Αρχική Πολιτισμός Το Athens Photo Festival 2011 στην «Τεχνόπολις»

Το Athens Photo Festival 2011 στην «Τεχνόπολις»

Το κεντρικό πρόγραμμα του Athens Photo Festival 2011, παρουσιάζεται σε όλους τους χώρους της “Τεχνόπολις” Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι) και θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου.

Το Athens Photo Festival 2011, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εικαστικά γεγονότα του φθινοπώρου, προσφέροντας την ευκαιρία στους φίλους του φωτογραφικού μέσου και της σύγχρονης τέχνης γενικότερα να παρακολουθήσουν ένα μεγάλης κλίμακας καλλιτεχνικό γεγονός.

Το κεντρικό πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης συνιστά μια πλατφόρμα που επιτρέπει τον αμοιβαίο διάλογο και την αλληλόδραση επιλεγμένων καλλιτεχνικών προσεγγίσεων που χαρακτηρίζονται για την ιδιαιτερότητα και τη ζωτικότητά τους.

Πέρα από τις εκθέσεις και τα video projects που αποτελούν τον πυρήνα των εκδηλώσεων, το πρόγραμμα πλαισιώνεται από ένα διευρυμένο φάσμα δράσεων –τις Διεθνείς Νύχτες Φωτογραφίας, το Athens Photo Inspiration 2011, portfolio reviews, το πρόγραμμα Performances as Photography, masterclasses– και άλλων παράλληλων εκδηλώσεων.

Το Athens Photo Festival 2011, διοργανώνεται από το Ελληνικό κέντρο Φωτογραφίας με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Παράλληλα σε συνεργασία με το πρόγραμμα «Athens Every Week» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, η εβδομάδα 31 έως 6 Νοεμβρίου υπό το τίτλο «Athens Photo Festival Week» είναι αφιερωμένη στο Athens Photo Festival 2011.


 Εκθέσεις και δράσεις του Athens Photo Festival 2011 στην “Τεχνόπολις” Δήμου Αθηναίων

Εγκαίνια: Tετάρτη 2 Νοεμβρίου, 20:00
Διάρκεια: Τετάρτη 2 Νοεμβρίου – Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011 
“Τεχνόπολις” Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 17:00 – 22.00, Σάββατο – Κυριακή 12:00 – 22:00

Είσοδος ελεύθερη εγκαίνια (2/11)
5 €, μειωμένο εισιτήριο 3 € (3/11-15/11)

Διάλεξη
Των εγκαινίων θα προηγηθεί διάλεξη στο Αμφιθέατρο της “Τεχνόπολις” ∆ήμου Αθηναίων, ώρα 18:30, από τον Jan-Erik Lundström με θέμα “Emotion and Fact: H Σουηδική φωτογραφία σήμερα”.
Ελεύθερη είσοδος

Photography as Performance (Η φωτογραφία ως επιτέλεση)

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα “Photography as Performance” σε επιμέλεια του Δημοσθένη Αγραφιώτη με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Μισέλ Βάλλευ–Michele Valley, Hope, Χριστίνα Γεωργίου, Ροζίνα Ιβάνοβα, Χριστίνα-Αμαλία Χαριοκοπούλου, Μαρία-Λουίζα Μπίρη, Σοφία-Ιλιάνα Γεωργιάδη, Δημοσθένης Αγραφιώτη.

Tο πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια ιδιότυπη σύζευξη της φωτογραφίας με την τέχνη της performance. Στόχος είναι να αναδείξει πως μια τέχνη ανάμεσα στη ζωή και το εικαστικό (performance) και μια τέχνη οπτική (φωτογραφία) μπορούν να διασταυρωθούν.

Εκθέσεις

Κώστας Μπαλάφας
Αφιέρωμα
Με τη συνεργασία του Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη

Emotionally yours (ομαδική)
Trinidad Carillo, Hyun-Jin Kwak, Année Olofsson
Επιμέλεια: Jan-Erik Lundström
Με την υποστήριξη των Embassy of Sweden και Swedish Institute at Athens

Νέοι Έλληνες Φωτογράφοι 2011 (ομαδική)
Βασιλική Αλεξοπούλου, Κατερίνα Δρακοπούλου, Έλενα Καρακίτσου, Στέλλα Μουζή, Μιχάλης Μπίτσης, Ιωάννης Τσιαδής, Άλκηστις Τσιτούρη, Λεωνίδας Τούμπανος, Γιώργος Χαμπίδης, William Faithful
Επιμέλεια: Μανόλης Μωρεσόπουλος
Υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς

Roger Ballen
Boarding House + Shadow Chamber

Lisa Elmaleh
Lonsome Sound

David Favrod
Gaijin

Lea Golda Holterman
Orthodox Eros
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα

Piper Mavis
A disaster four years in the making

Andreas Meichsner
Alles in Ordnung / All Sorted
Με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen

Simon Norfolk
Burke + Norfolk: Photographs from the war in Afghanistan
Με την υποστήριξη του British Council στην Ελλάδα

Lydia Panas
Falling from Grace…

Rahi Rezvani
Unseen
Επιμέλεια: Magda Rottenveel
Με τη συνεργασία της United Photo Industries (USA)

Linda Troeller
Mucalinda: Self-Portrait + Self-Reflection

Σάββας Λαζαρίδης
Tehran Sherman: The Cold Slope

Μαργαρίτα Μποφίλιου
Joy Division

Μυρτώ Παπαδοπούλου
The New Plastic Road
Με την υποστήριξη του περιοδικού «Κ»

Video Projects
To κεντρικό πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερα από 12 video projects ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών ανάμεσα στους οποίους η Γερμανική σκηνή της Video Art, το Sinestetico, το Φωτογραφικό Εργαστήριο Ανωτάτης Σχολής Καλών, Τεχνών και εργασίες των Matt Eich, Lea Golda Holterman, Simon Norfolk, Γιάννη Μπεχράκη, Μυρτώς Παπαδοπούλου κ.ά.

