Home Εκδηλώσεις 46α Δημήτρια Από 12 Σεπτεμβρίου έως 25 Οκτωβρίου

46α Δημήτρια Από 12 Σεπτεμβρίου έως 25 Οκτωβρίου

46α Δημήτρια - Θεσσαλονίκη 2011Η οικονομική κρίση είχε τον αντίκτυπό της και στο ετήσιο φεστιβάλ του δήμου Θεσσαλονίκης, που φέτος συρρικνώνει τα οικονομικά μεγέθη του και παρουσιάζει ένα μικρότερης χρονικής διάρκειας πρόγραμμα. Ο προϋπολογισμός της συνολικής διοργάνωσης, που ανέρχεται στις 719.000 ευρώ (519.000 ευρώ ο κεντρικός κορμός και 200.000 ευρώ η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών) και προέρχεται από ίδιους πόρους του δήμου, κρατική επιχορήγηση και ιδιωτικές χορηγίες, εμφανίζεται κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με πέρσι, που έφτανε τα 1.150.000 ευρώ. Μειωμένος όμως είναι και ο χρόνος των εκδηλώσεων, που συνήθως εκτείνονταν στους τρεις μήνες του φθινοπώρου, ενώ φέτος θα περιοριστούν σχεδόν σε έναν μήνα (12/9 – 25/10).
Για διοργάνωση “ταμπού για την  πόλη, όπως είναι η ΔΕΘ ή η υποθαλάσσια” μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι παρά τον “χαμηλό προϋπολογισμό, για πρώτη φορά το φεστιβάλ έχει μια καλλιτεχνική επιτροπή από καθαρούς επαγγελματίες που ξέρουν τι κάνουν”.

“Δεν θα υπάρχουν προσκλήσεις”


Στον σχεδιασμό και στο ιδεολογικό πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, συνοψίζοντας τις στρατηγικές αλλαγές σε τρεις άξονες, οι οποίοι έγκεινται κυρίως στον τρόπο επιλογής των εκδηλώσεων, που φέτος έγινε από τριμελή καλλιτεχνική επιτροπή (Ιφιγένεια Ταξοπούλου – θέατρο, Γιώργος Λαζαρίδης – μουσική, Κωνσταντίνος Ρήγος- χορός), στην πρωτογενή παραγωγή, που υπάρχει η φιλοδοξία να εξαχθεί “και σε άλλα φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού”, αλλά και στον σχηματισμό σώματος εθελοντών, που “απευθύνεται σε όλο τον κόσμο”.
Χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χρονιές είναι και το εισιτήριο των 46ων Δημητρίων, το αντίτιμο του οποίου ξεκινά από 5 ευρώ για ορισμένες κατηγορίες κοινού και ορισμένες εκδηλώσεις και κλιμακώνεται στα 10 και 15 ευρώ, φτάνοντας το πολύ μέχρι και τα 20 ευρώ. “Φέτος επίσης δεν θα υπάρξουν προσκλήσεις, παρά μόνο για διαπιστευμένους δημοσιογράφους και δημοτικούς υπαλλήλους”, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος.

Η καλλιτεχνική επιτροπή


Την “πολιτική διάσταση” των φετινών Δημητρίων έδωσε η θεατρολόγος Ιφιγένεια Ταξοπούλου μιλώντας για τον τρόπο δουλειάς των τριών μελών της καλλιτεχνικής επιτροπής: “Προσπαθήσαμε να μεταφράσουμε τον τρόπο που ο νυν δήμος αντιμετωπίζει τον δημόσιο χώρο, και αυτός συνίσταται στον εξορθολογισμό, τη διαφάνεια και τον σεβασμό στην πόλη. Πιστέψαμε πραγματικά ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να γίνει κάτι καλό, ότι υπάρχει στον δήμο το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να υποστηρίξει ένα φεστιβάλ και ότι το ποσό που μας διατέθηκε δεν πρέπει απλά να αντιμετωπιστεί ως ένα κονδύλιο προς επένδυση, αλλά να διατεθεί ουσιαστικά και δημιουργικά”.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο χορογράφος Κωνσταντίνος Ρήγος μιλώντας για “άνοιγμα στην πόλη”, αλλά και για το ενδιαφέρον της επιτροπής προς το νέο, “όχι ηλικιακά, αλλά στην ουσία του. Φέτος η παραγωγή έπρεπε να γίνει από το ίδιο το γραφείο των Δημητρίων, κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά”.
Ο μουσικός και συντονιστής καλλιτεχνικού προγράμματος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης αναφερόμενος στα δύσκολα οικονομικά του θεσμού τόνισε πως “ξεκινήσαμε από το όραμα και όχι από τα χρήματα που έχουμε. Μας ενδιέφερε να γνωρίσουμε την πόλη και το τι τρέχει σ’ αυτήν. Συναντηθήκαμε από κοντά με όλα τα ensemble της Θεσσαλονίκης, ώστε να καταλάβουμε σε ποιο πλαίσιο μπορούν να τοποθετηθούν”.
Το πρόγραμμα
Με επίκεντρο στο νέο, αλλά και στο ντόπιο δυναμικό, και χωρίς να αποκλείονται οι μετακλήσεις από το εξωτερικό, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική, θέατρο και χορό, ενώ το εικαστικό κομμάτι καλύπτεται από την Μπιενάλε και την Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών.
Η αυλαία της διοργάνωσης ανοίγει στις 12 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. με μια κοινή εκδήλωση έναρξης των 46ων Δημητρίων του δήμου Θεσσαλονίκης και λήξης του φεστιβάλ “Παρά θίν’ αλός” του δήμου Καλαμαριάς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στους εξωτερικούς χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή πάνω από 40 μουσικών σχημάτων της πόλης, αλλά και τη Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης.
Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις απλώνονται όπως πάντα σε πολλά σημεία της Θεσσαλονίκης και σ’ αυτές συμμετέχουν μια ευρεία γκάμα καλλιτεχνών. Η εικαστική-θεατρική performance του Φίλιππου Τσιτσόπουλου, η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου της Κρακοβίας, το αφιέρωμα στον συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη, η συναυλία της Vegetable Orchestra της Αυστρίας, οι παραστάσεις του θεατρικού σχήματος Schaubuhne am Lehniner Platz του Βερολίνου και του Εθνικού Θεάτρου του Τελ Αβίβ είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Στην προσπάθεια να αναπτυχθεί το μεγάλο ανεκμετάλλευτο κεφάλαιο της πόλης, που είναι ο Πολιτισμός της, παρά τον μικρότερο προϋπολογισμό των εκδηλώσεων λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος των φετικών 46ων Δημητρίων.

Exit mobile version