Αρχική General Από τα Ιωάννινα ξεκίνησε ο 17ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας

Από τα Ιωάννινα ξεκίνησε ο 17ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας

17ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος

Από τη κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, και μπροστά σε ενθουσιώδες κοινό με κυρίαρχη την παρουσία εκατοντάδων μαθητών, ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης 13, Απριλίου, τη συναρπαστική του περιπέτεια ο 17ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας.Οι ποδηλάτες ξεκίνησαν το πρώτο σκέλος του δύσκολου αγώνα τους από την κεντρική πλατεία της ιστορικής πόλης των Ιωαννίνων που όπως λένε με καμάρι οι ντόπιοι υπήρξε πρώτη στα άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα. Μια πόλη που αποτέλεσε το σημαντικότερο κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού μαζί με την Κωνσταντινούπολη και τα κέντρα του απόδημου Ελληνισμού στην Βιέννη και στο Βουκουρέστι. Οι ποδηλάτες διασχίζοντας την μαγευτική διαδρομή από το ιστορικό κέντρο της πόλης προς τις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας και κάτω από τα επιβλητικά τείχη του κάστρου του Αλή Πασά, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το καταπράσινο νησάκι της κυρά Φροσύνης επάνω στο οποίο ζουν σήμερα περίπου εκατό οικογένειες, πριν κατευθυνθούν προς τη Δωδώνη με το μαντείο το οποίο χρονολογείται απο 2600 π.Χ. και το αρχαίο θέατρο το οποίο χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική ιστορία ένας από τους τελευταίους χρησμούς σε επίσημο πρόσωπο ήταν αυτός που ζητήθηκε από τον Ιουλιανό τον Παραβάτη για την εκστρατεία του κατά των Πάρθων. Δύο αιώνες αργότερα το θέατρο της Δωδώνης μετατράπηκε από τους Ρωμαίους σε αρένα για θηριομαχίες. Λένε μάλιστα ότι ο  τοίχος που υπάρχει μπροστά από τα πρώτα καθίσματα χτίστηκε εκείνη την εποχή για την προστασία των θεατών από τα θηρία. Συνεχίζοντας την διαδρομή των 149 χιλιομέτρων του πρώτου σκέλους οι ποδηλάτες κινούμενοι παράλληλα με τις όχθες του ποταμού Λούρου, κατευθύνθηκαν προς την ιστορική Νικόπολη. Την αρχαία πόλη στο στάδιο της οποίας τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια αγώνες ισάξιοι των Ολυμπιακών με αθλήματα στίβου, αρματοδρομίες, στις οποίες είχε λάβει μέρος και ακόμα ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρων. Κατηφορίζοντας προς Πρέβεζα οι ποδηλάτες τερμάτισαν στο λιμάνι της πόλης.
Την πιστολιά εκκίνησης έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, ενώ στη γιορταστική τελετή έναρξης το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο  αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού  Παντελής Κολόκας, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα Ρόλαντ Βέγκενερ, ο πρόεδρος της Ε.Ο.Π Θανάσης Τερζής και πολλοί παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αρκετή ώρα πριν την εκκίνηση, η πλατεία μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου πλημμύρισε  από κόσμο και χαρούμενες φωνές εκατοντάδων μαθητών δημοτικών σχολείων που έσπευσαν να δουν από κοντά τους αθλητές στην προθέρμανσή τους πριν την εκκίνηση.
