Μάρτυρες μιας σκληρής πραγματικότητας, που αφανίζει ολοένα και περισσότερο την Ελλάδα από τον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη, γίνονται καθημερινά όλοι οι επαγγελματίες του χώρου με την Πολιτεία να είναι απούσα και να κωφεύει στις επανειλημμένες εκκλήσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO, αλλά και τις πρόσφατες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Δήμου Αθηναίων, για άμεση κινητοποίηση προς τη σωτηρία της Ελλάδας ως συνεδριακού προορισμού.
Οι επιπτώσεις των κοινωνικό-πολιτικών μεταβολών στη χώρα και της Κυβερνητικής αδράνειας σε θέματα τουρισμού είναι πολλές και δυστυχώς έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην πορεία της ελληνικής συνεδριακής αγοράς. Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας (European Society of Cardiology) να διακόψει κάθε συνεδριακή δραστηριότητα της στην Ελλάδα, όταν μάλιστα είχε ήδη επιλέξει την Αθήνα ως τόπο φιλοξενίας των ετήσιων συνεδρίων της για τα έτη 2012, 2013 και 2014 αποτελεί ένα μόνο εκ των πολλών παραδειγμάτων ακυρώσεων, που καταγράφονται πλέον καθημερινά στα γραφεία διοργάνωσης συνεδρίων (PCOs). Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της απώλειας, αρκεί να αναφερθεί ότι o εκτιμώμενος αριθμός συνέδρων υπολογιζόταν σε 18.000 και ο τζίρος των συνεδρίων στο ποσό των 30.000.000 – 35.000.000 ευρώ.
Η ακύρωση των συγκεκριμένων συνεδρίων έχει δυσμενέστατες συνέπειες για την εικόνα της Ελλάδας ως ενός ασφαλούς συνεδριακού προορισμού σε όλη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, δεδομένου ότι θέματα ασφάλειας και σταθερότητας αποτελούν βασικά κριτήρια επιλογής ενός προορισμού για φιλοξενία συνεδρίων. Η εν λόγω λοιπόν απόφαση της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας – ανεξαρτήτως ορθότητας της ή μη – εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους υιοθέτησης της από λοιπές επιστημονικές εταιρίες, που έχουν ήδη επιλέξει ή/και σκέφτονται την Ελλάδα για κάποια συνεδριακή δραστηριότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι πέραν των λόγων κοινωνικο-πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, που επικαλέστηκε η Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας ως αιτιολογία για την ακύρωση των προγραμματισμένων συνεδρίων της στην Αθήνα τα επόμενα τρία έτη, στους λόγους ακύρωσης άλλων συνεδρίων παρόμοιου μεγέθους περιλαμβάνονται και οι κάτωθι – εξίσου σημαντικοί:
Για όποια προκαταβολή προς τον Οργανωτή (Επιστημονική Εταιρία) ζητάται από τον Έλληνα Οργανωτή Συνεδρίων (PCO) εγγυητική επιστολή από τράπεζα του εξωτερικού και όχι της Ελλάδας.
Ζητούνται γραπτώς εγγυήσεις στα συμβόλαια ανάθεσης των συνεδρίων ό,τι την περίοδο διεξαγωγής τους στην Αθήνα δεν θα έχουν απεργία οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας (ώστε να είναι εφικτή η μετάβαση συνέδρων), δεν θα γίνονται διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης και δεν θα απεργούν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Βάσει όλων των παραπάνω, τα στοιχεία της αγοράς για την πορεία του συνεδριακού τουρισμού το 2011 – 2012 είναι θλιβερά. Ο αριθμός των διοργανώσεων που προγραμματίζονται για το 2012 καταγράφει ήδη μείωση της τάξης του 50% σε σχέση με το 2011, όταν μάλιστα ο αριθμός συνεδρίων του 2011 καταγράφει μείωση 20-30%, συγκρινόμενος με τον αριθμό των ετών 2008 και 2009. Το ποσοστό δε συρρίκνωσης των διεθνών συνεδρίων για το 2012 εκτιμάται σε 35%, σε σχέση με το 2011, ενώ η μείωση τζίρου στα ήδη ανατεθειμένα συνέδρια για το έτος 2012 προβλέπεται να φτάσει το 50%!
Το Διοικητικό Συμβούλιο του HAPCO, εκπροσωπώντας 110 εταιρίες – μέλη από όλο το εύρος υπηρεσιών στον κλάδο των συνεδρίων – απευθύνει έκκληση για ακόμη μια φορά στην Πολιτεία να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, που στόχο θα έχουν την προστασία της «συνεδριακής» Ελλάδας και την αποκατάσταση της εικόνας της στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Προς αυτή τη κατεύθυνση, ο HAPCO δηλώνει σύμμαχος της Πολιτείας σε οποιαδήποτε ενέργεια. Για τη σωτηρία της ελληνικής συνεδριακής αγοράς δυστυχώς πλέον οι ενέργειες τουριστικών φορέων και επαγγελματιών της αγοράς δεν αρκούν…ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ενεργοποίηση της Πολιτείας σήμερα!