Αρχική Αθλητικά Τελετή Αφής της Φλόγας στον Τύμβο – Αύριο ο 29ος Κλασικός Μαραθώνιος

Τελετή Αφής της Φλόγας στον Τύμβο – Αύριο ο 29ος Κλασικός Μαραθώνιος

Τελετή Αφής της Φλόγας στον Τύμβο - Αύριο ο 29ος Κλασικός ΜαραθώνιοςΗ απειλή της βροχής και το τσουχτερό κρύο δεν αποτέλεσαν εμπόδιο ώστε πλήθος κόσμου, εθελοντών, αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων να δώσουν δυναμικό παρόν στην  τελετή αφής της Μαραθώνιας φλόγας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί, στον αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα, μπροστά στον Τύμβο των πεσόντων Αθηναίων στη μάχη κατά των Περσών το 490 π.Χ.
   Στις 11.00 ήταν όλοι στις θέσεις τους. Μαθητές από τα σχολεία της Αυλώνας είχαν παραταχθεί για να υποδεχτούν όσους έφτασαν ως τον χώρο της εκδήλωσης.
   «Ο Μαραθώνιος είναι ένα αγώνισμα που θυμίζει σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα και την Ιστορία της, που έχει σημασία στην εξέλιξη του Δυτικού Πολιτισμού. Οι μαραθωνοδρόμοι θα τρέξουν στα βήματα του οπλίτη που έτρεξε να φέρει το νικητήριο μήνυμα. Κι η αφή της φλόγας είναι μια τελετή που μας θυμίζει την αφετηρία των ιστορικών γεγονότων», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, που διοργανώνει και τον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, Βασίλης Σεβαστής.
   «Στον Τύμβο τιμάμε τους 192 προγόνους μας», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. «Ο στρατηγός Καλλίμαχος δεν ήθελε να πολεμήσουν στον Μαραθώνα οι Αθηναίοι με τους Πέρσες, αλλά θεωρούσε σωστό να περιμένουν τους Σπαρτιάτες. Κρατούσε στα χέρια του μια αποφασιστική ψήφο. Την άλλαξε όμως κι αποφάσισε να συναινέσει υπέρ της μάχης στον Μαραθώνα. Η μία ψήφος του Καλλιμάχου άλλαξε την παγκόσμια Ιστορία κι απέδειξε πως η Δημοκρατία είναι το πιο δίκαιο και ισχυρό πολίτευμα. Ό,τι ακολούθησε τη Μάχη του Μαραθώνα δεν είχε ούτε προηγούμενο, ούτε επόμενο. Γεννήθηκαν οι τέχνες, τα γράμματα, η φιλοσοφία, οι επιστήμες. Καμία δύναμη δεν είναι ισχυρότερη από εκείνη του ανθρώπου που συλλογάται ελεύθερα. Για τους ξένους επισκέπτες ο Μαραθώνιος εκφράζει τις αξίες ενός στρατιώτη και της προσωπικής υπέρβασης. Για τους Έλληνες όμως εκφράζει τις αξίες της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, αξίες για τις οποίες σκοτώθηκε ο Καλλίμαχος. Ας γίνει ο καθένας μας πρέσβης αυτών των αξιών».
   Το λόγο εν συνεχεία στην εκδήλωση που παρουσίασε η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαρκαδούλα πήρε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της UNESCO – υπό την αιγίδα του οποίου έχει τεθεί ο 29ος Μαραθώνιος- Μαρία ντελ Πιλάρ Αλβάρεζ Λάσο. «Η UNESCO δεν ασχολείται μόνο με θέματα πολιτισμού και παιδείας, αλλά κι επιστήμης κι αθλητισμού. Κι ο αθλητισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθηθεί ο διάλογος και να πολεμήσουμε τις διακρίσεις. Υπάρχουν όμως και χώρες στις οποίες οι γυναίκες δεν μπορούν να συμμετέχουν. Μέρος των εσόδων του φετινού Μαραθωνίου θα δοθούν στην μάχη κατά των διακρίσεων κατά των γυναικών. Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά».
   «Ο Μαραθώνιος είναι κοινωνικό κι όχι μόνο αθλητικό γεγονός», τόνισε ο πρόεδρος της AIMS Πάκο Μποράο. «Αν ακούσει κάποιος τους Μαραθωνοδρόμους να συζητούν μεταξύ τους δεν θα ακούσει καμία λέξη με αρνητική χροιά, παρά έννοιες όπως ευχή, ελπίδα, απόλαυση. Τώρα που η έδρα της AIMS ήρθε μόνιμα στην Αθήνα είμαστε πιο κοντά στο μαραθώνιο κίνημα».
   Τελευταίος χαιρέτησε την τελετή αφής της μαραθώνιας φλόγας ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ιορδάνης Λουίζος που τόνισε πως «μέσα στο σύγχρονο ομιχλώδες περιβάλλον που προσπαθεί να διαστρεβλώσει τον χαρακτήρα του Έλληνα, έχουμε ανάγκη τη φλόγα που έκαιγε εδώ και την κρατήσαμε άσβεστη στο νου και την καρδιά. Είναι το δικό μας μνημόνιο με την οικουμένη».
   Στις 11.30 ξεκίνησε η λιτή τελετή της αφής της Μαραθώνιας Φλόγας, που πραγματοποιείται για πέμπτη φορά. Πρωταγωνιστής ο λόγος του Ευριπίδη και ο Λεωνίδας Αργυρόπουλος που είχε τον ρόλο του Ημεροδρόμου στην τελετή της οποίας υπέγραψε την καλλιτεχνική διεύθυνση και την σκηνοθεσία ο Νίκος Γκεσούλης. Η μουσική ήταν του Γιάννη Ψειμάδα, η χορογραφία της Ναταλίας Στυλιανού και τα κοστούμια της Ιουλίας Σταυρίδου.
   Ανάμεσα σε άλλους που έδωσαν το «παρών» στην τελετή ήταν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Μαραθωνίου κι αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Πανάγοπουλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, η πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της UNESCO, Καίτη Τζιτζικώστα, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς, εγγονός του Σπύρου Λούη, ο γιος του βαλκανιονίκη και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη –στον οποίο είναι αφιερωμένος ο 29ος ΚΜΑ – Γρηγόρης κι ο εγγονός του Στέλιου Κυριακίδη, Νίκος Κυριακίδης.

Μαθητές οι πρώτοι Λαμπαδηδρόμοι

Δυο μαθητές – η Αμαλία Χουσίνα από το δημοτικό σχολείο Γραμματικού και ο Φώτης Καϊσάκης από το δημοτικό σχολείο Κάτω Σουλίου – ήταν οι πρώτοι που άναψαν τη δάδα από μπροστά από τον Τύμβο του Μαραθώνα αμέσως μετά την τελετή της αφής της μαραθώνιας φλόγας κι ξεκίνησαν τη λαμπαδηδρομία προς τον βωμό.
Μισή περίπου ώρα αργότερα μαθητές από τα σχολεία της γύρω από τον Μαραθώνα περιοχής παρέδωσαν τη φλόγα στην αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της UNESCO Μαρία ντελ Πιλάρ Αλβάρεζ Λάσο και τον εγγονό του Σπύρου Λούη, Σπύρο, οι οποίοι και άναψαν τον βωμό μπροστά στην γραμμή εκκίνησης του Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.