Αρχική General Άνοιξε τις πύλες της η 57η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Κηφισιάς

Άνοιξε τις πύλες της η 57η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Κηφισιάς

Άνοιξε τις πύλες της η 57η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου ΚηφισιάςΣε μια λαμπρή τελετή στο ολάνθιστο Άλσος Κηφισιάς “Δημήτριος Ζωμόπουλος” ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Γ. Χιωτάκης, η πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανθοκομικής Έκθεσης κα. Ελευθερία Λιαπάκη παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη και της Υφυπουργού κ. Μιλένας Αποστολάκη τέλεσαν τα εγκαίνια της 57ης Ανθοκομικής Έκθεσης.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Γ. Χιωτάκης στην ομιλία του τόνισε ότι,

“Το φυσικό περιβάλλον του πλανήτη μας υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή την υποβάθμιση έχουν οι δασικές πυρκαγιές.

Το 2011 έχει χαρακτηρισθεί ως “Διεθνές Έτος Δασών” και είναι αφιερωμένο στην προστασία του δασικού μας πλούτου.

Φέτος, η “πράσινη” ευαισθητοποίηση και η προστασία των δασών μας, αποτελούν το κεντρικό θέμα της έκθεσης. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου μας περιλαμβάνει πολλές και χρήσιμες οικολογικές προτάσεις για να χρησιμοποιήσουμε φυτά, καθώς και εκπαίδευση του κοινού για το σωστό τρόπο φύτευσης και αναδάσωσης.

Πρώτη προτεραιότητα του Δήμου μας είναι η διαφύλαξη και η αειφόρος ανάπτυξη των περιαστικών δασών αυτών που απέμειναν και αυτών που αναδασώνονται μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά της 16ης Αυγούστου 2007.

Η Πεντέλη και τα περιαστικά δάση, ο Κηφισός ποταμός, το Κτήμα Συγγρού και η Πάρνηθα, προστατεύονται και διαφυλάσσονται θεσμικά με νόμους από κάθε αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους, ενώ παράλληλα φυλάσσονται για πιθανές παράνομες επεμβάσεις τόσο από το Δήμο και τους φορείς όσο και από τους ίδιους τους πολίτες με τις εθελοντικές τους ομάδες”.

Συνεχίζοντας ο κ. Χιωτάκης επισήμανε ότι, “Η κλιματική αλλαγή είναι άμεση απειλή για τον πλανήτη και μπορεί να ελεγχθεί μόνο με συγκεκριμένες ενεργειακές πολιτικές στις οποίες πρέπει να ευθυγραμμίζονται και οι δημοτικές δραστηριότητες.

Η δημιουργία πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, μεγαλύτερων πεζοδρομίων, η χρήσης βιοκλιματικών-ψυχρών υλικών στα δημοτικά έργα, η ανακύκλωση και η μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, η χρήση χαμηλής κατανάλωσης λαμπτήρων στο φωτισμό των πόλεων και η επιλογή μεσογειακών φυτών για τα άλση ανήκουν σε αυτές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας νέας αυτοδιοικητικής περιβαλλοντικής πολιτικής.

Η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς και οι ανθοπαραγωγοί προτείνουν οικολογικές λύσεις για να φυτέψουμε κάθε ελεύθερο χώρο που προσφέρεται, αφαιρώντας τσιμέντο, προσθέτοντας χώμα και φυτεύοντας φυτά με μικρές απαιτήσεις σε νερό ώστε να γεμίσει με ανθοφόρα φυτά και δένδρα η πόλη.

Στις σημερινές δραματικές περιβαλλοντικές συνθήκες επιβάλλεται η αναθεώρηση του τρόπου έκφρασης της περιβαλλοντικής μας συνείδησης και των καταναλωτικών μας συνηθειών. Οφείλουμε όλοι μας να σκεφτόμαστε τον κόσμο που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και να ενεργούμε στην καθημερινότητά μας έτσι να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον και τις ενεργειακές πηγές.

Ο καθένας μας μπορεί να συμβάλλει με την προσωπική του συμπεριφορά να αλλάξουμε σκέψη και συνήθειες για να προστατεύσουμε το μέλλον του πλανήτη μας.

Παράλληλα οφείλουμε να ενισχύουμε πρωτοβουλίες για τη προστασία των δασών, ανεξάρτητων φορέων με τη συμμετοχή μας στις εθελοντικές ομάδες όπως οι Φίλοι του Δάσους αλλά και στις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου για την προστασία της Πεντέλης και του Φορέα Διαχείρισης της Πάρνηθας.

Ως τοπική αυτοδιοίκηση όμως έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε τα παιδιά και τους νέους στα σχολεία αλλά και με ειδικά προγράμματα για την κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων και την ανακύκλωση συσκευασιών και συσκευών, προγράμματα που ξεκινάει ο Δήμος μας από τη νέα σχολική χρονιά”.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε ότι,

“Η ανθοκομία έμαθα ως υπουργός Γεωργίας είναι από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας σε ότι αφορά την αγροτική και την γενικότερη παραγωγή. Και αυτό προσπαθούμε να στηρίξουμε γι’ αυτό μπήκε στο καλάθι της Αττικής, γιατί η Αττική γη από τις ωραιότερες από τις πιο πλούσιες σε έδαφος και σε δύναμη περιοχές της χώρας.

Θα προστατεύσουμε τα άλση και τα δάση θα προστατεύσουμε και θα αναπτύξουμε την ανθοκομία που τόσο πιστά υπηρετεί αυτός ο χώρος και που με τόσο μεγάλη χαρά ήρθα απόψε να εγκαινιάσω”.

Τα εγκαίνια της 57ης Ανθοκομικής Έκθεσης τίμησαν με την παρουσία τους ο εξοχότατος Πρέσβης της Ινδονησίας κ. Ρούσντι, ο ακόλουθος Αντιπροσωπείας της Ταιπέι κ. Γού, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ταιπέι κ. Λο, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Λιακόπουλος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Γείτονας, ο Υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του ΙΓΕ, Καθηγητής κ. Λωνίδας Καζακόπουλος, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π., Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ κ. Δημήτρης Καλογερόπυλος, ο Πρόεδρος του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Τσαμίχας, οι αντιπρόεδροι του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου κ.κ. Γεώργιος Μπερνάρδος και Στέφανος Χιώτης, ο Περιφερειάρχης Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Παπαγεωργίου, ο Διοικητής του 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού κ. Αλεξανδρής, ο Διοικητής Ασφαλείας Κηφισιάς κ. Σκούρας, και η Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κηφισιάς κ. Δήμητρα Αθανασοπούλου.

Η 57η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Κηφισιάς πραγματοποιείται στο Άλσος “Δημήτρης Ζωμόπουλος” (τέρμα ηλεκτρικού σιδηροδρόμου- παλιός “τροχονόμος”) από 28 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2011, καθημερινά από 10π.μ έως 10μ.μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.