Home Τουρισμός Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης σχετικά με το «Φορολογικό &...

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης σχετικά με το «Φορολογικό & Εργασιακό Περιβάλλον στον Τουρισμό»

Ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος ΣΕΤΕ«Χώρος συζήτησης» φυσικά και υπάρχει, όμως ο χρόνος συζήτησης και οι τελικές αποφάσεις πρέπει να είναι άμεσες και συγκεκριμένα στο νέο φορολογικό νόμο και στον νέο προυπολογισμό, αν θέλουμε ο τουρισμός να βοηθήσει άμεσα την εθνική οικονομία, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Πιο συγκεκριμένα στο συνέδριο του Economist για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ανδρεάδης, ζήτησε από το μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στη χώρα μας, κ. Bob Traa, να μας πει πώς σκέπτεται η Τρόικα να αντιμετωπίσει τα φορολογικά και εργασιακά θέματα του τουρισμού στο αμέσως προσεχές διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, το ερώτημα που ετέθει ήταν αν η Τρόικα συμφωνεί και υποστηρίζει συντελεστή 6,5% στα καταλύματα, 13% στην εστίαση και στις μεταφορές, μείωση κατά 50% του σπατόσημου, καθώς επίσης και ουσιαστική ευελιξία στο εργασιακό περιβάλλον, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να αυξηθεί η απασχόληση.
 
Προτού απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, ο κ. Traa ανέφερε ότι γενικότερη μείωση του επιπέδου της φορολογίας δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν έχει προηγηθεί η ίδρυση και λειτουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού συλλογής φόρων, διότι σε διαφορετική περίπτωση τα έσοδα στο βραχυχρόνιο διάστημα θα καταρρεύσουν. Όμως, ειδικά για τον τουρισμό, είπε ότι μπορεί να υπάρξει «χώρος συζήτησης».
 
«Χώρος συζήτησης» φυσικά και υπάρχει, όμως ο χρόνος συζήτησης και οι τελικές αποφάσεις πρέπει να είναι άμεσες και συγκεκριμένα στο νέο φορολογικό νόμο και στον νέο προυπολογισμό, αν θέλουμε ο τουρισμός να βοηθήσει άμεσα την εθνική οικονομία.
 
Ως προς το φορολογικό σύστημα, πέρα από την σωστή στάθμιση των συντελεστών ΦΠΑ, ώστε να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της οικονομικής πολιτικής, επείγει η εισαγωγή ενός απλού, σταθερού και ελκυστικού φορολογικού συστήματος, το οποίο θα παραμείνει αμετάβλητο για τουλάχιστον 5-10 χρόνια. Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό, το φορολογικό σύστημα αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα και σε αυτό, από ό,τι φαίνεται, συμβάλλουν, έστω και ακούσια, οι απαιτήσεις της Τρόικα. Εξαιρετικά σημαντικό ζητούμενο, παράλληλα, είναι η άμεση ενεργοποίηση αποτελεσματικού μηχανισμού συλλογής φόρων με τη χρήση υπάρχουσας τεχνογνωσίας από τους εταίρους μας, που παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν φαίνεται προς το παρόν να προχωρά.
 
Άλλα και στα εργασιακά, παρατηρείται στασιμότητα, με τις αναγκαίες τομές, στην καθιέρωση ουσιαστικής και νόμιμης ευελιξίας στο εργασιακό περιβάλλον, να καθυστερούν υπερβολικά.
 
Η πρόσφατη μελέτη της McKinsey κατέδειξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο τουρισμός στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα δέκα χρόνια. Για να επιτευχθεί αυτό, ο οικονομικός σχεδιασμός πρέπει να θέσει τον τουρισμό ως προτεραιότητα και τόσο το οικονομικό επιτελείο, όσο και η Τρόικα, να έχουν υπόψη τους ότι ο τουρισμός αποδίδει άμεσα.

Exit mobile version