Αρχική Εκθέσεις Οι Γιορτές της Γης, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Οι Γιορτές της Γης, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, συνεχίζοντας τις πολιτιστικές δράσεις του, οργανώνει και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Μουσείου με θέμα «Γιορτές της Γης» θα υλοποιηθούν κατά το χρονικό διάστημα Ιούλιος έως Σεπτέμβριος 2011 στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι. Στόχος των φετινών εκδηλώσεων του Μουσείου είναι να προσφέρει στους επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους ποιοτικές εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη Λέσβο και τον πολιτισμό της.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα παρουσιαστεί η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιοδική έκθεση με θέμα «Απολιθώματα στο Αιγαίο – Βιοποικιλότητα θηλαστικών: Από το Δεινοθήριο της Λέσβου στον Άνθρωπο των Πετραλώνων». Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την τεράστια ποικιλία των θηλαστικών ζώων που έζησαν στην περιοχή του Αιγαίου τα τελευταία 23 εκατομμύρια χρόνια, από την εποχή του απολιθωμένου δάσους της Λέσβου μέχρι τα νεότερα τεκμήρια ζώων και την εξάπλωση του ανθρώπου.
Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στην πρωτότυπη δραστηριότητα «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας – Ο μεγάλος σεισμός της Ιαπωνίας». Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας οι συμμετέχοντες πρόκειται να ζήσουν στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου το μεγάλο σεισμό των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011 και να ενημερωθούν για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς.
Για δωδέκατη συνεχή χρονιά συνεχίζεται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου η «Γιορτή Αγροτουρισμού». Στα ειδικά περίπτερα που έχουν στηθεί στους χώρους του Μουσείου βρίσκονται τα καλύτερα των προϊόντων των γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών της Λέσβου, των προϊόντων βιολογικής γεωργίας, των τυποποιημένων ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και των παραδοσιακών και μοντέρνων προϊόντων που παρασκευάζουν παραγωγοί και βιοτέχνες της Λέσβου. Γεύσεις, αρώματα και μικρά έργα τέχνης, αντιπροσωπευτικά δείγματα των προϊόντων που παράγονται μπορεί να γευτεί και να γνωρίσει ο επισκέπτης: γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, γλυκά ταψιού, τουρσιά, ζυμαρικά, εκλεκτό λαδοτύρι και άλλα τυροκομικά προϊόντα, ηδύποτα, κρασί και ούζο, αγνό λεσβιακό ελαιόλαδο και σαπούνι, μέλι, αφεψήματα, ξηρούς καρπούς, αλλά και υφαντά, κεντήματα, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, κοσμήματα και άλλες κατασκευές.
Για τους μικρούς φίλους του Απολιθωμένου Δάσους, το Μουσείο θα υλοποιήσει και τη φετινή χρονιά πρωτότυπα θεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα, όπου παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών μπορούν να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες, να ζήσουν δημιουργικές στιγμές, να χαρούν, να διασκεδάσουν και να κάνουν νέες γνωριμίες κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών.
Στο καλοκαιρινό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Μουσείου «Μικροί Παλαιοντολόγοι», στον εκπαιδευτικό χώρο ΓΕΩΡΑΜΑ, ένα πρότυπο ανασκαφικό σκάμμα με κάναβο, τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες ανασκαφής απολιθωμάτων, αναγνώρισης των φυτικών απολιθωμάτων και σύγκρισης με τα σύγχρονα φυτά μας. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σεισμοί, Τσουνάμι και μέτρα προστασίας» στο χώρο της σεισμικής τράπεζας του Μουσείου τα παιδιά θα βιώσουν μια διαφορετική εμπειρία, θα ζήσουν μεγάλους σεισμούς από όλο τον κόσμο και τον πρόσφατα μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας αλλά και θα εκπαιδευτούν για την περίπτωση σεισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στα τηλέφωνα 2253054434 και 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr. Το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου είναι: Δευτέρα – Σάββατο 9:00-20:00 και Κυριακή 10:00-20:00.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.