Από το Γραφείο του Προέδρου ΕΟΤ, εστάλει η παρακάτω Αποχαιρετιστήρια Επιστολή του τέως Προέδρου του ΕΟΤ, κ. Νικόλα Κανελλόπουλου, προς τους θεσμικούς Φορείς του Τουρισμού, άμα τη αναλήψει των νέων του καθηκόντων ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
“Όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί, αποδέχθηκα την εξαιρετικά τιμητική πρόταση του Πρωθυπουργού για τα νέα μου καθήκοντα, ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η παραίτησή μου από τη θέση ευθύνης ως Πρόεδρος του ΕΟΤ, ήταν πολύ δύσκολη απόφαση και αυτό όχι μόνο γιατί έχω βιώσει μία ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά κυρίως γιατί αισθάνομαι ότι η μεγάλη προσπάθεια μας και η άριστη συνεργασία μας για μία ρηξικέλευθη μεταρρυθμιστική στρατηγική στο χώρο αυτό, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παρότι έχουμε διανύσει τα πρώτα εναρμονισμένα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Είναι λογικό ότι κάποιες τέτοιες στιγμές όπου τα συναισθήματα είναι ποικίλα, αισθάνεσαι την ανάγκη να αποχαιρετήσεις αγαπημένους συνεργάτες, εκφράζοντας καταρχήν την ευγνωμοσύνη σου για τη βοήθεια και τη στήριξη που έχεις εισπράξει, άλλα και να αναλογισθείς τα μικρά ή μεγάλα βήματα που διέτρεξες στο όμορφο αυτό ταξίδι.
Ανατρέχοντας στην εποχή ανάληψης των καθηκόντων μου στη διοίκηση του ΕΟΤ, είναι γεγονός ότι ανέλαβα έναν Οργανισμό που βυθιζόταν σε χρέη, αλόγιστες δαπάνες, απρόσφορες αναθέσεις, συνώνυμο αναξιοπιστίας και αφερεγγυότητας, που αμαύρωνε έτσι τη διεθνή φήμη τόσο του ιδίου του Ελληνικού Τουρισμού, όσο και της ίδιας της χώρας.
Όλη αυτή δε η δυσλειτουργία διαπιστώθηκε σε μια περίοδο όπου αφενός η παγκόσμια κρίση επηρέαζε δυσμενώς αφίξεις και έσοδα, αφετέρου η εσωτερική κρίση εξέτρεφε καθημερινούς κινδύνους, που απαιτούσαν συστηματική διαχείριση της εθνικής μας φήμης και εικόνας.
Προτεραιότητα αποτέλεσε η εξυγίανση του Οργανισμού και η δημιουργία ενός διαφανούς πλαισίου λειτουργίας, έτσι ώστε να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία, προκειμένου να ξαναγίνει ο ΕΟΤ φερέγγυος διεθνής συνομιλητής και πρεσβευτής της ελληνικής ταυτότητας.
Έτσι αναλάβαμε το καθήκον τόσο της αποπληρωμής των χρεών ειδικά προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πετυχαίνοντας και σημαντικές εκπτώσεις, όσο και της μείωσης των αλόγιστων εξόδων και λειτουργικών δαπανών του οργανισμού (π.χ. μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 30,99%, δημοσίων σχέσεων κατά 92,27%, κόστος κατασκευής στις διεθνείς εκθέσεις πάνω από 40%), δημιουργώντας έτσι έναν οργανισμό πρότυπο στην περιστολή δαπανών αλλά και υγιούς και διαφανούς διαχείρισης για όλο τον δημόσιο τομέα.
Θεωρώ όμως ότι μεγάλη κληρονομιά στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης αποτελεί σίγουρα η πρωτοβουλία μας για τη δομική τομή στην πάταξη της γραφειοκρατίας, που είμαι σίγουρος ότι θα συντελεσθεί με τη δημιουργία ενός γρήγορου και αποδοτικού διοικητικού πλαισίου fast track αδειοδότησης των τουριστικών επενδύσεων, που μαζί με την ελαχιστοποίηση των απαραίτητων δικαιολογητικών, θα δημιουργήσει την απαιτούμενη υποδομή για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών μοντέλων στη χώρα.
