Home Ελλάδα Ιατρικές υπηρεσίες στους τουρίστες – Νέα υπηρεσία τηλεϊατρικής

Ιατρικές υπηρεσίες στους τουρίστες – Νέα υπηρεσία τηλεϊατρικής

Ιατρικές υπηρεσίες στους τουρίστες – Νέα υπηρεσία τηλεϊατρικήςΗ τουριστική βιομηχανία με 700 εκ. τουρίστες σε παγκόσμιο επίπεδο αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας και μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να φθάσει το 1,5 δις μέχρι το 2020, περίπου τους μισούς από τους οποίους προβλέπεται να υποδέχεται η Ευρώπη.

Από την άλλη ο πληθυσμός παρουσιάζει γήρανση. Ενώ σήμερα οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 αντιστοιχούν στο 20% του πληθυσμού των ανεπτυγμένων χωρών, το ποσοστό αυτό προβλέπεται να φθάσει το 35% τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Η Ελλάδα, ως χώρα για την οποία ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομίας, με βάση αυτά τα ποσοστά και τις τάσεις μεταβολής τους πρέπει να στραφεί με ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που προσφέρει στους τουρίστες, αλλά και στην ανάπτυξη του εξαιρετικά ενδιαφέροντος κλάδου του ιατρικού τουρισμού ή τουρισμού υγείας.

Χώρες που έχουν δώσει έμφαση στον ιατρικό τουρισμό είναι οι Ταϋλάνδη, Μαλαισία, Νότια Αφρική, Κούβα, Κόστα Ρίκα, Ινδία, Ιορδανία, Ισραήλ, Ουγγαρία, Λιθουανία και η γειτονική μας Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία του ENAT (European Network for Accessible Tourism).

Το 4ο Φόρουμ του Συμβουλίου Ιδεών και Δράσης του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) με θέμα «Ιατρικές Υπηρεσίες ως Πηγή Ζήτησης Τουριστικών Υπηρεσιών. Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα: Συμμαχίες και Συνεργασίες», που πραγματοποιήθηκε πριν από 1,5 χρόνο στην Αθήνα, επισήμανε τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν σον τομέα αυτό.

Χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ κ. Δρακόπουλος είπε ότι όσοι ταξιδεύουν για λόγους υγείας δεν είναι ιδιαίτερα πολλοί,  αλλά ξοδεύουν πολλά χρήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, το 2004 περίπου 3κατ. Ευρωπαίοι συνδύασαν τις διακοπές τους με ένα ταξίδι για λόγους υγείας. Μόνο για λόγους υγείας ταξίδεψαν 1,8 εκατ. άνθρωποι. Αναφέρθηκε ότι η αγορά του ιατρικού τουρισμού ανέρχεται στα 12 εκατ. ευρώ μόνο για την Ευρώπη. Προσκεκλημένοι από την Τουρκία, τη Σιγκαπούρη και τη Γερμανία αναφέρθηκαν στους τρόπους που αναπτύσσεται ο τουρισμός υγείας στις χώρες τους. Στην Ελλάδα αυτή η μορφή τουρισμού είναι ακόμη υποτυπώδης, εξαιτίας και έλλειψης επαρκούς θεσμικού πλαισίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η νέα υπηρεσία τηλεϊατρικής που οργανώθηκε από τις Ελληνικές εταιρείες hoMed και MobileHome , με την υποστήριξη των εταιρειών Cisco και Vidavo. Η MobileHome είναι εταιρεία αυτοματισμών και τηλεματικής και πρόσφατα συνήψε σύμβαση στρατηγικής συνεργασίας με την ιατρική εταιρεία hoMed, εταιρεία γνωστή στον τομέα της επείγουσας εξωνοσοκομειακής ιατρικής και κατ’ οίκον ιατρικής περίθαλψης.

Η νέα υπηρεσία τηλεϊατρικής έχει σχεδιασθεί για να προσφέρεται αρχικά σε ξενοδοχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σε περίπτωση προβλήματος το κέντρο τηλεϊατρικής θα τηλεχειρίζεται φορητό εξοπλισμό που θα έχει μεταφερθεί στο δωμάτιο του ασθενούς. Γιατροί του κέντρου θα συνομιλούν έχοντας οπτική επαφή με τον ασθενή (video conference) και, εκτός από τη λήψη του ιστορικού, θα μπορούν να κάνουν με τηλεχειριζόμενες συσκευές μια σειρά από εξετάσεις όπως είναι η ακρόαση των πνευμόνων, της καρδιάς και των εντερικών ήχων, η μέτρηση του σακχάρου του αίματος, της αρτηριακής πίεσης, της οξυγόνωσης του αίματος και σπιρομέτρηση. Με την εξέταση αυτή οι γιατροί του κέντρου θα είναι σε θέση να διακρίνουν το βαθμό σπουδαιότητας του προβλήματος και, ανάλογα με τη γεωγραφική θέση του ξενοδοχείου και την τοπική διαθεσιμότητα υπηρεσιών υγείας, να ειδοποιήσουν συνεργαζόμενο ιατρό της περιοχής να επισκεφθεί τον ασθενή ή να οργανώσουν τη διακομιδή του στο πλησιέστερο κατάλληλο νοσοκομείο.

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει αυτή η καινοτόμος υπηρεσία βρίσκεται στο ότι, εκτός από την εξυπηρέτηση του τουρισμού στην Ελλάδα, θα είναι σε θέση να «εξάγει» τις υπηρεσίες της στο εξωτερικό και να αποτελέσει η Ελλάδα διεθνές κέντρο τηλεϊατρικής εξυπηρέτησης ασθενών.

Exit mobile version