Αρχική Culture Αναμνήσεις Αλμύρας στην Αίθουσα Τέχνης Γαία

Αναμνήσεις Αλμύρας στην Αίθουσα Τέχνης Γαία

Αναμνήσεις Αλμύρας στην Αίθουσα Τέχνης ΓαίαΗ Αίθουσα Τέχνης ΓΑΙΑ, σε συνεργασία με τη WISTA – Hellas (Women in Shipping and Trading Association), παρουσιάζει από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου 2011 για πρώτη φορά μια ομαδική έκθεση διακεκριμένων Ελλήνων με κοινό παρονομαστή τη θαλασσινή αλμύρα. Στην έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης ΓΑΙΑ, στον Πειραιά, θα παρουσιαστούν έργα 19 Ελλήνων καλλιτεχνών φιλοτεχνημένα με διάφορες τεχνικές, αντικατοπτρίζοντας τη διαρκή αγωνία του Έλληνα εικαστικού ώστε να παρουσιάσει και να απεικονίσει το πλοίο και τη θάλασσα με τα χρώματα και τη μυρωδιά της σε όλες της τις διαστάσεις.

Πυρήνα της έκθεσης αποτελεί η ανάμνηση των ναυτικών εικόνων και τοπίων από Έλληνες δημιουργούς με διαφορετικές προσεγγίσεις και καταβολές. Η «αλμύρα» ως αίσθηση και παραδόξως ως εικόνα χρησιμοποιείται ως ένα ιδιότυπο συνδετικό αφηγηματικό μέσο, για να περιγράψει ποικίλες αναμνήσεις και μοναδικά αρχέτυπα, που προέρχονται από το μακρινό και πρόσφατο παρελθόν κάθε καλλιτέχνη που συμμετέχει.

Σκοπός της πολυσυλλεκτικής αυτής έκθεσης είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον και κυρίως τη συναισθηματική συμμετοχή του θεατή, ο οποίος, αν και γνωρίζει τη θάλασσα, ίσως να μην την κατανοεί σε όλες της τις αγωνιώδεις διαστάσεις.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι ακόλουθοι εικαστικοί:

Βασίλης Βασίλη (γενν. 1964). Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, με καθηγητές τους Ε. Πανουργιά και Θ. Παπαγιάννη και μετεκπαιδεύτηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Έλαβε υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Ωνάσειο Ίδρυμα και το Ίδρυμα Γεροντέλη στη Μασαχουσέτη, ΗΠΑ. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Κώστας Βρούβας (γενν. 1951). Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1951. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας ζωγραφική, με καθηγητή τον S. LOFFREDO και χαρακτική, με καθηγητή τον N. MAFFREDI. Έργα του βρίσκονται : Σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Βορρέ, Παιανία, στο Σκιρώνειο Μουσείο, Αθήνα, στο Μουσείο Ιστορίας Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, Στάδιο Καραϊσκάκη, Πειραιάς, στο Μουσείο ITTINCEN, Ελβετία και στο Μουσείο PROVINCIALE CAMPANO, Napoli, Ιταλία

Στέλιος Γαβαλάς (γενν. 1966). Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, με καθηγητές τους Γ. Νικολαΐδη και Τ. Παπαγιάννη. Σήμερα εργάζεται για το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ έχει συνεργαστεί με αρκετά μουσεία των Αθηνών σε σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Ζήκος Δέδος (γενν. 1956). Έλαβε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήρι του Δ. Κοντού, ενώ σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Brera, Μιλάνο, και στο Τμήμα Οπτικών και Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου. Από το 1993 έως σήμερα έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μανώλης Ζαχαριουδάκης (γενν. 1958). Από το 1984 έχει παρουσιάσει πάνω από 20 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές στην Αθήνα, σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και στη Νέα Υόρκη. Το 1997 εκδόθηκε το βιβλίο του «Μπέογουλφ και άλλες εικόνες» και το 2001 το «Προϊστορικό Ρεστοράν» (Κέδρος). Το 2003 φιλοξενήθηκε ως επισκέπτης καλλιτέχνης στο Princeton University.

Τάκης Κοζόκος (γενν. 1960). Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου και συνέχισε τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τους Θ. Πανουργιά, Δ. Καλαμάρα και Β. Παπαϊωάννου. Από το 1988 ασχολείται με την εικαστική εκπαίδευση και μαζί με άλλους συναδέλφους ίδρυσε τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη σχολή Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών. Έχει πραγματοποιήσει σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε 10 Συμπόσια Γλυπτικής για μεγάλα έργα σε πέτρα.

