Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης του Βελγίου. Από το 1995 ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου διευθύνει το ITYS, μία ιδιωτική πρωτοβουλία που σκοπεύει να συνδυάζει την τέχνη με την σκέψη. Έως σήμερα, το ITYS έχει οργανώσει δύο ομαδικές εκθέσεις σε συνεργασία με το ΜΙΕΤ – Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας: “Επιλεκτική Γνώση” (2008) και “Βλάσης Κανιάρης. In Contrapunto” (2009). Το  2008 εγκαινίασε ένα δημιουργικό διαχειριστικό γραφείο, συνδυάζοντας  την τέχνη με τον ιδιωτικό κόσμο, το οποίο οδήγησε σταδιακά στη δημιουργία ενός καινούριου χώρου στην Γλυφάδα σε συνεργασία με τον Λάζαρο Σιάκο, του SIAKOS.HANAPPE – House of Art – ο οποίος λειτουργεί ως γκαλερί σύγχρονης τέχνης. Η έκθεση της Ζωής Κεραμέα είναι η πέμπτη έκθεση που επιμελείται για το Hilton Αθηνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.