Τα συνοδευτικά αυτοκίνητα με τους εντυπωσιακούς χρωματισμούς  οι μηχανικοί , οι προπονητές και το προσωπικό των 20 επαγγελματικών ομάδων κατέκλυσαν το οδόστρωμα δίνοντας την εντύπωση ενός μεγάλου πολύχρωμου εργοταξίου, αποσπώντας το θαυμασμό των μικρών που έσπευδαν  να φωτογραφηθούν και να συλλέξουν  αυτόγραφα από τους ποδηλάτες.
Παναγιώτης Μπιτσαξής: Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού
«Είναι 720 χιλιόμετρα ενός συναρπαστικού Γύρου, που αναδεικνύει τις ομορφιές τις πατρίδας μας, με τεράστια τουριστική και πολιτιστική σημασία. Τον αρχίζουμε και ελπίζουμε να ‘ριζώσει’ ο συγκεκριμένος θεσμός και να ξεκινάει κάθε χρόνο από εδώ τα Ιωάννινα, από την Ηπειρο και να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Όταν ανακοινώσαμε το γεγονός, κάποιοι έλεγαν ότι θεωρητικολογούσαμε. Σήμερα, μετά τον Μαραθώνιο της Αθήνας, ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας με συμμετοχή 22.000 ανθρώπων, βλέπουμε να ξεκινά και να ξαναγεννιέται ο ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν γεγονότα σε θάλασσα, σκοποβολή, ορειβασία, κρίκετ.
Να ζωντανέψει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, σε αυτή τη σύζευξη που επιδιώκουμε: Αθλητισμός, Πολιτισμός, Τουρισμός».
Παντελής Κολόκας Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου.
«Χαιρόμαστε που τα Μ.Μ.Ε. και η τοπική κοινωνία βλέπει τον ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας σαν μια σπουδαία διοργάνωση. Υπήρχε συζήτηση της πρότασης και της αποδοχής αυτής από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού για εκκίνηση του αγώνα από εδώ, τα Ιωάννινα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, όχι τόσο για τα αυτονόητα οικονομικά οφέλη, αλλά κυρίως για τα ερεθίσματα που θα έχουν τα μικρά παιδιά, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον όλοι οι συμπολίτες μας μπορούν να μετακινούνται».
Θανάσης Τερζής Πρόεδρος Ε.Ο.Π:
«Από τα πανέμορφα Ιωάννινα, όπου ξεκινάει ο 17ος Ποδηλατικός Γύρος, πρέπει να πούμε ότι η πόλη με την Ομοσπονδία Ποδηλασίας έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν και πιστεύουμε ότι μπορούμε να θεσμοθετήσουμε η διοργάνωση να ξεκινάει κάθε χρόνο από εδώ. Θεωρώ ότι και πολίτες έχουν ‘αγκαλιάσει’ με πολύ αγάπη αυτόν το Γύρο και ελπίζω να απολαύσουν ένα υπέροχο θέαμα με τις ομορφιές της χώρας μας».
Ρόλαντ Βέγκενερ. Πέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα.
«Μια θαυμάσια πρωτοβουλία που αντανακλά στα τόσα όμορφα μέρη της χώρας σας. Στη Γερμανία οι ποδηλατικοί γύροι έχουν τεράστια απήχηση στον κόσμο, και δεν βλέπω το λόγο γιατί στην Ελλάδα να μην συμβαίνει κάτι ανάλογο. Εύχομαι η διοργάνωση να πετύχει το στόχο της και να αναδειχθεί ο  τουριστικός παράδεισος της χώρας σας.»
Το 2ο Εταπ
Το αγώνισμα της ατομικής χρονομέτρησης θα προηγηθεί την Πέμπτη14, Απριλίου, του 2ου Εταπ του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας.
Στις εννιά το πρωϊ, οι ποδηλάτες θα χρονομετρηθούν ένας προς έναν στην απόσταση 20 χλμ, με εκκίνηση και τερματισμό την περιοχή Αρχάγγελος , έξω από την Πρέβεζα.
Το 2ο Ετάπ Πρέβεζα-Μεσολόγγι απόστασης 118 χλμ   θα ξεκινήσει από το λιμάνι της Πρέβεζας  δύο το μεσημέρι, και οι ποδηλάτες αναμένεται να τερματίσουν λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα στο λιμάνι του Μεσολογγίου.
Ο 17ος Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας ΟΠΑΠ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.