Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που επικαλείται το Reuters, οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς τη Τουρκία έχουν αυξηθεί κατά 82% τους πρώτους πέντε μήνες του 2011.
Ενώ ο δημοσιογράφος Έζρα Σερέζ σε ρεπορτάζ του για τους Southeast European Times,αναφέρει πως “Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους των Αθηνών, οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα παρέμειναν απτόητες. Οι εμπιερογνώμονες διαφωνούν ως προς τις μακρόχρονες επιπτώσεις που απορρέουν από την ελληνική κρίση, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι οι επιπτώσεις θα εξακολουθήσουν να είναι ελάχιστες, ενώ άλλοι διαβλέπουν ευκαιρίες.”
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Νουσταφά Μέντε της Τουρκικής Ένωσης Εξαγωγών, η κρίση είχε ασήμαντη επίπτωση στις διμερείς οικονομικές σχέσεις.
Οι τουρκικές εξαγωγές προς την Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 αυξήθηκαν κατά 19% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους. Οι εισαγωγές από την Ελλάδα παρουσίασαν κι αυτές αυξητική τάση*, είπε ο Μέντε στους SETimes.
Οι συνολικές εξαγωγές προς την Ελλάδα ανήλθαν συνολικά στα $738 εκατομμύρια. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι τουρκικές εισαγωγές από την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 82% κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2011.
Ωστόσο, οι επιπτώσεις της κρίσης έγιναν αισθητές σε ορισμένες περιοχές όπως το Αϊβαλί προς το Αιγαίο Πέλαγος, όπου το εμπορικό επιμελητήριο επιβεβαίωσε στους SETimes ότι οι τοπικές επιχειρήσεις είχαν μείωση μεγαλύτερη του 50% στις δραστηριότητές τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Η επαρχία δέχεται παραδοσιακά πολλούς τουρίστες από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του θέρους λόγω του ότι βρίσκεται κοντά στη Μυτιλίνη, ένα από τα μεγάλα ελληνικά νησιά.
Η κρίση χρέους της Ελλάδας, ωστόσο, δημιούργησε νέες ευκαιρίες για τις τουρκικές επιχειρήσεις, κατά τον Ενγκέλ. “Οι εργοληπτικές εταιρείες της Τουρκίας ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα”, είπε, αναφερόμενος στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους $70 δις ως μέρος του προγράμματος λιτότητας.