Αρχική Ελλάδα Μιά ποιό αναπτυξιακή και λιγότερο υπερφορολογημένη πολιτική ζητά ο ΣΕΤΕ

Μιά ποιό αναπτυξιακή και λιγότερο υπερφορολογημένη πολιτική ζητά ο ΣΕΤΕ

Μιά ποιό αναπτυξιακή και λιγότερο υπερφορολογημένη πολιτική ζητά ο ΣΕΤΕΤο 2012 είναι μια εξαιρετικά αβέβαιη χρονιά για τον τουρισμό, που θα επηρεαστεί από μια πιθανή διεθνή οικονομική ύφεση, από την επανάκαμψη των χωρών της Βόρειας Αφρικής και κυρίως από την όποια εικόνα σοβαρού και ευνομούμενου κράτους διαμορφωθεί για την Ελλάδα στο εξωτερικό, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης κατά τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου. Αναγκαία προϋπόθεση για την συνέχιση της φετινής θετικής του πορείας αποτελεί, παράλληλα με τις διαρθρωτικές αλλαγές, η υιοθέτηση με τον νέο προϋπολογισμό μίας ποιό αναπτυξιακής και λιγότερο υπερφορολογημένης προσέγγισης. Επίσης, η λήψη άμεσων ελάχιστων αναγκαίων μέτρων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού ως εξής:

1. Μείωση από 01.01.12 του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο στο 6,5%. Επαναφορά του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%.
2. Μείωση του Τέλους Εκσυγχρονισμού Αεροδρομίων κατά 50%. Μείωση των χρεώσεων στον ΔΑΑ κατά 50%.
3. Ταχύτατη (εντός 24 ωρών) έκδοση visa Schengen από όλα τα ελληνικά Προξενεία ανά τον κόσμο. Επέκταση του θεσμού των visa centers, της δυνατότητας διαχείρισης visa από τους Tour Operators, της visa πολλαπλών εισόδων.
4. Άμεση νομοθετική εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού και ΣΕΤΕ για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
5. Σύσταση της Εταιρείας Μάρκετινγκ σε συνεργασία Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, ΕΟΤ και ΣΕΤΕ για τη δημιουργία σύγχρονης εικόνας της χώρας και των περιοχών της και της αποτελεσματικής προώθησης της.
6. Άμεση και ουσιαστική  αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας, ώστε να αλλάξει το κλίμα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να τεθούν οι βάσεις για ταχεία ανάπτυξη. Πραγματική άρση του cabotage στην κρουαζιέρα και αντιμετώπιση των σοβαρότατων προβλημάτων της ακτοπλοΐας.  
7. Επίλυση του ζητήματος των υπέρογκων και δυσβάστακτων απαιτήσεων των οργανισμών συλλογής πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ανέφερε ότι η κατά 10% αύξηση στα έσοδα και στις διεθνείς αφίξεις, παρά την κατά 20% μείωση του εγχώριου τουρισμού, συγκράτησε κατά 1,5 εκατοστιαία μονάδα την ύφεση και διατήρησε 100.000 θέσεις απασχόλησης.

Οποιαδήποτε και εάν είναι η λύση που θα δοθεί στην σύνοδο κορυφής για το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, η Ελλάδα εισέρχεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη δεκαετή περίοδο προσαρμογής, στη διάρκεια της οποίας καλείται να μετατρέψει την σοβιετικού τύπου οικονομία της σε ανταγωνιστική οικονομία σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Το έργο, ιδιαίτερα για την πρώτη τριετία, είναι τιτάνιο και απαιτεί εθνική συσπείρωση, με παραμερισμό προσωπικών, κομματικών και συνδικαλιστικών στόχων και σκοπιμοτήτων. Ο τουρισμός με ορίζοντα το 2021 μπορεί να προσφέρει την μισή μελλοντική ανάπτυξη της χώρας (18 δισ. Ευρώ επιπλέον – σύνολο 50 δισ. Ευρώ κατ’ έτος) και 220.000 νέες θέσεις εργασίας. Αναγκαία προϋπόθεση η θεμελίωση, με νέες δυνάμεις και νέα υλικά, ενός κράτους λειτουργικότερου, διαφανέστερου, δικαιότερου, τελικά ενός κράτους ισχυρότερου που θα μπορέσει να στηρίξει την αναπτυξιακή πορεία. Ενός κράτους που θα μπορέσει να επαναφέρει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την αισιοδοξία, την κοινωνική γαλήνη και συνοχή στους Έλληνες πολίτες, συστατικά απαραίτητα για έναν τουρισμό πρωταγωνιστή της ανάπτυξης.

Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει πεδίο διακομματικής συναίνεσης και μια πρώτη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει στο επερχόμενο 10ο Συνέδριο του ΣΕΤΕ με θέμα «Τουρισμός: Υπόθεση Εθνική». Εκεί, θα αναλυθούν οι στόχοι δεκαετίας, αλλά και ο οδικός χάρτης που θα μας οδηγήσει στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων. Βασική επιδίωξη του Συνεδρίου, να συγκλίνουν όλα τα κόμματα και τουλάχιστον τα κόμματα εξουσίας, σε κοινή τουριστική στρατηγική για την επόμενη δεκαετία. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.