Home Special Olympics H Φλόγα της Ελπίδας ανάβει στον Ιερό Βράχο της Πνύκας

H Φλόγα της Ελπίδας ανάβει στον Ιερό Βράχο της Πνύκας

special olympics 2011
Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 κα Γιάννα Δεσποτοπούλου παραδίδει την φλογα, στους πρώτους Λαμπαδηδρόμους Έλληνες αθλητές

Σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και ενθουσιασμού για τους επερχόμενους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 – τη Πέμπτη 9, Ιουνίου, στον Ιερό Βράχο της Πνύκας, παρουσία Υψηλών προσκεκλημένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, άναψε η Φλόγα της Ελπίδας για να φωτίσει ολόκληρη την οικουμένη με πανανθρώπινες αξίες και να μεταδώσει την προσδοκία για έναν καλύτερο κόσμο.

 

Στις 11.40 η Πρωθιέρεια Ηλιάνα Συμεωνίδου, Αθλήτρια Special Olympics Ρυθμικής Γυμναστικής, παρέδωσε τη φλόγα στην Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 κα Γιάννα Δεσποτοπούλου και εκείνη με τη σειρά της, στους πρώτους Λαμπαδηδρόμους Έλληνες αθλητές, τον Γιώργο Παπαδόπουλο και τη Γεωργία Γερακάρη.

Κατά τη διάρκεια της Τελετής της Αφής η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων παιάνιζε τον Εθνικό Ύμνο και τον Ύμνο των Special Olympics.

Καλωσόρισμα απηύθυναν η Πρόεδρος των Special Olympics Ελλάς, ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου, Υπουργός Αναπληρωτής Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τηλέμαχος Χυτήρης, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστος Αηδόνης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Special Olympics, κ. Τίμοθι Σράιβερ Κέννεντι.

 

 

Την Τελετή τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Εργασίας κ. Άννα Νταλάρα, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, πρέσβης ε.τ κ. Γεώργιος Γεωργίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνοδευόμενος από τους αρχηγούς των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και Πρέσβεις των χωρών που θα εκπροσωπηθούν στους Παγκόσμιους Αγώνες.

Η Πρόεδρος των Special Olympics Ελλάς είπε μεταξύ άλλων «Γεμάτοι δέος, υπερηφάνεια και χαρά υψώνουμε σήμερα το βλέμμα μας προς τον ζωοδότη ήλιο. Εδώ, στον ιερό λόφο της Πνύκας, στην Τελετή της Αφής της Φλόγας της Ελπίδας που θα φωτίσει το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς του κόσμου όλου. Τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011. Ταξιδεύοντας σε αυτόν τον κόσμο τον μικρό, τον μέγα, από την Πνύκα των αρχαίων Ελλήνων ως την Αθήνα του σήμερα για να σημάνει την έναρξη των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, ας μεταφέρει αυτή η Φλόγα της Ελπίδας κάτι από την ψυχή και το μυαλό του καθένα μας. Ας ζεστάνει τις καρδιές των ανθρώπων με τους οποίους θα διασταυρωθεί, ας φωτίσει τα σκοτάδια με το χαμόγελο της ζωής. Και με το πανανθρώπινο μήνυμα των Αγώνων.

Οι συντελεστές
Παρουσίαση: Aλέξης Κωστάλας και Γιάννης Στρατηγόπουλος, Αθλητής Special Olympics
Πρωθιέρεια: Ηλιάνα Συμεωνίδου, Αθλήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής Special Olympics
Ιέρειες: Aθλήτριες της Ρυθμικής Γυμναστικής των Special Olympics Ελλάς
Μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων
Μέλη της Σχολής Χορού του Φωκά Ευαγγελινού
Καλλιτεχνικός Διευθυντής :Φωκάς Ευαγγελινός
Xορογράφος : Ελένη Ψαλλίδα
Συντονίστρια Τελετής: Άρτεμις Βασιλικοπούλου, Διευθύντρια Ελλάδος Special Olympics

Αμέσως μετά, η διεθνής ομάδα των Λαμπαδηδρόμων ξεκίνησε το ταξίδι της, περνώντας αρχικά μπροστά από την Ακρόπολη, το Θέατρο Ηρώδoυ του Αττικού, το Μουσείο της Ακρόπολης, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, τη Βουλή των Ελλήνων και στη συνέχεια στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το πρωί της 10ης Ιουνίου, οι Λαμπαδηδρόμοι θα χωριστούν σε τρεις ομάδες και το ταξίδι της Φλόγας της Ελπίδας θα ξεκινήσει.

Η Φλόγα της Ελπίδας στους Παγκόσμιους Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2011

Κατά το παραδοσιακό τυπικό των Special Olympics, τη Φλόγα πρόκειται να μεταφέρουν μέλη της ομάδας LETR, ήτοι αθλητές Special Olympics, και 150 λαμπαδηδρόμοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκπροσωπώντας τη χώρα τους, λειτουργούν ως “Φρουροί της Φλόγας της Ελπίδας”.

