Αρχική Διεθνή Γιάννος Γραμματίδης: Να απορρίψετε κάθε πρόταση περί επιβολής νέων φορολογικών επώδυνων μέτρων

Γιάννος Γραμματίδης: Να απορρίψετε κάθε πρόταση περί επιβολής νέων φορολογικών επώδυνων μέτρων

22ο Συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου - Λουκάς ΠαπαδήμοςΜε ιδιαίτερη επιτυχία και πολύ μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 22ου Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης, προλογίζοντας τον Πρωθυπουργό, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «δύο ακόμα εκκλήσεις κάνουμε απόψε κ. Πρωθυπουργέ. Πρώτον: σας ζητούμε να απορρίψετε κάθε πρόταση περί επιβολής νέων φορολογικού τύπου επώδυνων μέτρων σε πολίτες κι επιχειρήσεις και περί περαιτέρω μειώσεων μισθών και συντάξεων, αφενός γιατί τέτοια μέτρα δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα στον προβλεπόμενο βαθμό για τους λόγους που προαναφέραμε κι αφετέρου γιατί ο ελληνικός λαός δεν μπορεί αντικειμενικά να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο. Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν πρέπει της Ελλάδας η μετατροπή της σε χώρα των συσσιτίων, σε χώρα των μεταναστών, σε χώρα των διαλυμένων οικογενειών.

Κι αν βιαστεί κανείς να χαρακτηρίσει την  ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια «λαϊκισμό» του πρέπει η μετοίκηση στα χρονοντούλαπα της Ιστορίας. Κι ας μη βιαστεί ακόμα κανείς να αντιλέξει  ότι όποιος προτείνει την μη επιβολή περισσότερο επαχθών μέτρων θα πρέπει να είναι έτοιμος και να αντιπροτείνει μέτρα ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος γιατί υπάρχει σ’ αυτό η καταλυτική απάντηση: Μειώστε τις δαπάνες,  διευρύνετε την φορολογική βάση και πατάξτε επιτέλους την φοροδιαφυγή σε βάση ουσίας κι αποτελέσματος κι όχι φθηνής θεατρικής παράστασης. Και δεύτερον: σας ζητούμε να απαιτήσετε αποφασιστικά την παράταση της θητείας της κυβέρνησής σας για όσο χρόνο αυτή χρειάζεται για να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την έξοδο της χώρας από τα σημερινά της αδιέξοδα και την ύφεση και την θέση της σε πορεία ανάπτυξης. Να είσθε βέβαιος ότι σε αυτήν την πρωτοβουλία σας θα έχετε παραστάτες όλους τους Έλληνες».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Λουκάς Παπαδήμος, τόνισε στην ομιλία του: «Προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης είναι η πλήρης εφαρμογή όσων μέτρων έχουν ήδη συμπεριληφθεί στις προγραμματικές δεσμεύσεις και συμφωνηθεί με τους εταίρους. Εάν αποδειχθεί στην πράξη ότι η ως τώρα υλοποίηση της πολιτικής δεν κατόρθωσε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και να προωθήσει έγκαιρα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι απαιτείται για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της χώρας.

Στην αμέσως επόμενη φάση σταθεροποίησης και ανάπτυξης, το ακολουθούμενο μείγμα πολιτικής πρέπει να επιδιώξει τη δημοσιονομική εξυγίανση και βελτίωση της παραγωγικότητας, δίδοντας μεγαλύτερη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τον έλεγχο των δαπανών του κράτους και την άμεση είσπραξη των ήδη οφειλόμενων φόρων, και όχι στην περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των Ελλήνων. Μια τέτοια πολιτική, επικεντρωμένη στην εξυγίανση του κράτους και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, θα συμβάλει στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνατοτήτων και συνεπώς την αύξηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας προς την κατεύθυνση της αναπτυξιακής εξωστρέφειας».

Και ολοκλήρωσε σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση συνεργασίας θα κάνει το καθήκον της. Πιστεύω ότι οι πολιτικές δυνάμεις που την στηρίζουν θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους. Ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει και αυτός να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια με τα κεφάλαια που διαθέτει, τις επενδυτικές του δράσεις, καθώς και με την στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε να σταματήσει η εκλογολογία και να στηριχθεί η κυβέρνηση για να επιτελέσει επιτυχώς το έργο της».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Π. Τόμσεν τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επιβολής νέων φόρων, ούτε μείωσης μισθών και συνάξεων. Αυτά είναι μέτρα που επιτείνουν την ύφεση. Απαιτείται, κλείσιμο ελλειμματικών φορέων του Δημοσίου, μη εθελοντικές αποχωρήσεις στο Δημόσιο, προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης της Ευρωπαικής Επιτροπής, κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ, υποστήριξε ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος εργασίας για να γίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα. Επίσης, σημείωσε ότι ο καλύτερος συντονισμός του κρατικού μηχανισμού θα δημιουργήσει εξοικονομήσεις, ενώ πρέπει να επανεξεταστεί το σύστημα ασφάλισης.

Το Συνέδριο συνεχίζεται σήμερα με σημαντική θεματολογία, όπως η αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι επενδύσεις στη πράσινη επιχειρηματικότητα, αξιοποίηση του ελληνικού υπεδάφους, η αξιοποίηση του πολιτισμού και του τουρισμού και ομιλητές όπως, ο Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Νικόλας Πέντζος, Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, John Tomich, Αντιπρόεδρος Noble Energy International, Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων, Γιάννης Σπανουδάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΠΑΠ και ολοκληρώνεται με την ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά στο δείπνο.