Δημοσθένης Κοκκινίδης (γενν. 1929). Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1952-1958) κοντά στους Γιάννη Μόραλη και Σπύρο Παπαλουκά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος καλλιτεχνικών ομάδων όπως η «Ομάδα Τέχνης α» (1962-1967) και η «Ομάδα για την επικοινωνία και την εκπαίδευση μέσω της Τέχνης» (1976-1981). Εκλέχτηκε καθηγητής στην ΑΣΚΤ το 1976, όπου δίδαξε ζωγραφική για περισσότερα από είκοσι χρόνια (έως το 1997), διατελώντας επίσης αντιπρύτανης (1978-1980) και πρύτανης (1980-1982). Είναι ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θεωρητικά ζητήματα της τέχνης και της καλλιτεχνικής παιδείας και συνέγραψε και δημοσίευσε πολλές σχετικές μελέτες και άρθρα. Επίσης, από το 1962 έως και το 1980 ασχολήθηκε πλην της ζωγραφικής και με τις εφαρμοσμένες τέχνες.

Χρήστος Λαζαράκης. Σπούδασε στην ΠΕΣΚΤΠ Τήνου. Τελείωσε με υποτροφία και συνέχισε στην ΑΣΚΤ στο εργαστήριο γλυπτικής, με δασκάλους τους Γ. Νικολαΐδη και Θ. Παπαγιάννη, και σκηνογραφίας με δάσκαλο τον Γ. Βασιλειάδη. Από το 1993 έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Πρόσφατα δίδαξε σχέδιο και πλαστική στη σχολή Βακαλό και στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
 

Τάσος Μαντζαβίνος (γενν. 1958). Αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, ενώ την ίδια χρονιά παρουσίασε την πρώτη ατομική έκθεση έργων του και ακολούθησαν περισσότερες από δέκα. Έχει εικονογραφήσει βιβλία, ενώ από το 1986 διδάσκει ελεύθερο σχέδιο στη σχολή Βακαλό.

Κατερίνα Μερτζάνη  Σπούδασε στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών της Aθήνας, ζωγραφική με τον Nίκο Nικολάου και Γιάννη Mόραλη, σκηνογραφία με τον Bασίλη Bασιλειάδη, τυπογραφία με τον Γιάννη Παπαδάκη και σχέδιο στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών του Παρισιού με τον V.Velickovic και τον A.Challier. Διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική από το 1985 , βασικό σχέδιο από το 1996 μέχρι σήμερα στη Σχολή Βακαλό.

Κωνσταντίνα Μπαλονά (γενν. 1956). Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα με δασκάλους τους Δ. Μυταρά, Λ. Κανακάκη και Γ. Μόραλη. Μετέπειτα σπούδασε ψηφιδωτό στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Γ. Κολέφα και μετεκπαιδεύτηκε στη χαρακτική με υποτροφία του ΙΚΥ. Έχει διδάξει ζωγραφική και Αισθητική Αγωγή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ έχει διευθύνει εικαστικά εργαστήρια που συνέστησε το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νίκαιας. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σταύρος Μπονάτσος (γενν. 1945). Σπούδασε στην ΑΣΚΤ στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη και στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts, στο εργαστήριο ζωγραφικής του G. Singier και στο εργαστήριο λιθογραφίας του G. Dayez. Επίσης, στην Ecole Nationale Supérieure des Arts Appliqués et des Métiers d’ Art, εργαστήριο πλαστικών υλών και πολυεστέρα του J. Cantes, με υποτροφία. Από το 1978 έως σήμερα διδάσκει στη σχολή Βακαλό το μάθημα της γραφιστικής οργάνωσης σχεδίου. Επίσης, δίδαξε στη σχολή φωτογραφίας FOCUS από το 1987 ως το 1998 το μάθημα της οπτικής αντίληψης και της πλαστικής. Παράλληλα με την εικαστική του δραστηριότητα, ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία και τις θεατρικές μάσκες.

