Οι μηχανές και οι ιδέες αξίζουν όταν παίρνουν μπρος. Και στο Κιλκίς την Παρασκευή και το Σάββατο, 25 & 26 Φεβ 2011, το Επιμελητήριο Κιλκίς «έβαλε μπρος» την μηχανή της ανάπτυξης του Κιλκίς με ορίζοντα το 2020. Δεν υπάρχει ούριος άνεμος αν δεν ξέρεις που θέλεις να πας. Και στο Κιλκίς οι κάτοικοι συμμετείχαν στο να μπουν οι νέες συντεταγμένες ανάπτυξης για όλη την κοινωνία.
Δεν ήταν ένα ευκαιριακό συνέδριο, αλλά μια ελπιδοφόρα πλατφόρμα συνάντησης, ενημέρωσης, συζήτησης και ανταλλαγής στοιχείων, θέσεων και πιθανών στρατηγικών για την ανάπτυξη του Κιλκίς με ορίζοντα το 2020. Είχε προηγηθεί εντατική προεργασία, με επιστημονική στήριξη, στα πλαίσια της οποίας έγιναν θεματικά εργαστήρια με φορείς αλλά και κάθε ειδικό ή επιθυμούντα να συνεισφέρει. Στο διήμερο Αναπτυξιακό Συνέδριο, δίπλα στο Δημαρχείο, στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς (που έγινε με χρηματοδότηση του προγράμματος LEADER), έγινε η παρουσίαση όλων των Ομάδων Εργασίας, και της κινητοποίησης που επιτεύχθηκε με διαγωνισμούς ζωγραφικής και έκθεσης στα παιδιά των σχολείων του Κιλκίς.
Το συνέδριο εξελίχθηκε σε 5 θεματικές, με προσκεκλημένους εισηγητές από τους ειδικούς χώρους επιστήμης και ζωής. Οι θεματικές (με τους συντονιστές) ήταν:
1.Παιδεία-Δια Βίου Μάθηση-Απασχόληση (Κ. Πορτοκάλης)
2.Βιώσιμη τοπική & περιφερειακή ανάπτυξη (Π. Κωνσταντινίδης)
3.Υποδομές-Ενέργεια-Περιβάλλον (Μ. Καλογερίδου)
4.Ανάπτυξη της υπαίθρου-Τουρισμός-Πολιτισμός (Π. Κωνσταντινίδης)
5.Επιχειρηματικότητα-Έρευνα-Καινοτομία (Σ. Μαντζανάκης)
Το Αναπτυξιακό Συνέδριο τελείωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου (23.30) εντυπωσιάζοντας όλους για την μαζική συμμετοχή και την προσήλωση με την οποία συμμετείχαν όλοι εναλλασσόμενοι, ανάλογα με την θεματική, καταλαμβάνοντας συνεχώς τις 250 διαθέσιμες θέσεις του Συνεδριακού Κέντρου Κιλκίς.
Το Αναπτυξιακό Συνέδριο σχεδιάσθηκε ως ένα ενδιάμεσο βήμα από την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΙΛΚΙΣ 2020. Η Πρωτοβουλία Κιλκίς 2020 στοχεύει στην από κοινού προσπάθεια φορέων & πολιτών να διαμορφώσουν το μέλλον της περιοχής βασισμένοι στην παγκοσμίως αποδεκτή μεθοδολογία των «Σεναρίων», με την άμεση διοχέτευση των αποτελεσμάτων σε φορείς, οργανισμούς, επιχειρήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους, ώστε να προωθηθεί η αειφόρος ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς. Μέλη της Πρωτοβουλίας είναι μια ομάδα ενεργών πολιτών, μη κομματικών, που ο βασικός τους σκοπός είναι η ανάπτυξη του τόπου που γεννήθηκαν και ζουν αυτοί, οι πρόγονοι και οι απόγονοι τους, και υποστηρίζονται από το Επιμελητήριο Κιλκίς και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Το Αναπτυξιακό Συνέδριο έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς χορηγούς (περίπου 16) να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο συνέδριο, στην επικοινωνία ή στους μαθητικούς διαγωνισμούς, ενώ την επιστημονική επιμέλεια είχε η εταιρία EMETRIS και το MILLENNIUM PROJECT.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η σύμπτωση των απόψεων όλων ότι ο αγροτικός τομέας είναι πολύ σημαντικός για το μέλλον της περιοχής και η θεματική «Ανάπτυξη Υπαίθρου-Τουρισμός-Πολιτισμός συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων και των εισηγητών. Οι εισηγητές της θεματικής ήταν: ο κ. Φλωρίδης Γεώργιος (Βουλευτής, π. Υπουργός), ο κ. Κιλτίδης Κων/νος (Βουλευτής, π. Υπουργός), ο κ. Τσιτουρίδης Σάββας (Π. Βουλευτής & Υπουργός), ο κ. Μιχαηλίδης Δημήτρης (δημοσιογράφος, συνεργάτης ΑΓΡΟΡΑΜΑ & ΠΕΝΑ), κα Τσιριγώτη Φωτεινή (Υπάλληλος ΕΥ ΠΑΑ) και ο κ. Πασσαλίδης Παύλος (Γ.Δ. ΑΝΚΙ ΑΕ)