Η αλλαγή νοοτροπίας που αφορά στην προώθηση της ελληνικής τουριστικής ταυτότητας, σίγουρα αποτελεί μία καινοτομία ζητούμενη, αλλά ταυτόχρονα και αναγκαία, σύμφωνα με την τεχνολογική εξέλιξη αλλά και τις απαιτήσεις στην αγορά. Έτσι, η επένδυση σε πλατφόρμες προβολής στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαντά στις προκλήσεις των καιρών, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μία πολύ σημαντική προστιθέμενη αξία στον Ε.Ο.Τ. Επάνω σε αυτό τον καμβά, σε συνδυασμό με παραδοσιακές επιτυχημένες συνταγές, είμαι σίγουρος ότι έχουμε να κτίσουμε πολλά ακόμα, αλλά αισθάνομαι ότι είμαστε στη σωστή πορεία.
Είμαι επίσης ιδιαίτερα υπερήφανος για το πρόγραμμα της «Συμμαχίας για την Ελλάδα», η επιτυχία του οποίου θα αποδείξει ότι η υπόθεση του Τουρισμού στην Ελλάδα είναι διάσπαρτη σε όλους τους Έλληνες, τους οποίους αφορά άμεσα και οι οποίοι οφείλουν να αγκαλιάσουν κάθε παρόμοια πρωτοβουλία δείχνοντας έτσι την αγάπη στην πατρίδα, η οποία δεν πρέπει να συνθλίβεται στις μυλόπετρες της οικονομικής δίνης.
Θα ήθελα επίσης τη στήριξή σας σε ένα νέο σημαντικό έργο που ολοκληρώνεται στον Ε.Ο.Τ., αυτό της αναμόρφωσης των κριτηρίων πιστοποίησης των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων με κατεύθυνση την αξιολόγηση των ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών προς τον επισκέπτη της χώρας.
Στα πλαίσια αυτά εκτός όλων των άλλων θα πρέπει να συνεχίζουμε να προάγουμε την ελληνική γαστρονομία, όχι μόνο ως πυλώνα διάδοσης του ελληνικού τουρισμού, αλλά και ως γευστική εμπειρία απόλαυσης και ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του πολιτισμού μας. Το ελληνικό πρωινό, η χρήση ελληνικών προϊόντων και η πιστοποίηση της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας είναι sine qua non προϋποθέσεις του μέλλοντος της ελληνικής τουριστικής ιδιαιτερότητας.
Τέλος, ως μικρή παρακαταθήκη θα ήθελα να εκφράσω την αγωνία μου για την αέναη ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών σε συνδυασμό με ανταγωνιστικές τιμές, ως το ύστατο και πιο σημαντικό ανάχωμα στην εκβιομηχάνιση ενός προϊόντος, που αποδίδει μεν ως βιομηχανία για την ελληνική οικονομία, ενώ στην πραγματικότητα αφορά στον άνθρωπο, τις εμπειρίες και την εξατομίκευση των υπηρεσιών.
Είναι πάντα δύσκολοι, οι αποχαιρετισμοί μεταξύ συνεργατών αλλά και φίλων. Με παρηγορεί όμως το γεγονός ότι λόγω της φιλίας μας αλλά και των κοινών αναζητήσεων θα βρισκόμαστε τακτικά να ανταλλάσουμε σκέψεις, προβληματισμούς και ιδέες για την αξιοποίηση της μεγάλης εθνικής υπόθεσης, που αποτελεί η ανάπτυξη του τουρισμού.
Με την υπόσχεση και την προσδοκία ότι πολύ σύντομα και υπό ευνοϊκές συγκυρίες θα έχουμε πάλι τη δυνατότητα να συνεργασθούμε για το καλό του τουρισμού.
Θερμές ευχαριστίες,
Νικόλας Κανελλόπουλος “