Μάριος Σπηλιόπουλος (γενν. 1957) Γεννήθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Το 1980 παρακολουθεί στη Βιέννη για 6 μήνες τα μαθήματα του ζωγράφου Freidrich Hunderwasser.  Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, (εργαστήριο Δημοσθένη Κοκκινίδη, βαθμός πτυχίου 30/30).  Το 1991 εκλέγεται λέκτορας, το 1995 επίκουρος καθηγητής το 2002 Αναπληρωτής Καθηγητής και από το 2007 είναι καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Το 1994 του απονέμεται το Μεγάλο Χρυσό Βραβείο (Grand Prix d’ Alexandrie) στην 18η Biennale Αλεξάνδρειας. Έργα του υπάρχουν σε Ιδιωτικές και Δημόσιες Συλλογές στην Ελλάδα, την Τουρκία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Αγγλία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, τη Δανία και στις Η.Π.Α. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Γιώργος Σταματόπουλος (γενν. 1963) Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Το 1982 εισάγεται στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπουδάζει γλυπτική με καθηγητές τον Γ. Νικολαΐδη και τον Θ. Παπαγιάννη. Το 1984 βραβεύεται με χρηματική υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Τελειώνει τις σπουδές του με άριστα το 1988. Το 1995 εργάζεται στο μουσείο γλυπτών της Ακρόπολης. Το 1996 κατόπιν διαγωνισμού αναλαμβάνει να φιλοτεχνεί νομίσματα και μετάλλια για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

Νίκος Στεφάνου (γενν. 1933). Το 1960 με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης πραγματοποίησε ελεύθερες σπουδές θεάτρου στο Παρίσι ενώ, παράλληλα, γράφτηκε στην Ecole des Beaux – Art, όπου παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας. Έχει εργαστεί για τη ζωγραφική εκτέλεση σκηνικών γνωστών θεάτρων της γαλλικής πρωτεύουσας, καθώς και σε Λονδίνο, Ελλάδα, Βιέννη. Έχει παρουσιάσει έργα του ζωγραφικής σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο Παρίσι.

Βαγγέλης Τζερμιάς (γενν. 1960). Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στη Φλωρεντία (1980) και στην ΑΣΚΤ Αθήνα (1980-1985) από όπου και αποφοίτησε με άριστα από προπαρασκευαστικό τμήμα του Δ. Μυταρά και το τετραετές εργαστήριο του Ηλία Δεκουλάκου                             Έχει πραγματοποιήσει 15 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Παναγιώτης Φερεντίνος (γενν. 1983). Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (2002-2007), στο Α’ Εργαστήρι Ζωγραφικής, και Χαρακτική (2004-2007) στο Β’ Εργαστήρι Χαρακτικής. Το 2005 κερδίζει υποτροφία από την Ακαδημία Αθηνών για Ανώτατες σπουδές τέχνης στο Παρίσι όπου το 2006 συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus ( HYPERLINK “http://www.facebook.com/pages/Universite-Paris-8-Vincennes-Saint-Denis/104388702943791” Université Paris 8 Vincennes-Saint-Denis), στα πλαίσια των προγραμμάτων ανταλλαγών της Σχολής Καλών Τεχνών. Σήμερα, φοιτεί στο Β’ Εργαστήρι Χαρακτικής ως δεύτερο πτυχίο.

Χρήστος Χαρίσης (γενν. 1966) Γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές

Μανώλης Χάρος (γενν. 1960) Γεννήθηκε στα Κύθηρα. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, όπου και συνέχισε  μεταπτυχιακά  με θέμα την εικαστική οπτική επικοινωνία. Με τη ζωγραφική του αφηγείται παραστατικά  μικρές ιστορίες δημιουργώντας  ένα δικό του παραμυθένιο κόσμο.

«Η θάλασσα είναι η μοίρα των Ελλήνων», έγραφε ο λόγιος της ναυτιλίας Ανδρέας Γ. Λαιμός και με αυτό το έναυσμα η Δροσούλα Θεραπιώτου, ιδιοκτήτρια της Αίθουσας Τέχνης ΓΑΙΑ, μας συμπαρασύρει ώστε να γευθούμε την αλμύρα του απέραντου γαλάζιου που μας συνδέει όλους στο λιμάνι του Πειραιά.

Εγκαίνια Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011 ώρα 19:00

Διάρκεια έκθεσης 12/10/11 – 11/11/11.
Ώρες λειτουργίας Τρίτη-Παρασκευή 18:00-21:00 & με ραντεβού.
Αλκιβιάδου 103, Πειραιάς 18532, τηλ. 210 4133174, φαξ 210 4136191, e-mail:  HYPERLINK “mailto:niites@otenet.gr” niites@otenet.gr,  HYPERLINK “mailto:gaiaart@otenet.gr” gaiaart@otenet.gr  Πληροφορίες: 2104133174,  HYPERLINK “http://www.gaiaart.gr” www.gaiaart.gr