Αρχική Εκθέσεις Philoxenia 2011: Πέτρο μου, Γιώργο μου και τι άλλο θα δουν τα...

Philoxenia 2011: Πέτρο μου, Γιώργο μου και τι άλλο θα δουν τα ματάκια μας και θα ακούσουν τα αυτάκια μας??

Από αριστερά προς τα δεξιά οι κ.κ. Γιάννης Βερμισσώ δημοσιογράφος-συντονιστής της συνέντευξης, Πέτρος Αλιβιζάτος Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού, Γιώργος Κολέτσος Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ και Πάρις Μαυρίδης Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPOΓιατί αυτή η μιζέρια στη Philoxenia κε Νικητιάδη?? Γιατί τόσο λίγες συμμετοχές??

Πιστεύετε πως εάν οι επαγγελματίες είχαν χρήματα, δεν θα έδιναν και για την προώθηση των επιχειρήσεών τους??

Γιατί κλείνουν τα ξενοδοχεία Κε Υφυπουργέ, γιατί κάνουν παύση πληρωμών??

Πιστεύει η κυβέρνησή σας πως η διεθνής απαξίωση της Ελλάδας βοηθάει?? Σε τι άραγε…..
Τα παραπάνω είναι μέρος από τα ερωτήματα, επαγγελματιών της Ελληνικής Τουριστικής Βιομηχανίας και τα θέτουμε υπ’ όψη σας, κ.κ Υφυπουργοί και κ. Υπουργέ, Πολιτισμού και Τουρισμού, μήπως και τους δώσετε κάποια ικανοποιητική απάντηση.
Πάντως ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γ. Νικητιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο πλαίσιο της 27ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού PHILOXENIA, χαρακτήρισε το 2011, “ως την καλύτερη ιστορικά χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να ξεπεραστούν και τα 16,5 εκατ. αφίξεων, ενώ σε ανάλογα πρωτόγνωρα επίπεδα θα κυμανθούν και τα έσοδα.”

Όπως υπογράμμισε ο κ. Νικητιάδης, η επίδοση αυτή κατέστη εφικτή με το 1/3 των δαπανών για την υλοποίηση της τουριστικής πολιτικής, σε σχέση με το 2009.

Από την πλευρά του ο νέος Υφυπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού, κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, τόνισε ότι τα αποτελέσματα από τον τουρισμό είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, ενώ πρόσθεσε πως ο σχεδιασμός της τουριστικής στρατηγικής της χώρας χρειάζεται να έχει ορίζοντα 20ετίας.
 
Μάλιστα δήλωσε ότι οι επείγουσες ανάγκες της τουριστικής ανάπτυξης δεν μπορούν να περιμένουν, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την συνύπαρξη δύο Υφυπουργών στο Υπουργείο Πολιτισμού-Τουρισμού είπε πως αποτελεί απτή απόδειξη της συναίνεσης, η οποία απαιτείται σε κρίσιμα ζητήματα για την ανάκαμψη της Ελλάδας.
 
Αναφερόμενος ειδικότερα στα αποτελέσματα της άσκησης τουριστικής πολιτικής, ο κ. Νικητιάδης δήλωσε πως μπήκαν τα θεμέλια αλλαγής στρατηγικής και εκπέμπεται ένα μήνυμα μίας Ελλάδας διαφορετικής, σε σχέση με μέχρι πρότινος.
Για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης του τουρισμού, ο ίδιος τόνισε ενδεικτικά τα εξής:
 
–  είναι έτοιμο σχέδιο νόμου για τον τουρισμό υπαίθρου, που επικεντρώνει σε δράσεις αλιευτικού και οινικού τουρισμού, καθώς και αγροτουρισμού
–  προχωρά η χάραξη της στρατηγικής για τον συνεδριακό τουρισμό, όπου δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής τα απαιτούμενα βήματα
–  εντείνονται οι προσπάθειες για προσέλκυση περισσότερων κρουαζιεροπλοίων στα ελληνικά λιμάνια. Η κρουαζιέρα σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να προσθέσει έως και 4 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά χρειάζεται και η υλοποίηση απαραίτητων λιμενικών υποδομών. Ο Υφυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η πλήρης άρση του καμποτάζ θα αποτελέσει σύντομα πραγματικότητα.
Όσον αφορά στην προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές, για τη Ρωσία προωθείται συμφωνία, έτσι ώστε οι μεγάλοι Ρώσοι tour-operators να αποτελέσουν βίζα-centers για τη χώρα μας, πρωτοβουλία που εκτιμάται ότι θα «εκτοξεύσει» την άφιξη επισκεπτών στην Ελλάδα.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το ξενοδοχείο Μακεδονία-Παλλάς, ο κ. Νικητιάδης ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος να καλέσει τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο να συνεχίσει να λειτουργεί, καθώς αποτελεί ένα ξενοδοχείο-σύμβολο για τη Θεσσαλονίκη.