Ανάμεσα στα σημαντικά που ακουστήκαν στο Αναπτυξιακό Συνέδριο ΚΙΛΚΙΣ 2020 ήταν:
Αν η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει κυρίως από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μιας περιοχής τότε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας βρίσκονται στην ΠΑΡΑΓΩΓΗ ποιοτικών πιστοποιημένων φημισμένων αγροτικών προϊόντων, στην παροχή τουριστικών ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ποιότητας και στην ναυτιλία. Ακόμα, η Ελλάδα, έχει έναν από τους πιο μακροχρόνιους παγκοσμίως γνωστούς και ιστορικούς πολιτισμούς πάνω στον πλανήτη. Ειδικότερα το Κιλκίς έχει τα δύο πρώτα (αγροτική ΠΑΡΑΓΩΓΗ & τουριστικές ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ) και επιπλέον πολύ καλή στρατηγικά γεωγραφική θέση στις μεταφορές. Και ως σταρυροδρόμι οδών και πολιτισμών έχει μεγάλη ιστορία στρατιωτικών μαχών με δυνατότητες «στρατιωτικού» τουρισμού.
Ο αγροτικός τομέας λένε ότι προσφέρει 3-4% στο ΑΕΠ και με τον πολλαπλασιαστή φτάνει περίπου στο 20-22% του ΑΕΠ. Ο τουρισμός λένε ότι προσφέρει περίπου 8% στο ΑΕΠ και φθάνει με τον πολλαπλασιαστή στο 16% του ΑΕΠ. Ο πολλαπλασιαστής απασχόλησης στον αγροτικό τομέα ακούστηκε ότι είναι 4,7 (στα καπνά) ή και περισσότερο, και στον τουρισμό είναι περίπου 1,5. Αν συνδυασθούν αυτοί οι δύο τομείς και προστεθεί και η τοπική ταυτότητα (πολιτισμός), τότε το κύριο ενδιαφέρον, και μάλιστα πολλαπλασιαστικά, για την τοπική ανάπτυξη του Κιλκίς πρέπει να είναι ο αγροτοδιατροφικός τομέας και ο ειδικός τουρισμός.
Όλα αυτά με αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης (δημοπρατήριο, διαμετακομιστικό κέντρο κλπ) και της φύσης (αρωματικά, έρευνα κλπ)
Τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, φθάνουν στο ράφι (τιμή καταναλωτή) 5-8 φορές την τιμή παραγωγού. (Η ΠΑΣΕΓΕΣ το φθάνει στο 1500%). Ταυτόχρονα αυτή η προστιθέμενη αξία 400-1400% της αξίας της πρωτογενούς παραγωγής, όταν μένει στην περιοχή, δημιουργεί συνθήκες τοπικής ενδογενούς ανάπτυξης και τροφοδοτεί μια Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα. Μια Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα υποκινεί την λειτουργία μικρών νέων βιοτεχνιών ή συνεταιρισμών ή εργαστηρίων παραγωγής τοπικών εδεσμάτων ή/και τεχνημάτων, και τονώνει την απασχόληση, ενώ ενδυναμώνει τις χρηματορροές προς την τοπική αυτοδιοίκηση και πολλαπλασιάζει το ενδιάμεσο και το τελικό εισόδημα των κατοίκων της περιοχής Κιλκίς.
Ο αγροτικός τομέας παράγει αξίες, όταν στους άλλους τομείς δημιουργούνται οι υπεραξίες. Ο πλούτος παράγεται στον πρωτογενή τομέα, απλά οι πλούσιοι βρίσκονται στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Ο αγροτικός τομέας παράγει ΚΑΤΙ από το ΤΙΠΟΤΕ (οικονομικά). Οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τη γεωργία βασική πηγή πλούτου, μητέρα και τροφοδότη όλων των τεχνών. Πέρα από τα υλικά αγαθά πρόσφερε σωματική υγεία και εμφυσούσε στην ψυχή όσων την ασκούσαν το αίσθημα της δικαιοσύνης, γενναιότητα, υπομονή και επιμονή.