Διεθνείς Νύχτες Φωτογραφίας
Οι «Διεθνείς Νύχτες Φωτογραφίας», προσφέρουν τη δυνατότητα στο ελληνικό φιλότεχνο να έρθει σε επαφή με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις όπως παρουσιάζονται σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ φωτογραφίας. Tρεις προσκεκλημένοι διευθυντές μεγάλων φεστιβάλ φωτογραφίας παρουσιάζουν μέσα από ένα πρόγραμμα προβολών και διαλέξεων τους θεσμούς τους και δίνουν το στίγμα της σύγχρονης φωτογραφικής ταυτότητας. Οι «Νύχτες Φωτογραφίες» θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο 7, 8, 9 Νοεμβρίου στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.

Portfolio Reviews
Προσκεκλημένοι reviewers από τη ελληνική και διεθνή φωτογραφική κοινότητα, όπως διευθυντές θεσμών, επιμελητές, φωτογράφοι και θεωρητικοί της τέχνης με μακρά εμπειρία στο χώρο της φωτογραφίας και του πολιτισμού γενικότερα, έρχονται σε επαφή με το έργο Ελλήνων φωτογράφων, ανταλλάσσουν απόψεις και ασκούν κριτική στο έργο τους. Απώτερος σκοπός της ενέργειας είναι η ανάπτυξη καλλιτεχνικών ανταλλαγών και η εξαγωγή του ελληνικού φωτογραφικού έργου στη σε διεθνές επίπεδο καθώς και η προώθηση νέων φωτογράφων στους θεσμούς της Ελληνικής Φωτογραφικής σκηνής.

Open Screen Project
Το πρόγραμμα προβολών Open Screen, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2011, αποτελεί ένα ανοιχτό κάλεσμα σε ομάδες και φορείς που προάγουν τη φωτογραφία να παρουσιάσουν το καλλιτεχνικό τους έργο, χωρίς θεματικούς περιορισμούς και διακρίσεις. Η συνάντηση, ο διάλογος και η αλληλεπίδραση μεταξύ του θεατή του φωτογράφου και των έργων που προβάλλονται στον κεντρικό χώρο της διοργάνωσης, στην «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση διάχυσης του καλλιτεχνικού έργου. Ταυτόχρονα οι συναντήσεις των ομάδων λειτουργούν ως έναυσμα για τη δικτύωση και την ανάπτυξη των μεταξύ τους συνεργειών.

Athens Photo Inspiration 2011
Το Athens Photo Inspiration 2011, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου και αποτελεί μια ανοιχτή πολιτιστική πρωτοβουλία με κύριο στόχο την υποστήριξη της καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από τη φωτογραφία. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο φωτογραφικό «μαραθώνιο» στο κέντρο της Αθήνας, που προσφέρει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να επικοινωνήσουν και να εκφραστούν ελεύθερα προσεγγίζοντας μέσα από τη δική τους ματιά, σε διάρκεια έξι ωρών, μία σειρά δοσμένων θεμάτων. Οι καλύτερες φωτογραφίες θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό σε ειδική έκθεση.

Βιωματκό εργαστήριο για παιδιά
Εκπαιδευτικό εργαστήριο που απευθύνεται σε άτομα νεαρών ηλικιών επιχειρεί να φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή με πτυχές και έννοιες της σύγχρονης φωτογραφικής τέχνης μέσα από ένα ευχάριστο/ψυχαγωγικό, δημιουργικό και ουσιαστικό τρόπο.

The Fine Print Republic Project
Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας παρουσιάζει το FinePrintRepublic.com. Πρόκειται για μια πρωτότυπη πρωτοβουλία που επιδιώκει να καταστήσει τη συλλογή της σύγχρονης φωτογραφικής τέχνης προσβάσιμη σ’ ένα ευρύ και ταυτόχρονα απαιτητικό φιλότεχνο κοινό, μέσα από τη διάθεση σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή εκτυπώσεων μουσειακής ποιότητας και αξίας από καταξιωμένους και ανερχόμενους Έλληνες φωτογράφους.

Photography Books Place & Signing
Το Photography Books, είναι ένα βιβλιοχώρος που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος στην “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που προσφέρει την ευκαιρία στους φίλους της τέχνης να ενημερωθούν και να αποκτήσουν πρόσφατες και παλαιότερες εκδόσεις πολλές από τις οποίες είναι δυσεύρετες στα συμβατικά βιβλιοπωλεία. Ταυτόχρονα, προσκεκλημένοι Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες θα υπογράψουν βιβλία τους.

Mapping the Festival 
Η ενέργεια αυτή προσκαλεί τους φίλους της φωτογραφίας και του φεστιβάλ να προσεγγίσουν με διαφορετικό βλέμμα τις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις χαρτογραφόντας το φεστιβάλ  μέσα από τη χρήση του φωτογραφικού μέσου. Το υλικό θα εμπλουτίζεται σταδιακά και θα παρουσιαστεί σε ειδική προβολή.

Ειδικές ξεναγήσεις


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.