H πρώτη διαδρομή ξεκινά από την Αθήνα και αφού διασχίσει την Ανατολική Ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά των Σποράδων, θα φτάσει στο συνοριακό σταθμό των Καστανιών την 20η Ιουνίου, για να κατευθυνθεί προς την Κωνσταντινούπολη. Κατά τη δεκαήμερη αυτή πορεία της, η Φλόγα της Ελπίδας θα περάσει συνολικά από 40 πόλεις της Ελλάδας, όπου θα την υποδεχθούν οι τοπικές αρχές με διάφορες τελετές. Στην Κωνσταντινούπολη, το σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας, τα Special Olympics Τουρκίας ετοιμάζουν ένα θερμό καλωσόρισμα στη Φλόγα, η οποία θα περάσει από τις σημαντικότερες γειτονιές και τα μνημεία της πόλης (την Πλατεία Ταξίμ, τη Γέφυρα του Γαλατά, τον Ναό της Αγίας Σοφίας, το Μπλε Τζαμί κ.λπ.), ενώ την επόμενη μέρα τη Φλόγα θα υποδεχθεί στο Πατριαρχείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

 

 

Η δεύτερη διαδρομή θα διασχίσει όλη τη Δυτική Ελλάδα μέχρι τα δυτικά σύνορα της χώρας, τα Ιόνια Νησιά και την Πελοπόννησο, όπου θα περάσει από την Αρχαία Ολυμπία, την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διαδρομή αυτή η Φλόγα της Ελπίδας θα περάσει από 64 πόλεις σε 13 ημέρες.

Η τρίτη διαδρομή θα αναχωρήσει για την Κύπρο. Στην Κύπρο, οι Λαμπαδηδρόμοι θα περάσουν δύο ολόκληρες μέρες, διαδίδοντας το μήνυμα της Φλόγας σε όλες τις πόλεις του νησιού (την Πάφο, την Λεμεσό, την Λάρνακα, τη Λευκωσία κ.α.) φιλοξενούμενη από τα Special Olympics Κύπρου. Από εκεί θα κατευθυνθούν μέσω Αθήνας στα ελληνικά νησιά. Σε χρονικό διάστημα 10 ημερών, η Φλόγα της Ελπίδας θα επισκεφθεί περισσότερες από 30 πόλεις. Στις 21 Ιουνίου, η ομάδα αυτή θα επισκεφθεί το νησί της Ρόδου, όπου θα φιλοξενούνται ήδη 15 Διεθνείς Αποστολές Αθλητών Special Olympics, στο πλαίσιο του προγράμματος Πόλις – Αμφιτρύων. Εκεί, η Φλόγα, αφού περάσει από τους χώρους φιλοξενίας των αθλητών, θα κατευθυνθεί προς την Λίνδο, όπου θα λάβει χώρα μία ειδική τελετή υποδοχής. Το απόγευμα της 23ης Ιουνίου, οι Λαμπαδηδρόμοι θα περάσουν μπροστά από σημαντικές τοποθεσίες της πόλης της Ρόδου, όπως το Δημαρχείο και την Παλιά Πόλη για να καταλήξει στο Κάστρο των Ιπποτών, όπου θα πραγματοποιηθεί μία μεγαλειώδης τελετή μπροστά στα μάτια των περισσότερων αθλητών και επίσημων των Special Olympics, που θα παρίστανται εκεί, ειδικά για το γεγονός αυτό.

Την 24η Ιουνίου, όλες οι ομάδες της Διεθνούς Λαμπαδηδρομίας θα επανενωθούν στην Αθήνα και θα τρέξουν μπροστά από τα κέντρα φιλοξενίας των αθλητών, όπου θα λάβουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις. Στις 18:30 η Φλόγα της Ελπίδας θα φτάσει στην Ακρόπολη, όπου θα διανυκτερεύσει μπροστά στο Ερεχθείο, φρουρούμενη τιμητικά από την Προεδρική Φρουρά.

Την 25η Ιουνίου, την ημέρα της Τελετής Έναρξης, οι Λαμπαδηδρόμοι θα περάσουν από το Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου θα τους υποδεχθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων και έπειτα, αφού περάσουν από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, θα καταλήξουν στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου η δάδα θα ανάψει τον βωμό σηματοδοτώντας επίσημα την Έναρξη των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011.

Στο σχεδιασμό της δάδας, η οποία είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο σε ανθρακί και χρυσό χρώμα, έχει ύψος 50 εκατοστά και βάρος 1,6 κιλά περίπου, έχουν συνδυαστεί από τον οίκο Ζολώτα δύο κλασσικά στοιχεία του Ελληνικού πολιτισμού, ο κίονας Ιωνικού ρυθμού και ο Μαίανδρος -Σύμβολο Νίκης και Ενότητας, σύμβολο του Άπειρου, της Αιωνίας Ζωής, αλλά και έμβλημα του ακατόρθωτου σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία.

Πηγή Special Olympics 2011

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Exit mobile version