Home Οικονομία Βασίλης Κορκίδης: Εάν πτωχεύσουν οι πολίτες της χώρας θα πτωχεύσει και το...

Βασίλης Κορκίδης: Εάν πτωχεύσουν οι πολίτες της χώρας θα πτωχεύσει και το κράτος

Κορκίδης“Ο νέος χρόνος αναμένεται να φέρει μία περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης που έχει στην κυριολεξία «γονατίσει» την ελληνική αγορά” τονίζει σε μήνυμά του για το 2012 ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδη, συνεχίζει “από ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί η ολέθρια πολιτική της υπερφορολόγησης, η οποία είναι και το βασικότερο εμπόδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να διασφαλίσει πόρους από εκεί που δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό το λόγο, θα κάνουμε ποδαρικό το 2012 με δώδεκα παλαιά και νέα φορολογικά χαράτσια, ώστε να εισπραχθούν σύμφωνα με τον προϋπολογισμό επιπλέον 10 δις ευρώ κατά τη διάρκεια του νέου έτους.

Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, το 2012 αντί για έτος ανάπτυξης ή έστω ανάκαμψης, θα είναι ίσως η δυσκολότερη χρονιά μέχρι σήμερα. Δυστυχώς, μέχρι την 20η Μαρτίου κανείς δε μπορεί με ακρίβεια να προδιαγράψει τις μελλοντικές εξελίξεις. Οι οίκοι αξιολόγησης μας θανατώνουν αργά και προτρέπουν τους ομολογιούχους πελάτες τους να μην δεχθούν το κούρεμα και να κερδίσουν από τα CDS της χρεοκοπίας μας. Τα «κοράκια» των αγορών δίνουν ραντεβού για κέρδη στην κόλαση της Ελλάδας. Επιπλέον, το PSI προχωρά με κουρεμένες προσδοκίες. Εάν μάλιστα οι μαθητευόμενοι μάγοι της τρόικας συνεχίσουν να στραγγαλίζουν την ανάπτυξη και το 2012, τότε η έξοδος από το ευρώ δεν θα αργήσει να έρθει για την Ελλάδα και θα είναι μία οδυνηρή και καταστροφική εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά και σε πολιτικό επίπεδο δεν διαφαίνεται λύση στο αδιέξοδο. Η ελληνική κοινωνία απορεί καταρχάς για το διάστημα κατά το οποίο θα συνεχίσει η παρούσα «μεταβατική» Κυβέρνηση, το πότε θα γίνουν εκλογές, ποια είναι τα σενάρια παράτασης, ποιο όπλο χρησιμοποιούν οι δανειστές για την δόση μαμούθ και ποιον λογαριασμό μας άφησε η τρόικα για το 2012.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ένα πολιτικό σύστημα το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών. Και ακόμα περισσότερο αδυνατεί να δώσει υποσχέσεις, στο βαθμό που οι αποφάσεις λαμβάνονται αλλού.

Η κρίση δεν δημιουργεί ευκαιρίες, δεν εμπνέει νέες ιδέες, ούτε υποστηρίζει οράματα. Η κρίση δημιουργεί δυστυχία, χρέη, λουκέτα, ανεργία, παράνομα ενεχυροδανειστήρια, τοκογλύφους, τζογαδόρους, 819 μίνι καζίνο, περισσότερους απατεώνες, ακριβότερη διαφθορά και μεγαλύτερη εγκληματικότητα.

Οι φόροι μας κυνηγούν από παντού, από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η ελληνική αγορά έχει ξεπεράσει κάθε όριο κόπωσης και η φοροδοτική της ικανότητα έχει εξαντληθεί προ πολλού. Το 2012 θα ξεκινήσει ένα ανηλεές κυνήγι φόρων από εισπρακτικές εταιρίες, οι οποίες θα αναλάβουν την είσπραξη χρεών από 900.000 οφειλέτες. Η αμοιβή των «ερευνητών» θα κινείται από 200 ως 1000 ευρώ ανά υπόθεση. Υπάρχει, ωστόσο, και μια λεπτή γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί και το φοροκυνηγητό πρέπει να σταματά εκεί που αρχίζουν τα ατομικά δικαιώματα. Ένα κράτος το οποίο στρέφεται ενάντια στους πολίτες του χάνει στην ουσία το λόγο ύπαρξής του. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, άμεσα ένα κράτος πιο υπεύθυνο, πιο ακέραιο, που θα μπορούμε όλοι να εμπιστευτούμε.