Η παραγωγή ποιοτικών φημισμένων πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων διατροφής ή ακόμα και ειδικών ενδημικών καλλιεργειών για ειδικές ομάδες πληθυσμού, μεταποιημένων με παραδοσιακές συνταγές, όταν ενσωματώνεται στις τουριστικές υπηρεσίες, δημιουργεί επαρκή διαφοροποίηση στο τελικό τουριστικό προϊόν, που δημιουργεί τοπική ανάπτυξη. Διότι ανάπτυξη δημιουργείται όταν εισρέουν χρήματα, όχι όταν ανακυκλώνονται οι υπηρεσίες. Το κύριο πρόβλημα είναι η συστηματική απαξίωση του αγροτικού κόσμου, των αξιών και του τρόπου ζωής του, του πολιτισμού του, με ταυτόχρονη σχεδόν «θεοποίηση» των εκχρηματισμένων αξιών, με αποτέλεσμα την μη επαρκή προσέλκυση Νέων Αγροτών στην παραγωγή αγροδιατροφικών αγαθών.
Ο τομέας που μπορεί να μας βγάλει ταχύτερα από την κρίση στην Ελλάδα, είναι ο αγροδιατροφικός τομέας , όπως είπε ο Κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 9-3-2010 στους Νέους Αγρότες της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών. Και αυτό απαιτεί σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο την συγκρότηση αποκλειστικά αγροτικών συνδικαλιστικών δομών και την ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνεταιριστικού κινήματος με αποκλειστικά αγρότες (όχι υβριδικά συστήματα).
Οι Αγρότες, δεν είναι εργάτες γης, αλλά σύγχρονοι παραγωγοί εργαζόμενοι και οι ίδιοι στις εκμεταλλεύσεις τους, με γνώσεις και πολλούς επιχειρηματικούς κινδύνους (καιρός, κλιματική αλλαγή, χρηματιστήριο αγαθών, κόστος, καινοτόμες εκτροφές ή καλλιέργειες κλπ) και θα έπρεπε να καλύπτονται από Επιμελητήριο (το Τοπικό ή ένα Νέο Αγροτικό Επιμελητήριο), και να υπάρχει ένα think tank (μια υποστηρικτική δομή), ενώ επιβάλλεται τοπική συνεργασία με την δομή ενός Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας.
Ο π. Χριστόδουλος, που παρακολούθησε όλες τις εργασίες και εισηγήσεις έκανε την σύνοψη μετά την συζήτηση, στην ουσία όχι κλείνοντας, αλλά ανοίγοντας μια νέα περίοδο αυτοοργάνωσης της περιοχής του Κιλκίς για μια νέα πορεία, για της συντεταγμένες της οποίας έδωσαν στοιχεία όλοι οι συμμετέχοντες και που με την στήριξη του Επιμελητηρίου Κιλκίς δημιουργούν νέες προοπτικές.
Το Αναπτυξιακό Συνέδριο ΚΙΛΚΙΣ 2020 έκλεισε στις 23.30 το βράδυ του αποκριάτικου Σαββάτου, 26-2-2011 με την διακήρυξη της πίστης όλων στο Κιλκίς 2020 και την αναγγελία του Συνεδρίου ΚΙΛΚΙΣ 2020 στις 20 Φεβ 2020 μαζί με την παράδοση του πρώτου βραβείου του Μαθητικού Διαγωνισμού Έκθεσης στα Λύκεια του Κιλκίς στην μαθήτρια Φωτεινή Σάπκα της Γ΄Λυκείου Κιλκίς.
Στοιχεία για τις πάρα πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, που δόθηκαν σε USB, υπάρχουν στον ιστότοπο www.kilkis2020.gr και βέβαια στο Επιμελητήριο Κιλκίς.
Στις 13 Μαΐου 2011, στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ του Δήμου Αθηναίων η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών οργανώνει ημερίδα ανταλλαγής εμπειριών με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός», και ως συμβολή στο 2020, ενώ το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που θα γίνει εφέτος στην Χίο (9-11/9/2011), έχει ως κεντρικό θέμα την «Πολυαπασχόληση» στον αγροτικό τομέα, που πολλά θα μπορούσε να αντλήσει από το ΚΙΛΚΙΣ 2020.