Σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου (ή ενδεχομένως και την Τρίτη) ανακοινώνεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της FYROM κατά της Ελλάδας για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ενδεχομένως η απόφαση θα είναι υπέρ των Σκοπίων. Νέα και βαθιά πληγή διπλωματικής αιμορραγίας αναμένεται λοιπόν, να ανοίξει με την ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ.
Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια καταδίκη θα αφορά κυρίως τις πολιτικές δηλώσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς και όχι για την κίνηση του βέτο από τον Κώστα Καραμανλή, στο Βουκουρέστι. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Παπαδήμου θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικά λεπτό θέμα με μεγάλη ιστορική φόρτιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δικαστήριο αποδέχεται ότι η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Συμφωνίας του 1995, που δεσμεύει στη μη παρεμπόδιση της ένταξης των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς με την προσωρινή ονομασία FYROM. Ταυτόχρονα απορρίπτει το αίτημα της ΠΓΔΜ να υπαγορευθεί στην Ελλάδα η αλλαγή στάσης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μπορεί μία τέτοια απόφαση να παρουσιαστεί ως 50%-50%; Ως μία «σολομώντεια λύση» που δεν διαχωρίζει νικητές και ηττημένους; Όπως και να έχει, θα αποτελεί μια διπλωματική ήττα η οποία θα ξεσκεπάζει μία ακόμη φορά την αποτυχημένη πολιτική της διαπραγμάτευσης για θέματα που θα έπρεπε να εννοούνται και της αμυντικής, φοβικής διπλωματίας.
Στο μεταξύ, το Σκοπιανό ενδεχομένως να συζητηθεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σήμερα Δευτέρα, στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (7 και 8 Δεκεμβρίου), ενώ το θέμα αναμένεται να βρεθεί και στην ατζέντα του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr