Αρχική Εταιρικά Νέα Αίτηση για πτώχευση κατέθεσε η Saab – Τι ισχύει για τους πελάτες...

Αίτηση για πτώχευση κατέθεσε η Saab – Τι ισχύει για τους πελάτες της στην Ελλάδα

Αίτηση για πτώχευση κατέθεσε τη Δευτέρα 19, Δεκεμβρίου, 2011, η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Saab, έπειτα από δύο χρόνια αγωνιώδους, πλην άκαρπης προσπάθειας για τη διάσωσή της.

Την αίτηση εξετάζει αρμόδιο δικαστήριο στη χώρα και αναμένεται να γίνει δεκτή, βάζοντας έτσι τέλος στα 60 χρόνια λειτουργίας της σουηδικής εταιρίας, η οποία βρίσκεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο υπό την προστασία των πιστωτών.

Έντονη διαφωνία προέκυψε μεταξύ των Κινέζων επενδυτών, οι οποίοι ήθελαν να χρηματοδοτήσουν την αναδιοργάνωση της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας και της αμερικανικής πρώην ιδιοκτήριας εταιρίας General Motors, η οποία παρά την πώληση της θυγατρικής της στο 2010, διατηρεί άδεια για την χρήση τεχνολογίας και αντιδρούσε εξ αρχής στην συμφωνία με τους Κινέζους.

 H παραγωγή στη Saab έχει ανασταλεί από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή κεφάλαια για την αποπληρωμή των προμηθευτών, αλλά και των εργαζομένων. Αναλυτές θεωρούν τώρα πιο πιθανό σενάριο την διάλυση της Saab σε μικρότερες εταιρίες και την πώλησή τους, ξεχωριστά, σε επενδυτές.

Τι ισχύει για τους πελάτες της στην Ελλάδα

Απολύτως καθησυχαστικός προς τους πελάτες της Saab εμφανίζεται ο Γιώργος Βασιλάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΒΑΚΑΡ ΑΒΕΕ, αποκλειστικού εισαγωγέα της Saab στην Ελλάδα. Ο κ. Βασιλάκης αναμένει αναλυτική ενημέρωση από το εργοστάσιο στη Σουηδία, υπογραμμίζει όμως ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δεν θα αφήσει να υπάρξει κάποιο πρόβλημα για τους πελάτες της όσον εξαρτάται από την ίδια. Αναφέρεται μάλιστα σε έρευνες ικανοποίησης πελατών στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου, όπου οι αγοραστές ενός Saab ήταν οι καλύτερα προστατευμένοι μεταξύ όλων των μαρκών. Αυτή τη στιγμή δεν εκκρεμεί καμία παραγγελία καινούργιου Saab. Κανένα πρόβλημα δεν προβλέπεται να προκύψει με την προμήθεια ανταλλακτικών και άλλων εξαρτημάτων καθώς σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίζει επάρκεια έως και για 12 χρόνια από τη διακοπή της παραγωγής ενός μοντέλου. Ο κλάδος των ανταλλακτικών είναι ιδιαίτερα κερδοφόρος, οπότε θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να αναλάβει κάποια άλλη εταιρεία την κατασκευή τους σε περίπτωση που δηλώσει αδυναμία η Saab.

Πηγή: www.tanea.gr