Home Exhibitions Iδιαίτερα αισιόδοξα τα μηνύματα για τη θέση της Αθήνας στην IMEX

Iδιαίτερα αισιόδοξα τα μηνύματα για τη θέση της Αθήνας στην IMEX

Iδιαίτερα αισιόδοξα τα μηνύματα για τη θέση της Αθήνας στην IMEXΜε ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα για τη θέση της Αθήνας στη διεθνή συνεδριακή αγορά, ολοκληρώθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η συμμετοχή του Athens Convention Bureau (ACB) της Εταιρείας Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων (ETOAA) στη Διεθνή Έκθεση Συνεδριακού Τουρισμού IMEX 2011 που πραγματοποιήθηκε από 24 έως 26 Μαΐου στη Φρανκφούρτη.

Η δυναμική παρουσία του ACB στην ΙΜΕΧ 2011, μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις της συνεδριακής αγοράς παγκοσμίως, εντάσσεται στους βασικούς άξονες της στρατηγικής του Δήμου Αθηναίων για την εδραίωση της Αθήνας μεταξύ των κορυφαίων διεθνών συνεδριακών προορισμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και φέτος, το ACB  εξάντλησε τον διαθέσιμο αριθμό προκαθορισμένων ραντεβού  με hosted buyers, οι οποίοι στην πλειονότητά τους προέρχονταν από αγορές της Ευρώπης, της Β. Αμερικής και της Άπω Ανατολής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των στελεχών του ACB, το ενδιαφέρον για την Αθήνα κινήθηκε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι κατά τη διάρκεια της περυσινής IMEX, το κλίμα για τον προορισμό ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένο, λόγω των τραγικών γεγονότων.

Ιδιαίτερα θετικά σχόλια απέσπασε το ACB για το site του, ιδίως για τη διάθεση όλου του υλικού του και σε ηλεκτρονική μορφή.

Βάσει των διαπιστώσεων από τις επαφές με τους επαγγελματίες επισκέπτες, προκύπτουν τρία βασικά συμπεράσματα για την Αθήνα ως προορισμού συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων:

Θεωρείται γενικά ένας προορισμός που δεν έχει υποστεί «κορεσμό» ως προορισμός συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων και εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον οργανωτών και επισκεπτών, τόσο σε ευρωπαικό όσο και διεθνές επίπεδο.
Υπάρχει προσδοκία για καλή σχέση αξίας προς τιμή ( value for money) ειδικά αυτήν την περίοδο.
Αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο το υψηλό επίπεδο δημόσιων (π.χ. Αεροδρόμιο, Μετρό κ.λπ.) και ιδιωτικών υποδομών (π.χ. ξενοδοχεία, ποιότητα υφιστάμενων συνεδριακών χώρων κ.λπ.).

Στον αντίποδα, εξακολουθεί να αναφέρεται ως «ζήτημα προβληματισμού» η έλλειψη ενός μεγάλου Συνεδριακού Κέντρου.

Πρέπει να επισημανθεί, τέλος, ότι λόγω των αναταραχών στο τόξο της Β. Αφρικής και στη Μ. Ανατολή, η Ελλάδα και η Αθήνα υποδέχονται φέτος μεγάλο αριθμό διοργανώσεων που άλλαξαν προορισμό, γεγονός που συμβάλει στην προσπάθεια ανάδειξης των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν σε επίπεδο συνεδριακών υπηρεσιών και επιλογών.

Σε διεθνές επίπεδο, ύστερα από μία προβληματική διετία, 2008-2009, καταγράφεται μία σημαντική αναθέρμανση της αγοράς, ιδίως ως προς τον τομέα των εταιρικών συναντήσεων.

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Συνεδρίων  (ICCA) κατέγραψε το 2010 σημαντική αύξηση στον αριθμό των διοργανώσεων που έλαβαν χώρα σε όλο τον κόσμο και οι οποίες έφθασαν τις 9.120, σε ποσοστό που προσεγγίζει το 8%-10%.

Σε επίπεδο χωρών, οι ΗΠΑ διατήρησαν την πρωτοκαθεδρία αλλά η διαφορά τους από τη δεύτερη στην κατάταξη Γερμανία, μειώθηκε θεαματικά από 137 σε 81 συνέδρια ενώ στην τρίτη θέση παρέμεινε η Ισπανία.

Σε επίπεδο πόλεων, η Βιέννη παρέμεινε πρώτη αν και είχε έξι συνέδρια λιγότερα σε σύγκριση με το 2009. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν η Μαδρίτη, η Κωνσταντινούπολη και το Σίδνεϊ που εισήλθαν στην πρώτη δεκάδα, ενώ σημαντικότατες αυξήσεις είχαν και οι προορισμοί της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας.

Η Ελλάδα υποχώρησε στην 28η θέση από 20η και η Αθήνα, παρά τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2010, κατετάγη στην 26η θέση (από 20η) με μόλις πέντε συνέδρια λιγότερα σε σύγκριση με το 2009.

Βασικό συμπέρασμα από όλες τις συναντήσεις και τις επαφές που έγιναν από το ACB στο πλαίσιο της IMEX 2011, είναι ότι το ενδιαφέρον για την Αθήνα ως προορισμού οργάνωσης συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων παραμένει ιδιαίτερα ικανοποιητικό με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Exit mobile version