Αρχική Hotels Τα εκκρεμή θέματα του Ξενοδοχειακού κλάδου στο νέο Γενικό Γραμματέα του Ε.Ο.Τ.

Τα εκκρεμή θέματα του Ξενοδοχειακού κλάδου στο νέο Γενικό Γραμματέα του Ε.Ο.Τ.

Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου ΕλλάδοςΟ Πρόεδρος του Ξ.Ε.Ε. κ. Γιώργος Τσακίρης ενημέρωσε το νέο Γενικό Γραμματέα του Ε.Ο.Τ κ. Γιώργο Κολέτσο για μια σειρά από θέματα , που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Ε.Ο.Τ., τα οποία έχουν  τεθεί κατά καιρούς υπόψη της πολιτικής ηγεσίας και των αρμόδιων υπηρεσιών, και τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
Παρατηρείται το φαινόμενο ξενοδοχεία που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς του Ν. 3766/2009 και έχουν τακτοποιήσει λειτουργικά χώρους εστίασης και αναψυχής  εντός των εγκαταστάσεών τους να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όταν προχωρούν στο επόμενο στάδιο της χορήγησης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των συγκεκριμένων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη νόμιμη πλέον λειτουργία τους.

Περιβαλλοντική αδειοδότηση και ειδικό σήμα λειτουργίας
Υπάρχει ένας αριθμός ξενοδοχείων, τα οποία αδυνατούν να λάβουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων χωρίς δική τους υπαιτιότητα, επειδή υφίστανται διοικητικά εμπόδια, τα οποία ανάγονται σε ενέργειες άλλων δημόσιων φορέων π.χ. ΟΤΑ, οι οποίοι αδυνατούν να τα επιλύσουν ή υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις αρμόδιες εγκριτικές υπηρεσίες. Οι μονάδες αυτές διαθέτουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας και όλα τα άλλα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οπότε από άποψη ασφαλείας και προστασίας του περιβάλλοντος τηρούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις.

Πληρωμή των απαιτήσεων των ξενοδοχείων που συμμετείχαν στα προγράμματα  κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ.
Έχουν διατυπωθεί εύλογες διαμαρτυρίες από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού του Ε.Ο.Τ. το 2009 και το 2010 ότι δεν έχουν λάβει ακόμα από τον Ε.Ο.Τ.  τα οφειλόμενα ποσά.

Κίνητρα για ίδρυση νέων κλινών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και στους υπεραναπτυγμένους τουριστικούς προορισμούς
Είναι πάγια η θέση του Ξ.Ε.Ε. να μη χορηγούνται κίνητρα για νέες κλίνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και στις τουριστικές περιοχές με υπερσυγκέντρωση ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών κατηγοριών. Έχουμε απευθύνει επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για να λάβει υπόψη τις τεκμηριωμένες θέσεις μας κατά τη διαμόρφωση του εκτελεστικού πλαισίου του νέου αναπτυξιακού νόμου και ζητούμε τη συνηγορία του Ε.Ο.Τ., που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα και κινείται εδώ και χρόνια στην ίδια κατεύθυνση με το Ξ.Ε.Ε.

Aναστολή της χορήγησης αδειών για νέα καταλύματα ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων και πάταξη των παράνομων καταλυμάτων
Πρόκειται για κρίσιμο θέμα, που μέχρι πρότινος απασχολούσε τα ξενοδοχεία της περιφέρειας για όλους τους γνωστούς λόγους που αναφέρουμε στο σχετικό έγγραφό μας και σήμερα έχει επεκταθεί και στην Αθήνα, προβληματίζοντας πλέον το σύνολο των ξενοδόχων της χώρας. Ειδικά στην Αττική, με δεδομένη τη μεγάλη διαθεσιμότητα κτηρίων, τα οποία επί μακρό χρονικό διάστημα παραμένουν ανεκμετάλλευτα και αμίσθωτα, υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι σύντομα το πρόβλημα θα ενταθεί, οδηγώντας τα ξενοδοχεία σε σταδιακή απαξίωση.

