Αρχική Τουρισμός Οι τρεις πρώτες επενδύσεις του Ρέσλερ – Λάδι, τουρισμός και αγωγοί

Οι τρεις πρώτες επενδύσεις του Ρέσλερ – Λάδι, τουρισμός και αγωγοί

‘Η χρήση όλων των απαραίτητων εργαλείων για την ανάκτηση της φερεγγυότητας της Ελληνικής οικονομίας ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη αποτελεί βασική στόχευση της γερμανικής κυβέρνησης. Κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να καταφέρουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερής Ευρώπης και οι χώρες με δυσκολίες όπως η Ελλάδα να στηριχθούν καθώς οι επιθέσεις των αγορών κατά μιας χώρας της Ευρωζώνης αποτελούν επίθεση κατά της ίδιας της Ευρωζώνης”.

Αυτό τόνισε ο Αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Ο κ. Ρέσλερ σημείωσε ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα αναφέροντας ότι η χώρα μας είναι ένας καλός επενδυτικός προορισμός καθώς όσοι επιθυμούν να επενδύσουν ”θα επενδύσουν σε μια κοινή Ευρώπη”.

Οπως ανέφερε, πάντως, το διήμερο ταξίδι δεν είχε πρωταρχικό στόχο να υπογραφούν συγκεκριμένες επενδυτικές συμφωνίες αλλά περισσότερο να μπουν οι βάσεις για διοικητικές δράσεις που θα φέρουν την απαραίτητη νομική ασφάλεια στους επενδυτές και να βρεθούν τα εργαλεία που θα ξεπεράσουν τα προσκόμματα στη χρηματοδότηση.

Αποτέλεσμα της πορείας των συνομιλιών ελλήνων και γερμανών επιχειρηματιών είναι ότι ήδη, όπως αποκάλυψε ο κ. Ρέσλερ, έχει ήδη υπογραφεί η πρώτη συμφωνία μικρομεσαίας επιχείρησης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ που θα γίνει στην Καλαμάτα στον κλάδο ελαιουργίας (απόβλητα- πλίνθοι ελιάς) μεταξύ των εταιρειών OlioBric και εταιρεία Κλίμης και θα δημιουργήσει 50 θέσεις εργασίας και άλλη μια επένδυση στον τομέα της αρχιτεκτονικής παρέμβασης στον τουρισμό μεταξύ ενός έλληνα και ενός γερμανού αρχιτέκτονα αρχικά για ένα γήπεδο γκολφ σε τουριστική επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την κατασκευή αγωγών ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ρέσλερ δήλωσε την ικανοποίησή του για την πορεία των συζητήσεων που είχε σήμερα με τα στελέχη της κυβέρνησης διότι συμφωνήθηκαν οι τρεις βασικοί άξονες που διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα. Σε ότι αφορά στο τεχνοκρατικό κομμάτι θα παράσχουν τη βοήθειά τους στη χώρα η Γερμανική Υπηρεσία Δικτύων η Ομοσπονδία Χονδρικού και Εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε έλληνες εξαγωγείς αλλά και η Γερμανική Ομοσπονδία Ανταγωνισμού(για το ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό δίκαιο), θα συσταθεί ομάδα εργασίας για τον τουρισμό και για το θέμα της χρηματοδότησης θα αναλάβει βραχυπρόθεσμα την στήριξη των γερμανών επενδυτών η γερμανική Επενδυτική Τράπεζα ενώ μακροπρόθεσμα εξακολουθεί να υποστηρίζεται το σχέδιο της δημιουργίας μιας Ελληνικής Επενδυτικής τράπεζας και στο θέμα των διοικητικών αλλαγών ανέφερε ότι ήδη γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια από την Ελληνική Κυβέρνηση ”που μας έχει ενθουσιάσει”.

Αναφέρθηκε δε ότι υπάρχει ενδιαφέρον χωρίς όμως να έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια συμφωνία για την αξιοποίηση ζεόλιθου. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δημοσκοπήσεις που φέρουν την κυβέρνηση να έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα λόγω της πολιτικής που ακολουθεί, ο κ. Ρέσλερ ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να μην ασχολείται με τις δημοσκοπήσεις και να συνεχίσει το έργο που μακροπρόθεσμα θα φανεί ότι ήταν απαραίτητο να γίνει ”και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει σθένος, συνέπεια, θάρρος και ικανότητα ότι μπορεί να πάρει τις αποφάσεις και θα τις υλοποιήσει και αυτή η συμπεριφορά είναι παράδειγμα και για εμάς τους Γερμανούς”.

Τέλος, σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου ο αντικαγκελάριος σχετικά με το αν θα δοθούν στη χώρα μας και πότε οι γερμανικές αποζημιώσεις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ”έχω την βεβαιότητα ότι αυτή η συζήτηση θα αποτελέσει ένα πρόσκομμα. Να επικεντρωθούμε στην κρίση”.

Από την πλευρά του υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε στις δηλώσεις του σχετικά με στο μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών ότι πρόκειται για μια συμφωνία 23 δράσεων και 5 θεματικών τομέων με στόχο την προώθηση των διοικητικών αλλαγών και την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα στη συμφωνία περιλαμβάνεται πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για ενίσχυση της χρηματοδότησης εμπορικών επενδύσεων ιδιαίτερα ΜμΕ, η ανάληψη πρωτοβουλίας της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας για τη δημιουργία αντίστοιχης Ελληνικής. Κομβικό σημείο της συμφωνίας που υπεγράφη είναι το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που φέρει το όνομα ”Ελλάδα” το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας ”δάνεια για επιχειρήσεις” το οποίο θα δίνει δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που θα επενδύσουν ή που θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας.

Ο υπουργός δήλωσε ότι οι διμερής αυτή συνεργασία μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική και ευρωπαϊκή προσπάθεια για την αποκατάσταση της αναπτυξιακής ισορροπίας της Ελλάδας.

Πηγή: Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο