Αρχική Εκθέσεις Έκθεση για τη ναυτική και ναυπηγική ιστορία του Αιγαίου

Έκθεση για τη ναυτική και ναυπηγική ιστορία του Αιγαίου

Έκθεση Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και ΣκαριάΤην ελληνική ναυτοσύνη θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσοι επισκεφτούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι της Λέσβου από 24 Αυγούστου 2011, όπου θα παρουσιαστεί η μεγάλη έκθεση «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και Σκαριά» της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.
H έκθεση αναφέρεται στην ναυτική και ναυπηγική ιστορία του Αιγαίου από την εποχή που εμφανίζεται η πρώτη μαρτυρία για σκάφη στο Αιγαίο έως σήμερα. Στόχος της είναι η γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την ναυτική παράδοση του αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού, τη ναυτική πολιτιστική κληρονομά των νησιών του Αιγαίου. Το πλήθος των νησιών του Αιγαίου, σπαρμένα κοντά το ένα στο άλλο και η πολύμορφη ακτογραφία της Ελλάδας υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της ναυσιπλοΐας από τους προϊστορικούς χρόνους. Αλλά και ο νεότερος πολιτισμός του είναι συνυφασμένος με την ναυτική και ναυπηγική μας παράδοση, όπως παρουσιάζεται  μέσα από τις 5 ενότητες της έκθεσης:
Εισαγωγή στην ναυτική παράδοση του Αιγαίου
Η ναυτική παράδοση στο Αιγαίο κατά τον 18ο και 19ο αιώνα
Η Ελληνική ναυτιλία και πλοιοκτησία κατά τον 20ο αιώνα
Ναυπηγεία και ξύλινα σκαριά στο Αιγαίο κατά τον 20ο αιώνα και
Η ναυτική πολιτιστική κληρονομιά στις αρχές του 21ο αιώνα.
Αποτελείται από εκθετήρια με γιγαντοαφίσες που περιλαμβάνουν φωτογραφίες και κείμενα στην Ελληνική και Αγγλική και εντυπωσιακά ομοιώματα σκαφών όλων των εποχών, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του Αιγαίου για τις εμπορικές και μεταφορικές τους ανάγκες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τεκμήρια της ναυτικής παράδοσης του Αιγαίου. Επεξηγηματικά κείμενα αποκαλύπτουν πληροφορίες για τα πλοία, τις μεθόδους κατασκευής τους αλλά και τις καθημερινές εργασίες στους χώρους κατασκευής των σκαριών, παρουσιάζοντας την πλούσια και αδιάκοπη ναυτική και ναυπηγική παράδοση του Αιγαίου.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε στο Ζάππειο και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 2253054434, 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.