Είναι αναγκαία η εξέταση του θέματος και από τις δύο πλευρές:

 

να σταματήσει η χορήγηση νέων αδειών και να εγκρίνεται κατά περίπτωση μόνο στις περιοχές με ελλιπή καταλυματική υποδομή

να παταχθεί η παράνομη τουριστική δραστηριότητα

να κλείσει η νομοθετική δίοδος, που επιτρέπει τη λειτουργία ενοικιαζομένων δωματίων στην Αττική, ενώ απαγορεύει την δημιουργία ξενοδοχείων κάτω των 4*

Παράταση της ολοκλήρωσης των ξενοδοχειακών επενδύσεων που έχουν υπαχθεί στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο
Ζητήθηκε η παρέμβαση του Ε.Ο.Τ. στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να δοθεί η αναγκαία παράταση για την ολοκλήρωση των επενδύσεων των ξενοδοχείων που υπήχθησαν στον αναπτυξιακό.

Αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης  μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών και επαύλεων.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια γιγάντωση του  προβλήματος που δημιουργείται εξαιτίας τους αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται τα ξενοδοχεία και γενικά όλα τα νόμιμα καταλύματα από την παράνομη μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών, διαμερισμάτων και επαύλεων σε τουρίστες.  Χιλιάδες ιδιωτικές κατοικίες διατίθενται προς μίσθωση σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση, κατά παράβαση της κείμενης  νομοθεσίας, που ορίζει την αστική μίσθωση για διάστημα άνω των 90 ημερών, με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται κατ’ αυτό τον τρόπο τα νομίμως λειτουργούντα καταλύματα.

Το ΞΕΕ έχει εντοπίσει 50 τουλάχιστον μεγάλα ξένα sites μίσθωσης κατοικιών και τουλάχιστoν 200 εγχώρια sites, ιδιοκτητών κατοικιών και μεσιτών, μέσω των οποίων διατίθενται στη διεθνή αγορά ιδιωτικές κατοικίες . Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΞΕΕ, οι κατοικίες που διατίθενται με αυτό τον τρόπο σε όλη την Ελλάδα υπερβαίνουν  ακόμα και τις 75.000 κατοικίες.

Οι κατοικίες αυτές διατίθενται  προς ενοικίαση σε τουρίστες, χωρίς να καταβάλλονται οι αναλογούντες άμεσοι και έμμεσοι φόροι, τα δημοτικά τέλη και άλλες νόμιμες επιβαρύνσεις. Επιπλέον, η δραστηριότητα αυτή αναπτύσσεται σε ένα περιβάλλον που ευνοεί την αδήλωτη  εργασία, ενώ η παρακράτηση στο εξωτερικό  εκ μέρους των ξένων μεσιτών υψηλού ποσοστού του ενοικίου ως μεσιτεία, στερεί την χώρα μας από σημαντικά τουριστικά έσοδα. Συγχρόνως, μεγάλη πηγή εσόδων, που θα κατευθυνόταν  σε νόμιμα καταλύματα, ρέει προς την παραοικονομία, επιδεινώνοντας τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων, στερώντας την οικονομία και το περιφερειακό εισόδημα από πολύτιμα   τουριστικά έσοδα και πολλές θέσεις εργασίας.  Είναι άξιον απορίας ότι κανένας δημόσιος, εποπτικός και ελεγκτικός φορέας, δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα για τον έλεγχο της παράνομης αυτής δραστηριότητας.

Άγρα πελατών, παράνομη κατασκήνωση
Το φαινόμενο της άγρας πελατών, που παρατηρείται στη νησιωτική χώρα αποτελεί μέγιστη δυσφήμιση για τη χώρα και πρέπει πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου να ληφθούν τα  αναγκαία μέτρα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: ΟΤΑ, Λιμενικό Σώμα, Αστυνομία, ΣΔΟΕ κ.λ.π.

Το ίδιο ισχύει και για την παράνομη κατασκήνωση, που προκαλεί μεγάλη ρύπανση στο περιβάλλον.