-Κάθετη πτώση στον τζίρο τους έως και 50% καταγράφουν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στην Αττική, ζητώντας στήριξη από την πολιτεία.
-Περισσότεροι από 1700 ξενοδοχοϋπάλληλοι έχασαν την δουλειά τους το 2010, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες 23 ξενοδοχεία στην Αττική θα βάλουν λουκέτο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου…
Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται τις τελευταίες μέρες οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων στην Αττική, περιμένοντας τη «λυπητερή» από το υπουργείο Οικονομικών. Το ειδικό τέλος ακινήτων, από το οποίο δεν εξαιρέθηκαν εν τέλει τα ξενοδοχεία, παρά μόνο οι κοινόχρηστοι χώροι τους, εκλαμβάνεται από τους ξενοδόχους ως άλλο ένα «χτύπημα» στην «πολύπαθη» τουριστική βιομηχανία. Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση δημιούργησε πολλά ερωτήματα, τα οποία «αιωρούνται» ακόμη μεταξύ των ξενοδόχων όσον αφορά στο ποιοι ορίζονται ως κοινόχρηστοι χώροι.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι από αυτήν την εξέλιξη αυτοί που θα πληγούν ιδιαίτερα είναι οι ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχειακών μονάδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τον Δεκέμβριο του 2010 οι ξενοδοχειακές μονάδες ενός και δύο αστέρων ανέρχονταν στην Αθήνα, το υπόλοιπο Αττικής και τον Πειραιά σε 293, έναντι 300 την ίδια περίοδο του 2009. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και ενώ αναμένονται τα επίσημα στοιχεία, για την ίδια περίοδο το 2011 τα ξενοδοχεία αυτής της κατηγορίας δε θα ξεπερνούν τα 270. Δηλαδή, μέχρι το τέλος του έτους ενδέχεται να έχουν βάλει λουκέτο 23 ακόμα ξενοδοχεία στην Αττική.
Επιπροσθέτως, η συνολική απώλεια των εσόδων όλων των ξενοδοχείων της Αττικής, όπως τα παρουσίασε πρόσφατα η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών–Αττικής, ανήλθε σε 62 εκατομμύρια ευρώ για το 2010 σε σχέση με το 2009, με την πτώση να αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη για το 2011. Αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 1.700 το 2010. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι η ξενοδοχειακή–τουριστική ανεργία στην Αττική θεωρείται από τις χαμηλότερες πανελλαδικά.
ΠΟΞ: «Οδηγούμαστε στην οικονομική κατακρήμνιση…»
Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά αρνητικό πλαίσιο για τα ξενοδοχεία, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος
Τσακίρης δήλωσε σχετικά ότι «θεωρώ άδικη την επιβολή του ειδικού τέλους επί των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων. Ζητούμε ισότιμη μεταχείριση για όλους τους εξαγωγικούς κλάδους, ενώ διερωτώμαι για ποιο λόγο δεν συμπεριλαμβάνεται και ο Τουρισμός στην εξαίρεση, από τη στιγμή που αποτελεί τη “βαριά εθνική μας βιομηχανία”».
Με τον κ. Τσακίρη συμφώνησε όμως και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής–Αθήνας Ιωάννης Ρέτσος, ο οποίος εξέφρασε φόβους για λουκέτο σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς το ειδικό τέλος ακινήτων αναλογεί ποσοστιαία στο 15-20% του τζίρου τους. Παράλληλα, ο κ. Ρέτσος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη πολιτική «ωθεί τον ξενοδοχειακό κλάδο στην οικονομική κατακρήμνιση», επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι «τα ακίνητα των ξενοδοχείων δεν είναι ακίνητα εγγείων προσόδων».
Ξενοδόχοι: «Τα λειτουργικά έξοδα μας… πνίγουν»
Εν τω μεταξύ σύγχυση επικρατεί μεταξύ των ξενοδόχων, σχετικά με τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν και με ποιο τρόπο θα εξαιρεθούν από την επιβάρυνση οι κοινόχρηστοι χώροι. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής το κίνημα του «Δεν Πληρώνω» δεν βρίσκει απήχηση μεταξύ των ιδιοκτητών των ξενοδοχείων. Ο Αχιλλέας Καρδάμης, που διατηρεί εδώ και 25 χρόνια ξενοδοχείο στην οδό Καρόλου στο Μεταξουργείο, μας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «θα πληρώσω, όπως πληρώνουμε τόσα άλλα όλα αυτά τα χρόνια, καθώς έχουμε συνηθίσει να πληρώνουμε, αν και δεν τα έχω υπολογίσει ακόμη στον ετήσιο προϋπολογισμό των εξόδων μου». Παρόλα αυτά, ο ίδιος παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια, καθώς όπως μας τόνισε «θεωρώ πως θα αντεπεξέλθω, αν και τα έξοδά μου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και η τουριστική κίνηση έχει πέσει. Ωστόσο, εκτός της οικονομικής κρίσης, μας πλήττει και η αυξανόμενη εγκληματικότητα, που δυσφημεί την περιοχή μας».
Ο 63χρονος Παναγιώτης Παληβός, ιδιοκτήτης εδώ και 41 χρόνια ενός εκ των παλαιότερων ξενοδοχείων στην Ομόνοια, σχετικά με την επιβολή του έκτακτου τέλους στα ακίνητα, μας ανέφερε ότι «αν και δεν ξέρω ακόμη το ύψος στο χαράτσι που θα πληρώσω, ωστόσο θεωρώ ότι το μέτρο έπρεπε να είναι πιο δίκαιο. Θα δυσκολευτώ βέβαια, αλλά θα το πληρώσω, ασχέτως από το αν η δουλειά έχει πέσει κατά 50%, με τα λειτουργικά έξοδα να μας “πνίγουν”…». Μάλιστα, στο ξενοδοχείο του κ. Παληβού δούλευαν παλιότερα 11 άτομα, ενώ τώρα έχουν απομείνει μόνο 5. «Δεν είναι λίγες οι φορές που πετάγομαι τη νύχτα, λόγω άγχους, αλλά παραμένω αισιόδοξος», μας είπε κλείνοντας ο κ. Παληβός.
Πηγή: Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο