Αρχική Συνέδρια Ο Νικητιάδης στο Shipping Today & Τomorrow

Ο Νικητιάδης στο Shipping Today & Τomorrow

ΝικητιάδηςΣτις προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού  στην Ελλάδα εκτιμώντας ότι και την ερχόμενη χρονιά θα σημειωθεί αύξηση στην κρουαζιέρα και στο yachting αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδης μιλώντας στο 2ο συνέδριο της ΕΕΔΕ με θέμα <<Shipping Today & Τomorrow – Διεθνείς Εξελίξεις, Τάσεις και Επενδύσεις στην Ελληνική & Διεθνή Ναυτιλιακή- Τουριστική Αγορά>>.
Ειδικότερα ο κ. Νικητιάδης τόνισε ότι η Ελλάδα ήδη κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο του ευρωπαϊκού τουρισμού κρουαζιέρας και το 2009 έφθασε στην πρώτη θέση  την οποία και σύντομα θα επανακτήσει  καθώς και η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού αλλά και η ίδια η χώρα διαθέτει  πολλά πλεονεκτήματα και έχει απαράμιλλες δυνατότητες για να κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα αυτό.
Ακόμα ανάφερε, ότι  σύμφωνα με μελέτες και από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας κάθε χρόνο στην Ευρώπη τα τελευταία 5 χρόνια η ζήτηση επιβατών  για κρουαζιέρα αυξάνεται κατά 12% που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει το δικό της σημαντικό μερίδιο. Ωστόσο ο κ. Νικητιάδης επισήμανε ότι σε αντίθεση με την αύξηση του  μεριδίου αγοράς δε συμβαίνει το ίδιο και με τα έσοδα καθώς υπολογίζεται ότι από τα συνολικά ευρωπαϊκά έσοδα για κρουαζιέρα η χώρα μας εισπράττει περίπου 4% έως 5 %. Συγκεκριμένα το 2009 τα έσοδα της χώρας ήταν μόλις στο 4,3% του συνόλου των ευρωπαϊκών εσόδων από κρουαζιέρα όταν το μερίδιο της στη συνολική αγορά ήταν 20,9% ενώ και το 2010 μειώθηκαν τα έσοδα στο 4% του συνόλου της Ευρώπης. Η πορεία αυτή, σύμφωνα με τον υφυπουργό, οφείλεται κυρίως στον μικρό αριθμό home ports που διαθέτει η χώρα σε σχέση με τις άλλες χώρες και παραλλήλως στην έλλειψη σημαντικών υποδομών στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.
Κλείνοντας την ομιλία του ο υφυπουργός, επισήμανε ότι «ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για όλους στη χώρα μας. Έχει υπολογιστεί ότι μόνο από την ανάπτυξη κρουαζιέρας και home ports μπορούμε να διασφαλίσουμε έως και 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας μας. Ο τουρισμός μας φέτος σημείωσε σημαντικές αυξήσεις στις αφίξεις και στα έσοδα. Σε αυτό συνέβαλε εκτός από την νέα στρατηγική που υιοθετήσαμε και τη σκληρή δουλειά, η αξιοπιστία που απέκτησε η χώρα μας με τη διαρκή παρουσία του Πρωθυπουργού μας στο εξωτερικό,  η αυταπάρνηση των εργαζομένων και η εξαιρετική συνεργασία της πολιτείας με τους κοινωνικούς φορείς. Τον επόμενο χρόνο διατηρώ την βεβαιότητα ότι θα πάμε ακόμα καλύτερα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.