Σε καμία, όμως, περίπτωση η ΕΣΕΕ δεν επιθυμεί να εγκαλέσει συλλήβδην όλους τους παράγοντες του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος για τη σημερινή κατάσταση. Για όσους το λησμονούν, η Μεταπολίτευση πέρα από όλα τα άσχημα που έχουμε και εμείς επισημάνει, σηματοδοτεί το πέρασμα της ελληνικής κοινωνίας σε καθεστώς δημοκρατικής ομαλότητας για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Από την άλλη πλευρά, διαμόρφωσε και προϋποθέσεις συγκρότησης ενός παρεμβατικού και ενίοτε ανορθολογικού κράτους το οποίο διένειμε εύνοιες και ωφελήματα, όχι μόνο σε εκλογικούς πελάτες αλλά και σε επιχειρηματίες, οι οποίοι αποκόμιζαν τεράστια κέρδη στις πλάτες των υπολοίπων. Επομένως, η πλήρης απαξίωση της μεταπολιτευτικής εμπειρίας μας φέρνει σε μία κατάσταση, όπου τίποτε το καλό δε συνέβη σε αυτή τη χώρα και χρειαζόμαστε μία εκ βάθρων αναδιάρθρωση κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δομών για να επιβιώσουμε. Αυτή είναι μία ερμηνεία που υποτιμά τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και δεν προτείνει κάποια βιώσιμη λύση για το μέλλον.

Εάν όμως πτωχεύσουν οι πολίτες της χώρας θα πτωχεύσει και το κράτος. Ας το καταλάβουν αυτό ορισμένοι, προτού αυτή η Ελλάδα οδηγηθεί και καταλήξει σε «ανατολικο- βαλκανική» χώρα, με ανυπέρβλητα χάσματα πλουσίων και φτωχών. Το κοινωνικό συμφέρον δεν αντιστοιχεί στο συμφέρον των λίγων. Αντιστοιχεί στο συμφέρον του συνόλου. Τα κοινωνικά πειράματα ανήκουν σε άλλες εποχές και σε άλλα καθεστώτα. Επίσης, δεν υπάρχουν εκβιαστικοί μονόδρομοι. Οι πολιτικές λύσεις πρέπει να τείνουν στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων παρά στην επιβολή της μίας και μοναδικής άποψης. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι για εμάς το όριο κάθε πράξης και ως μικρομεσαίοι θα την υπερασπιστούμε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, η κατάσταση στο ελληνικό εμπόριο θα ακολουθήσει την καθοδική πορεία του 2011, αφού 9 στις 10 επιχειρήσεις δεν είναι πλέον κερδοφόρες, 8 στις 10 σχεδιάζουν να απολύσουν, 7 στις 10 πληρώνουν τους μισθούς με ένα μήνα καθυστέρηση, 6 στις 10 θα μειώσουν μισθούς, μέρες και ώρες εργασίας, εφαρμόζοντας επιχειρησιακές συμβάσεις.

Τα «κεφάλαια του χελιδονιού» από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να πετάνε σε νέους φορολογικούς παραδείσους και οι καταθέσεις των Ελλήνων φεύγουν από την Ελβετία για τη Σιγκαπούρη. Οι τάσεις αλλαγής νομίσματος και φυγής των καταθέσεων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καταδεικνύοντας ποιος σκέφτεται πατριωτικά και ποιος όχι. Οι ελκυστικότερες αλλαγές του ευρώ είναι: σε δολάριο Αυστραλίας με 4% επιτόκιο, σε δολάριο ΗΠΑ και σε δολάριο Καναδά με 2% επιτόκιο, σε στερλίνα με 1,5% επιτόκιο και σε κορόνα Νορβηγίας.

Εάν το 2012 δεν διώξουμε τα φαντάσματα της ανεργίας, της χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην ελληνική αγορά. Η γραμμή της οικονομικής ζωής μας είναι εντός της ευρωζώνης και εκεί πρέπει να δώσουμε την μάχη μας.

Οι Έλληνες έμποροι ζητάμε σεβασμό από τους εταίρους μας και όχι ελεημοσύνη. Ζητάμε υποστήριξη και όχι εμπόδια. Ζητάμε ανάπτυξη και όχι στραγγαλισμό της αγοράς. Ζητάμε πίσω την αξιοπρέπεια και την εμπορική μας πίστη.”

Exit mobile version