Home Culture Eco-Tales: The terra incognita of Thessaloniki’s sea line

Eco-Tales: The terra incognita of Thessaloniki’s sea line

eco tales Global Networking GSAPP Summer WorkshopΕίναι ο τίτλος του διαπανεπιστημιακού εργαστηρίου μεταξύ της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Columbia της Αμερικής και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διενεργείται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

Η έρευνα -που ανακοινώθηκε επισήμως την περασμένη Τετάρτη, 29 Ιουνίου- ξεκινάει αυτήν την Τετάρτη 6 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουλίου, ενώ θα αποτελέσει τη συνεισφορά της Πολιτιστικής Εταιρείας στην πόλη της Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από την ένταξή της στον ελληνικό κορμό.

Για το 2011, αποφασίστηκαν μια σειρά νέων δράσεων στις οποίες προχωράει η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος με αντικείμενο την προσφορά στον πολιτισμό και τη δημόσια ζωή της Θεσσαλονίκης. Η σημαντικότερη δράση αυτού του ετήσιου πλάνου δραστηριοτήτων αφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα που φέρνει σε συνεργασία ένα από τα σπουδαιότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως, το Πανεπιστήμιο Columbia των ΗΠΑ, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια διαπανεπιστημιακή έρευνα, ένα διεθνές workshop που θα πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα από τις 6 έως και τις 26 Ιουλίου 2011.

Το αντικείμενό της είναι οι δυνατότητες ήπιας ανάπτυξης, αξιοποίησης και περιβαλλοντικής ανάδειξης του εγκαταλελειμμένου θαλάσσιου μετώπου δυτικά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και μέχρι το Δέλτα του Αξιού ποταμού.

Η συνεργασία ανακοινώθηκε επίσημα την περασμένη Τετάρτη, 29 Ιουνίου σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, παρουσία μιας μεγάλης, διεθνούς κύρους προσωπικότητας, του καθηγητού Mark Wigley, Κοσμήτορα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Columbia, ο οποίος έδωσε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα διάλεξη προσεγγίζοντας τον τρόπο σκέψης, ζωής και εργασίας του αρχιτέκτονα εν γένει, ανατρέποντας την έννοια του λεγόμενου «τοπικού αρχιτέκτονα» και ενισχύοντας την άποψη του «παγκόσμιου αρχιτέκτονα».

Ο καθηγητής Mark Wigley χαιρετίζοντας τη διαπανεπιστημιακή συνεργασία είπε χαρακτηριστικά:

“Αυτό είναι ένα κρίσιμο και μοναδικό πείραμα στην παγκόσμια συνεργασία. Φοιτητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο ενώνονται μαζί με τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη για να σκεφτούν σχετικά με το μέλλον ενός σημαντικού φυσικού πλεονεκτήματος της πόλης της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη μετάδοση – διάδοση εμπειρίας και ονείρων. Σκεπτόμενοι δημιουργικά πάνω στο οικολογικό αποθεματικό του Δέλτα του ποταμού που λειτουργεί ως ένα φυσικό όριο αυτής της πόλης  -μιας πόλης με πολλά χρόνια ιστορίας-  οι άνθρωποι αυτοί είναι σαν να σκέφτονται το όριο για το κοινό μας μέλλον ως παγκόσμιοι πολίτες. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο σημαντικό.”
Mark Wigley, Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Σχεδιασμού και Συντήρησης, του πανεπιστημίου Columbia της Αμερικής.

Τη συνεργασία χαιρέτησαν επίσης και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής κ. Γιάννης Μυλόπουλος, αλλά και ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. καθηγητής κ. Γιώργος Παπακώστας.

Το διεθνές workshop

Η συνεργασία μεταξύ της Σχολής Αρχιτεκτονικής προβλέπει την έλευση μιας διεθνούς ομάδας έξι μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Columbia και των καθηγητών τους, που σε συνεργασία με έξι αντίστοιχους Έλληνες μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους καθηγητές τους θα πραγματοποιήσουν το εν λόγω εργαστήριο.

Τα δύο Πανεπιστήμια μαζί θα διαμορφώσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την περιοχή που είναι μεν ενταγμένη στο δίκτυο Natura, παραμένει δε μια αναξιοποίητη και εγκαταλελειμμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης ενώ θα φθάσουν μέχρι και την κατασκευή κάποιων προσωρινών (και λυόμενων) κατασκευών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν σε δημόσια εκδήλωση, καθώς και σε μια ειδική έκδοση που θα πραγματοποιήσει η Πολιτιστική Εταιρεία και θα αποτελούν τη συνεισφορά της στην πόλη της Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από την ένταξή της στον ελληνικό κορμό.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε πως η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια την πρωτοβουλία συνεργασίας με πόλεις σε όλο τον πλανήτη από τις πολύ μεγάλες (Πεκίνο, Μόσχα, Ρίο ντε Τζανέιρο, Νέα Υόρκη και Βομβάη) μέχρι μικρότερες (Αμμάν, Γλασκώβη) με στόχο τη μελέτη, από κοινού με τοπικούς παράγοντες και αρχιτέκτονες των πόλεων αυτών, θεμάτων που σχετίζονται με τη διαχείριση του αστικού τους ιστού, την ανάπτυξη και εξάπλωσή τους.

Τα οφέλη από τη σύμπραξη αυτή είναι αμφίπλευρα, καθώς για τις μεν πόλεις η διεθνής εμπειρία της αρχιτεκτονικής σχολής του Columbia είναι πολύτιμη, για δε το ίδιο το πανεπιστήμιο η ευκαιρία τέτοιων μελετών αυξάνει περισσότερο την εμπειρία του αυτή.
Η επίσημη ανάρτηση της συνεργασίας για την έρευνα αυτή έχει ήδη ανακοινωθεί από τα μέσα Ιουνίου στο site του Πανεπιστημίου Columbia (http://www.arch.columbia.edu/announcement/news-events/global-networking-gsapp-summer-workshop) που έχει τεράστια επισκεψιμότητα παγκοσμίως και μέσω αυτού προβάλλεται η ίδια η Θεσσαλονίκη.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version