Αρχική General Η κοινωνία τιμά τους εθελοντές του προσκοπισμού

Η κοινωνία τιμά τους εθελοντές του προσκοπισμού

Η κοινωνία τιμά τους εθελοντές του προσκοπισμούΟ Δήμαρχος Θέρμης Θεσσαλονίκης κ. Θ. Παπαδόπουλος, με την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού τίμησε με ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ τους βαθμοφόρους του προσκοπισμού την Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Θέρμης, με την ευκαιρία των γενεθλίων του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης.
Στην συγκινητική ατμόσφαιρα τιμήθηκαν ο Αρχηγός-Ιδρυτής του Συστήματος Προσκόπων Θέρμης κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, οι πρωτεργάτες του προσκοπισμού κκ Λάκης Ηλιόπουλος, Στέλιος Κυριακίδης, Στυλιανός Μπουλιώνης, Γεώργιος Δράζιος, οι διατελέσαντες Αρχηγοί Συστήματος Γεώργιος Μακαδασόπουλος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Γεώργιος Τσομπανόπουλος, Νικόλαος Βογιατζής, Ιφιγένεια Αντωνιάδου, Γεωργία Αντωνιάδου και Νικολέτα Αντωνιάδου καθώς και οι παρόντες βαθμοφόροι που προσφέρανε εθελοντικά στα παιδιά και την κοινωνία της Θέρμης τα τελευταία 42 χρόνια λειτουργίας του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης μεταξύ των οποίων οι Μαρία Μιχαηλίδου, Ελισάβετ Δήμου, Φρόσω Σκορδοπούλου, Νικόλαος Δ. Μιχαηλίδης, Κων/νος Λεβεντόπουλος, Νικόλαος Δ. Μιχαηλίδης, Νάστια Ντάνου, Δημήτριος Γ. Μιχαηλίδης, Κων/νος Τσουκάνης, Γεώργιος Σκαρλατάκης, Κατερίνα Λύκου, Λαμπρινή Θυμιούδη και Πασχάλης Θυμιούδης.
Στην εκδήλωση επιβράβευσης εθελοντικής προσφοράς στην κοινωνία της Θέρμης που συντόνισε ο παλαιός πρόσκοπος κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, μίλησαν ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΠΑΘ & Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωκράτης Φάμελος, ο Δημοτικός Σύμβουλος-Υπεύθυνος για τον Εθελοντισμό κ. Κώστας Τιτέλης, η Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Θεσσαλονίκης κα Κατερίνα Αγγελίδου και η Αρχηγός 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης κα Νικολέτα Αντωνιάδου, ενώ επισημάναμε την παρουσία του Αντιπρόεδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαραστάσεως κ Γρηγόρη Αντωνιάδη και τους κ. Νίκο Νικολαΐδη (ΕΚΣ Προσκόπων Θέρμης), κ. Βασίλη Μαγιά (παλαιό πρόσκοπο), κ. Γεώργιο Ευθυμιάδη (παλαιό πρόσκοπο), κα Μαρία Τσάτσα (παλαιά πρόσκοπο), κ. Νίκο Μιχαηλίδη (παλαιό πρόσκοπο), κ. Σταύρο Δημητρακόπουλοκα (παλαιό πρόσκοπο), κα Δήμητρα Αμουτζίδου, Θωμά Δαλίσκα (Ανιχνευτή), Λάμπη Μαλαθούνη (πρόσκοπο), Αναστασία Αμουτζίδου (Λυκόπουλο), Σταύρο Αμουτζίδη (λυκόπουλο), Ειρήνη Ανδροβιτσανέα (λυκόπουλο), Ειρήνη Λαχανίδου (λυκόπουλο), καθώς και πολλών άλλων.
Ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση προξένησαν οι επισημάνσεις του Δημάρχου κ. Θ. Παπαδόπουλου για την κοινωνική προσφορά των βαθμοφόρων του προσκοπισμού, ο οποίος τόνισε την ανάγκη της «επανασύνδεσης των κατοίκων» ώστε να αποτελούν πάλι κοινωνία, όπως παλαιότερα: όπου ο κάθε ένα μας είχε «ένα μάτι φροντίδας» στον γείτονα του και όπου όλοι «ήμασταν μια γειτονιά». Οι εθελοντές με την συμμετοχή τους και την προσφορά τους κινητοποιούν καλύτερα, αλλά ακόμα και σήμερα καλύπτουν και πραγματικές ανάγκες, που πολύ δύσκολα περιγράφονται και ακόμα ποιο δύσκολα καλύπτονται δημοσιονομικά στους νεότευκτους καλλικρατικούς ΟΤΑ.
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Δήμου Θέρμης -ΔΕΠΑΘ κ. Σ. Φάμελος επεσήμανε την άριστη συνεργασία με την Αρχηγό κα Ν. Αντωνιάδου τα τελευταία χρόνια και την μεγάλη προσφορά των προσκόπων, αναφέροντας μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπως η οργανωτική στήριξη της Καθαράς Δευτέρας στο Φράγμα και το Χωριό των Χριστουγέννων στην πλατεία. Οι συλλογικοτήτες, όπως και ο προσκοπισμός, ίσως είναι η ποιο ελπιδοφόρα προοπτική στις σύγχρονες κοινωνίες, και το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης είχε καταγράψει 2.500 εθελοντές το 2010.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος, & όπως δήλωσε παλαιός πρόσκοπος Κοζάνης, κ. Κ. Τιτέλης, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στα προγράμματα εθελοντικής δράσης του Δήμου Θέρμης, πιστεύοντας στην συμπαράσταση και συμμετοχή όλων. Μεταξύ των ομάδων δράσης στον τομέα του εθελοντισμού είναι η Ομάδα Περιβάλλοντος, η Ομάδα Έρευνας-Καταγραφής ΑΜΕΑ, η Ομάδα Λειτουργίας του Κοινωνικού Πρατηρίου, η Ομάδα ενδυνάμωσης Κοινωνικών Σχέσεων οι οποίες πραγματοποιούν τακτικές εβδομαδιαίες συναντήσεις και περιμένουν όλους και για άλλες ομάδες, αλλά και άλλες οι οποίες δραστηριοποιούνται περιστασιακά, όπως η Ομάδα Αιμοδοσίας η οποία την προηγούμενη εβδομάδα στην Ραιδεστό διπλασίασε την δυναμικότητά της σε φιάλες αίματος έμπρακτα.
Η Αρχηγός 1ου Συστήματος Προσκόπων κα Ν. Αντωνιάδου (6936782273) αναφέρθηκε στις πολλές δράσεις του 2010, αλλά και στις δραστηριότητες που ετοιμάζουν και κάνουν τα λυκόπουλα, οι πρόσκοποι και οι ανιχνευτές με αυτοοργάνωση και αυτενέργεια το 2011, μεταξύ των οποίων οι τακτικές συναντήσεις κάθε Σάββατο για τους προσκόπους 16.30-18.00 (11-15 ετών) και κάθε Κυριακή 11.00-12.30 για τα λυκόπουλα (6-11 ετών), ενώ ήδη ετοιμάζεται η 6μελής αποστολή του Συστήματος στο 22ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορη στην Νότα Σουηδία (27/7-7/8/2011) μαζί με άλλους 30.000 προσκόπους από όλα τα μέρη της γης. Για τον Απρίλιο ετοιμάζονται λαμπάδες ώστε να εκπαιδεύονται οι πρόσκοποι στην δημιουργικότητα, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, στην συνειδητοποίηση της αξίας του χρήματος, αλλά και στην σωστή διαχείριση του.
Η Περιφερειακή Έφορος κα Κ. Αγγελίδου εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την καλή δουλειά του προσκοπισμού στην Θέρμη και την σημαντική προσφορά των βαθμοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της συμβολής του Προσκοπικού συστήματος κοινωνικής διαπαιδαγώγησης από τις τοπικές αρχές και την κοινωνία της Θέρμης, όπως διαπίστωσε.
