Μετά την υλοποίηση το 2008, του “Green Project στην Ασία: Aθήνα-Πεκίνο από τους δρόμους του μεταξιού στους δρόμους της ενέργειας”, η GP κατά το 2010, Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, πραγματοποίησε το οδοιπορικό “Green Project στην Αφρική: Αθήνα-Κέιπ Τάουν από τους δρόμους του νερού στους δρόμους της ενέργειας”.
Η 21μελής ομάδα της GP κάλυψε με αυτοκίνητα μικρού κυβισμού για πρώτη παγκόσμια φορά, 17.500 χλμ (και 400 ναυτικά μίλια) των δύσβατων αφρικανικών δρόμων του νερού. Έφτασε σε 55 ημέρες στο Κέιπ Τάουν, διασχίζοντας 12 χώρες: Ελλάδα, Τουρκία, Συρία, Αίγυπτο, Σουδάν, Αιθιοπία, Κένυα, Τανζανία, Μαλάουι, Ζάμπια, Μποτσουάνα και Νότια Αφρική. Η GP επεδίωξε να αναδείξει τη σημασία της τοπικής παραδοσιακής ενεργειακής γνώσης και των σύγχρονων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και στη βέλτιστη διαχείριση του νερού. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο έργο της UNESCO, του UNDP, του UNEP, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Actionaid. Δωρίθηκαν 40 μικρές ΑΠΕ και ενεργειακά παιχνίδια και συλλέχτηκαν 20 δείγματα νερού τα οποία αναλύθηκαν και βρέθηκαν γενικά απαλλαγμένα από μολυσματικές ουσίες. Επίσης, λήφθηκαν 30 συνεντεύξεις και καταγράφηκαν 64 σημεία “πράσινου ενδιαφέροντος’’ σε 60.000 φωτογραφίες και 50 ώρες HD video.
Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, προλόγισαν οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κκ. Μ. Τσόκλη και Δ. Αυγερινοπούλου αντίστοιχα, και η πρόεδρος της UNESCO Ελλάδος κας Α. Τζιτζικώστα. Μοιράστηκε εγκάρδιος χαιρετισμός του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κου Κρίτωνα Αρσένη. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Σεβασμιότατος κύριος Ισίδωρος, οι ακόλουθοι των πρεσβειών της Αιγύπτου και της Νότιας Αφρικής κα Osman και κύριος J. Oberholzer αντίστοιχα, η Αντιδήμαρχος Αθηναίων Αγγελική Αντωνοπούλου, καθώς και πλήθος κόσμου. Η κυρία Τσόκλη μίλησε για την απόλυτη συμπόρευσή της με την GP για την ανάπτυξη του «ενεργειακού τουρισμού» και επανέλαβε την πάγια θέση τόσο εκείνης, όσο και της GP για την άμεση ανάγκη εμπλοκής καλλιτεχνών στον επαναπροσδιορισμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως έργων τέχνης. Η κυρία Αυγερινοπούλου υπογράμμισε την πλήρη στήριξή της στο έργο της GP για την προώθηση ενός αυτόνομου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης στην Αφρική, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός “Παγκόσμιου Οργανισμού Περιβάλλοντος”. Τέλος, η κυρία Τζιτζικώστα τόνισε τη διεθνή σημασία και παγκόσμια πρωτοτυπία της πρωτοβουλίας της GP, η οποία προωθεί στην πράξη την πολιτική προτεραιότητα της UNESCO για την άρση του αποκλεισμού των γυναικών της Αφρικής και την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας. Για το λόγο αυτό, κάλεσε την GP να παρουσιάσει το έργο της, στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι.
Η GP αποτελεί μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 2008 από την εθελοντική πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, επιστημόνων και καλλιτεχνών για την πραγματοποίηση “πράσινων οδοιπορικών τέχνης & επιστήμης”, με στόχο την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η GP τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και έχει αποσπάσει το “Μεγάλο Βραβείο Διεθνούς Συμμετοχής” του “Festival de l’ Image Environnementale 2010” στο Παρίσι, Γαλλία και το “Τρίτο Βραβείο για το Clean Development Mechanism” του “United Nations Framework Convention on Climate Change 2010” στο Κανκούν, Μεξικό. Από το 2011, η GP συνεργάζεται με τη Gnomon Events για τη διοργάνωση τακτικών “πράσινων οδοιπορικών τέχνης & επιστήμης”, με σκοπό την παροχή ενεργειακής εκπαίδευσης και συνδρομής στις τοπικές κοινωνίες. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2011, προγραμματίζονται οδοιπορικά διάρκειας 2 ως 5 ημερών, στην Ελλάδα. Το 2012, θα πραγματοποιηθεί το “Green Project στην Ευρώπη”, ενώ για το 2014 σχεδιάζεται από κοινού με την κα Τσόκλη, το “Green Project στη Νότια Αμερική”.