Συγχαρητήρια κύριοι, πετύχατε να δείξετε τη δύναμή σας, καθώς και τον συντονισμό του κλάδου, χωρίς διασπάσεις και ιδιαίτερες φιλολογίες, με τη καθολική συμμετοχή σας, πλέον των 1.300 ξενοδόχων, στη 1η Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος στην Αθήνα στο χώρο του Metropolitan Expo στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, γιατί όλοι μαζί, έχετε τη δύναμη και τη νομιμοποίηση να διεκδικείτε με τόλμη και σθένος.
Και αυτό κάνατε, στείλατε ένα δυνατό μήνυμα σε όλη την κοινωνία και την πολιτική ηγεσία, δείξατε τη δυσαρέσκειά σας, ίσως λίγο, “άκομψα“, όμως πόσοι μπορούν να ελέγξουν το θυμό τους, όταν η αγορά ασφυκτιά από έλλειψη ρευστότητας, και από τόσα άλλα συσωρευμένα προβλήματα μέσα στα οποία οι επιχειρηματίες καλούνται να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους.
Αποδοκιμάστηκε ο κ. Χρυσοχοϊδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, γιατί ακόμη υπόσχεται πως θα ρίξει χρήματα στην αγορά, πότε κ. Υπουργέ??, όταν πλέον είναι όλοι στο βαθύ κόκκινο??
Κατά τα άλλα στη Συνέλευση ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς, εξήγγειλε 10 μέτρα, όπως το ΦΠΑ στο 4,5% για όλο το Τουριστικό κλάδο και τη μη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
Επίσης παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι υφυπουργοί Πολιτισμού Τουρισμού κ.κ. Πέτρος Αλιβιζάτος και Γιώργος Νικητιάδης, η τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κα Όλγα Κεφαλογιάννη και πλήθος μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης στην εναρκτήρια ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο του ΞΕΕ αναπτύσσοντας τα προβλήματα του κλάδου που χρήζουν επιλύσεως. Όπως υπογράμμισε “θεωρούμασταν η Βαριά Βιομηχανία μέχρι την στιγμή που η πολιτεία αποφάσισε να προχωρήσει στην θέσπιση του τέλους ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Ενώ η πολιτεία εξαίρεσε από την καταβολή του τέλους, την Βιομηχανία και την βιοτεχνία ως εξαγωγικούς τομείς, ο Τουρισμός έπαψε να είναι βαριά και εξαγωγική βιομηχανία και παρέμεινε το γνωστό υποζύγιο το οποίο συνεχίζουμε να φορτώνουμε χωρίς να αναλογιζόμαστε ότι η επιβάρυνση του κόστους σε ένα δύσκολο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον μας κάνει μη ανταγωνιστικούς και τελικά μας βγάζει εκτός αγοράς”. Αναφερόμενος στην αδιαφορία του υπουργείου Απασχόλησης ο κ. Τσακίρης επισήμανε ότι “δεν γίνεται 1500 μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία, με δυναμικότητα κάτω των 10 δωματίων να καλούνται να καταβάλλουν εισφορές στον ΟΑΕΕ την στιγμή 30.000 μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων, ίδιας δυναμικότητας, εξαιρούνται”.
Το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής και οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Βασιλικός παρουσιάζοντας τον απολογισμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΞΕΕ, σημείωσε ότι οι δαπάνες του Επιμελητηρίου στο τέλος του 2011 θα απομειωθούν σε ποσοστό 38% σε σχέση με τη χρήση του 2009.
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκε η μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για τις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων το 2011, αλλά και τα την απασχόληση στον κλάδο για την ίδια περίοδο. Παράλληλα η εταιρεία GBR Consulting παρουσίασε τις προοπτικές την ελληνικής ξενοδοχίας το 2012 τους κινδύνους αλλά και τις προκλήσεις του κλάδου.
