Αρχική Εκθέσεις H έκθεση «Αρχαία Μακεδονία» στο Λούβρο 13-16, Οκτωβρίου, 2012

H έκθεση «Αρχαία Μακεδονία» στο Λούβρο 13-16, Οκτωβρίου, 2012

Ancient Macedonia-Louvre MuseumΤην ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας από τους μυκηναϊκούς χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα ξετυλίγει η έκθεση «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» η οποία θα φιλοξενηθεί από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου 2012 στο Λούβρο.
Η έκθεση, που περιλαμβάνει περισσότερα από 600 αριστουργήματα, αποτελεί καρπό συνεργασίας Ελλήνων και Γάλλων ειδικών έχει πρωταρχικό στόχο να συστήσει στο γαλλικό και διεθνές κοινό του μεγαλύτερου μουσείου του κόσμου τον αρχαιολογικό πλούτο του ελληνικού Βορρά, μια κληρονομιά της Ευρώπης εν πολλοίς άγνωστη ακόμη λόγω των αλλεπάλληλων σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων και ανακαλύψεων των τελευταίων 30 χρόνων στη Μακεδονία.
Στην έκθεση, εκτός των αρχαιοτήτων που θα δανείσει το ΥΠΠΟΤ, θα περιλαμβάνονται και μακεδονικές αρχαιότητες που υπάρχουν στις συλλογές του Λούβρου από τον 19ο αιώνα, αλλά και από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο από τις εκστρατείες του Στρατού της Ανατολής (Armée d’ Orient), κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά σε έκθεση του εξωτερικού. Επιπλέον, ως αντίδωρο, το Λούβρο θα δανείσει το 2012 στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στα 5 Μουσεία της πόλης, κορυφαία αριστουργήματα των συλλογών του.
Στην κεντρική αίθουσα των 1100 τμ των περιοδικών εκθέσεων του Λούβρου, στο γαλλικό αρχιτεκτονικό γραφείο που ανέλαβε την υλοποίηση της μουσειογραφικής μελέτης, στα εργαστήρια συντήρησης του γαλλικού μουσείου, αλλά και των οκτώ ελληνικών αρχαιολογικών υπηρεσιών της Μακεδονίας [όλες οι Εφορείες Αρχαιοτήτων (ΙΣΤ’, ΙΖ’, ΙΗ’, ΚΕ’ ΚΖ’, ΚΘ’, Λ’) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης] οι προετοιμασίες των αρχαιοτήτων που θα αφηγηθούν την πορεία της Μακεδονίας ανά τους αιώνες, σε εννέα θεματικές ενότητες, είναι πυρετώδεις.
Ο κατάλογος της έκθεσης, πάνω από 800 σελίδες, έχει γραφτεί με συμμετοχή 70 επιστημόνων Ελλήνων και Γάλλων και βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκτύπωσης. Οι μεταφορικές εταιρείες σε Γαλλία και Ελλάδα προετοιμάζονται κατασκευάζοντας ειδικά κιβώτια που θα ταξιδέψουν με ασφάλεια του πολύτιμους θησαυρούς.
Ταυτόχρονα, βρίσκεται υπό προετοιμασία μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων [εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις για το κοινό, προβολή ταινιών με θέμα τη Μακεδονία και ένα μεγάλο διεθνές επιστημονικό συνέδριο (2-4 Δεκεμβρίου)], που θα εστιάσουν το ενδιαφέρον του παρισινού και διεθνούς κοινού στη Βόρεια Ελλάδα.
Γιγάντιες φωτογραφικές πινακίδες (μπάνερς) έχουν αναρτηθεί από την περασμένη εβδομάδα (τρεις μήνες σχεδόν πριν τα εγκαίνια) στις δύο κύριες όψεις του Λούβρου εξαγγέλλοντας και σηματοδοτώντας τη μεγίστης σπουδαιότητας έκθεση, που, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει το κορυφαίο γεγονός του φετινού παρισινού φθινοπώρου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.