Ο προσκοπισμός στην Θέρμη αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά με τον αείμνηστο Θεοδ. Λίτσα και αναβίωσε το 1968 με την φροντίδα του Γεώργιου Τσιτλακίδη και της κοινωνίας της Θέρμης. Η αφίσα της συνάντησης, που ήταν μια εξαίρετη δημιουργία του γραφιστικού γραφείου «Κομήτης Design» (www.komitis.eu-6936782273), με 10 φωτογραφίες διέτρεξε όλη την περίοδο των 42 χρόνων κοινωνικής προσφοράς του προσκοπισμού στην Θέρμη από το 1969 (ημερομηνία αναγνώρισης του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης 9-3-1969) μέχρι σήμερα. Είναι η περίοδος που συντελέστηκαν ραγδαίες και απρόσμενες μεταβολές στο αγροτικό χωριό Θέρμη, δίπλα στο αεροδρόμια, οι οποίες σχημάτισαν τον νέο Δήμο Θέρμης με 17 χωριά και τελείως διαφορετική δομή με πολλούς κατοίκους.
Η ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, που είναι απαραίτητος για να συνεχίσει η ζωή και η λειτουργία στην Θέρμη, απαιτεί συλλογικότητες, ενεργοποίηση των πολιτών και εθελοντική δράση. Το μεγάλο πλεονέκτημα του προσκοπισμού είναι ότι αυτή η εθελοντική δράση γίνεται στα πλαίσια ενός ΚΩΔΙΚΑ Ηθικής, που όχι απλά διακηρύσσεται, αλλά γίνεται βίωμα και τρόπος ζωής των προσκόπων σε όλη τους την ζωή. Δημιουργεί την συνεκτική ουσία που κρατά τα στοιχεία της κοινωνίας δεμένα μεταξύ τους. Λειτουργεί ως εργαστήριο ζύμωσης και ανάπτυξης του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ κεφαλαίου.
Αφού αξιοποιήθηκε επαρκώς το Ανθρώπινο Κεφάλαιο, αφού χρεωκόπησε πλήρως το (Εκχρηματισμένο) Κεφάλαιο, αφού αυτοαπαξιώθηκε αρκετά το Πολιτικό Κεφάλαιο, το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ Κεφάλαιο ίσως είναι η μόνη ορατή, προσιτή ελπίδα για ανάπτυξη. Και ο προσκοπισμός, ως εργαλείο κοινωνικής μόχλευσης και ενεργοποίησης της εθελοντικής προσφοράς για κοινωνική δράση, αλλά και δοκιμασμένο μέσο ανάπτυξης δημιουργικότητας, διοίκησης και επιχειρηματικότητας έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες. Αν η επιχειρηματικότητα εκφράζεται και ως η τόλμη για ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι, τότε ο προσκοπισμός είναι ένα ιδανικό εργαλείο ανάπτυξής του, και μάλιστα με βιωματικές μεθόδους.
Για την ανάπτυξη του Εθελοντισμού στην Ελλάδα, ως υλοποίηση του καλέσματος του ΟΗΕ, λειτουργεί με τον νόμο 3390/27-9-2005, ο Οργανισμός «ΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ», ως φορέας προώθησης οριζόντιας συνεργασίας υπέρ της Κοινωνίας Πολιτών, η οποία τελευταία με τον Καλλικράτη έχει αποκτήσει πολλές θεσμικές αρμοδιότητες.
Με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού, ο παλαιός πρόσκοπος κ. Δ. Μιχαηλίδης ανακοίνωσε την διοργάνωση ημερίδας για τον εθελοντισμό την Κυριακή 29 Μαΐου 2011, στις 18.00, στον χώρο του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης, με προσκεκλημένη όλη την κοινωνία της Θέρμης. Επίσης σε μια προσπάθεια ανάπτυξης συνεργείων με όλους τους εθελοντικούς φορείς, τις δομές και τις κινηματικές ομάδες της περιοχής θα προετοιμαστεί συνάντηση-συζήτηση στις 24 Οκτ 2011, στην Θέρμη.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.