ΙΤΕΠ
Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ η μέση πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων αυξήθηκε ελαφρά κατά το 2011. Το Μάιο η πληρότητα στο σύνολο της επικράτειας ανήλθε στο 48,28% και ήταν αυξημένη κατά 2,01% έναντι του αντίστοιχου μεγέθους το 2010. Τον Αύγουστο η μέση πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 2,56% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και διαμορφώθηκε στο 77,8%. Όμως, παραμένει ελαφρά χαμηλότερη έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2008 και 2009. Οι περιοχές που επισκέπτονται παραδοσιακά Έλληνες εκδρομείς μεσαίας και χαμηλής εισοδηματικής τάξης εμφανίζουν αισθητή μείωση στις πληρότητες, ιδιαίτερα κατά το μήνα Αύγουστο.
Ακόμη σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, τα δανειακά υπόλοιπα των τουριστικών επιχειρήσεων ήταν μειωμένα κατά 3% τον Αύγουστο του 2011 έναντι του προηγούμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι καταβολές τοκοχρεολυτικών δόσεων είναι υψηλότερες από τις νέες χορηγήσεις προς τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής του τουριστικού κλάδου στη συνολική χρηματοδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα. Αν και ο κλάδος συνεισφέρει με πάνω από 15% στο ΑΕΠ της χώρας, απορροφά μόνο το 5,7% των πιστώσεων που χορηγούν οι τράπεζες προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η υποχρηματοδότηση του κλάδου δε μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να πληγούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων.
Στα συμπεράσματα της μελέτης καταγράφεται η ανάγκη φορολογικών ελαφρύνσεων στον κλάδο ώστε να επανέλθουν οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού στα επίπεδα του 2008. Επίσης καταγράφηκε αθροιστική μείωση των ξενοδοχείων κατά 80 μονάδες και 2.000 κλίνες. Οι τιμές στην ηπειρωτική χώρα καταγράφουν αισθητή μείωση λόγω της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει δυσμενώς τον ελληνικό τουρισμό. Στις νησιωτικές καταγράφεται άνοδος τιμών
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της μελέτης του ΙΤΕΠ για την απασχόληση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από την έρευνα πεδίου του Ινστιτούτου, στα ελληνικά ξενοδοχεία το Μάιο του 2011 εργάζονταν 111.900 άτομα και τον Αύγουστο 137.300. Τα συγκεκριμένα μεγέθη προκύπτουν από αναγωγή των δεδομένων του δείγματος στο συνολικό αριθμό των δωματίων. Η μέση απασχόληση σταθμίζεται ως προς το μέγεθος της μονάδας, την τάξη του ξενοδοχείου και την περιφέρεια που είναι εγκατεστημένο.
Όπως διαπιστώνεται σε σχέση με το 2010, η απασχόληση το μήνα Μάιο κατά το τρέχον έτος, εμφανίζεται αυξημένη κατά 0,23% και τον Αύγουστο κατά 8,59%. Σε περιφερειακό επίπεδο, η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης (-19,4%) καταγράφεται στην Αττική. Σημαντική άνοδος απασχολουμένων που υπερβαίνει το 20%, καταγράφεται στις περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου και των Ιονίων νήσων. Το γεγονός αυτό αντανακλά την πολύ καλή πορεία των παραθεριστικών ξενοδοχείων της νησιωτικής χώρας κατά τους θερινούς μήνες. Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι το 58% των εργαζομένων στα ελληνικά ξενοδοχεία είναι γυναίκες. Η μεγαλύτερη αναλογία γυναικών καταγράφεται στα ξενοδοχεία των χαμηλότερων κατηγοριών.
Τέλος, το 23,5% των εργαζομένων στα ελληνικά ξενοδοχεία το μήνα Αύγουστο και το 21% το Μάιο είναι αλλοδαποί. Όπως και η αναλογία των γυναικών, έτσι και η αναλογία των αλλοδαπών είναι μεγαλύτερη στα ξενοδοχεία των μεσαίων και χαμηλών κατηγοριών. Στο σύνολο της επικράτειας, η μεγαλύτερη αναλογία αλλοδαπών καταγράφεται στα ξενοδοχεία 3 αστέρων τον Αύγουστο (27,24%) και η μικρότερη στα ξενοδοχεία 5 αστέρων το Μάιο (15,8%).