Αρχική Αθλητικά Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον 29ο Κλασικό ΜαραθώνιοΟ Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών συμβολίζει τις αξίες της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών, δίνει την ευκαιρία στους αγωνιζόμενους να τρέξουν στα …βήματα του θρυλικού αγγελιοφόρου-οπλίτη Αθηναίου, που έκανε την διαδρομή αυτή το 490 π.Χ. και να ζήσουν λίγη από την μαγεία που προσφέρει αυτός ο άθλος.

Φέτος συμπληρώνονται 2500 και ένα (+1) χρόνια από την κοσμοϊστορική μάχη στον Μαραθώνα το 490 π.Χ!
Την μάχη ανάμεσα στους Αθηναίους και τους λίγους Πλαταιείς συμμάχους τους και στην στρατιά των 150.000 Περσών και άλλων ασιατών, υπό της εντολές των Δάτη και Αρταφέρνη, που βάσιμα θεωρείται ότι έσωσε τον πολιτισμό της Ευρώπης και  ότι τυχόν  ήττα των Ελλήνων θα μπορούσε να είχε αλλάξει τη ροή της ιστορίας!  

Η ανεπανάληπτη νίκη των Ελλήνων αναγγέλθηκε επίσης μ’ ένα υπέροχο κατόρθωμα από έναν Αθηναίο οπλίτη ημεροδρόμο–αγγελιαφόρο, ο οποίος έτρεξε μέχρι την Πνύκα, όπου βρίσκονταν συναθροισμένοι οι άρχοντες της Αθήνας, και μετά την αναγγελία της νίκης εξέπνευσε.  

Το όνομα του αγγελιαφόρου δεν διασώθηκε με βεβαιότητα από τους ιστορικούς της αρχαιότητας, αλλά ο θρύλος του έγινε Ολυμπιακό αγώνισμα το 1896, δημιούργησε το Μαραθώνιο Δρόμο κατά τη διάρκεια των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αθήνα.

Στη συνέχεια το αγώνισμα έγινε κοινωνικό κίνημα με την ραγδαία αναπτυξη του Μαραθωνίου παγκοσμίως και ιδίως στην Ελλάδα με την ιστορική πορεία ειρήνης του Βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη, το 1963.

Στο πλαίσιο αυτό, ο 29ος Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών που από το 1983 είναι αφιερωμένος στον Γρηγόρη Λαμπράκη, γίνεται φέτος υπό την Αιγίδα και της UNESCO και μετατρέπεται σταδιακά σε ένα τεράστιο διεθνές όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης και αδελφοσύνης.

Η αυλαία των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τον 29ο Κλασικό Μαραθώνιο θα ανοίξει την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου με τα εγκαίνια των νέων Γραφείων της ΑIMS (στις 11:00) στο Ολυμπιακό Ανοιχτό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ επί της Σπύρου Λούη.

Ακολούθως στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί το επίσημο άνοιγμα της έκθεσης «MARATHON EXPO» στο Ζάππειο Μέγαρο όπου εκατοντάδες εκθέτες θα ανοίξουν τα περίπτερα τους για τους επισκέπτες και τους συμμετέχοντες των αγώνων ενώ στις 13:30 σε αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου θα διεξαχθεί η τελευταία συνέντευξη Τύπου του 29ου Κλασικού Μαραθωνίου παρουσία των κορυφαίων αθλητών που θα αγωνιστούν την Κυριακή.

Την Παρασκευή 11/11 σχεδόν όλη τη μέρα από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα το Κέντρο Εγγραφών θα δέχεται τους συμμετέχοντες προκειμένου να τους εφοδιάζει με τους αριθμούς συμμετοχής και τα μικροτσίπ ενώ θα συνεχίσει τη λειτουργία της και η «MARATHON EXPO».

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου το εορταστικό σκηνικό μεταφέρεται στον Μαραθώνα και για την ακρίβεια στον Τύμβο όπου θα διεξαχθεί η επίσημη Τελετή Έναρξης του Κλασικού Μαραθωνίου και η αφή της Φλόγας του μαραθωνίου ενώ θα ξεκινήσει τις εργασίες του και το 5ο Συμπόσιο της ΑIMS με την συμμετοχή 80 συνέδρων από όλο τον κόσμο.

Η Τελετή Έναρξης θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη των Συνέδρων και των επισήμων στο Μουσείο του Μαραθωνίου.

Την Κυριακή, την μεγάλη μέρα του 29ου Κλασικού Μαραθωνίου, όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι Εθελοντές και οι δρομείς θα βρίσκονται από πολύ νωρίς στις θέσεις τους.

Η εκκίνηση του Μαραθωνίου θα δοθεί στις 9 ακριβώς από την ιστορική αφετηρία του Μαραθωνίου και το «ανθρώπινο ποτάμι» των 8500 δρομέων θα ξεκινήσει τον αγώνα στην Κλασική διαδρομή .

Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι αγώνες παίδων των Δήμων από τους οποίους περνάει η διαδρομή ενώ στις 09:30 στο Παναθηναϊκό Στάδιο θα ξεκινήσουν ο Αγώνας δρόμου των 5χλμ. και 10χλμ. ενώ θα ακολουθήσουν οι αγώνες δρόμου Special Olympics και Παίδων.

Όλοι οι αγωνιζόμενοι από τον Κλασικό Μαραθώνιο μέχρι και τους αγώνες παίδων θα τερματίσουν στον αγωνιστικό χώρο του Παναθηναϊκού σταδίου προκειμένου να χειροκροτηθούν από τον κόσμο που θα βρεθεί στις εξέδρες του Καλλιμάρμαρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.