Αρχική Tourism Αποτελέσματα πρώτης μέρας από την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου...

Αποτελέσματα πρώτης μέρας από την επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στην Κρήτη

Pavlos GeroulanosΤην ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου ανέγερσης αρχαιολογικού Μουσείου στα Χανιά, την παραχώρηση των Τάφων των Βενιζέλων στην αιρετή περιφέρεια Κρήτης, καθώς και την παραχώρηση σειράς ακινήτων της ΕΤΑ και αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιφέρεια, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων το απόγευμα της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, ο Παύλος Γερουλάνος από τα Χανιά.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού βρίσκεται στην Κρήτη για τριήμερη επίσκεψη, προκειμένου να θέσει σε διαβούλευση μια σειρά υποδομών που το ΥΠΠΟΤ προτίθεται να μεταβιβάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση με συντονιστή την περιφέρεια, καθώς και μια σειρά αναπτυξιακών εργαλείων που αφορούν τόσο στον τουρισμό όσο και στον πολιτισμό και στον αθλητισμό. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού συνοδεύεται, από τους γ.γ  Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής Γιάννη Πυργιώτη,  γ.γ.  Αθλητισμού κ. Πάνο Μπιτσαξή και τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΤ, Μαρία Βλαζάκη . Σήμερα θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.
Ο κ. Παύλος Γερουλάνος επισκέφτηκε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς και το σπίτι του, στη Χαλέπα, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους και πληροφορήθηκε για τις δράσεις και το έργο του ιδρύματος.
Στη συνέχεια ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο των Χανίων με το Δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη, τους  βουλευτές του Νομού Χανίων, Ευτύχη Δαμιανάκη, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Λίτσα Κουρουπάκη, τους Αντιδημάρχους Χανίων, το Γενικό Γραμματέα, Γαβριήλ Κουρή, και την  αρμόδια εντεταλμένη σύμβουλο σε θέματα Τουρισμού, Μαρία Κοκκινάκη.
Ο κ Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε πως το στοίχημα της ανάπτυξης πρέπει να κερδηθεί και πως δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειας. «Ο Πολιτισμός , ο Τουρισμός και ο Αθλητισμός αποτελούν από τις πλέον ισχυρές μηχανές ανάπτυξης της χώρας τα αποτελέσματα των οποίων αποδίδουν καρπούς με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η πρόκληση είναι να δουλέψουμε με τέτοια μεθοδικότητα ώστε και οι τρεις αυτοί τομείς να συν-εργαστούν με δυναμικό και αποτελεσματικό τρόπο» ανέφερε ο κ. Γερουλάνος.
Στη συζήτηση, τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Χανίων αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε πως ο κεντρικός συντονισμός από το κράτος έχει ως προαπαιτούμενο την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων στο τοπικό επίπεδο και την ξεκάθαρη αναπτυξιακή κατεύθυνση που οι Δήμοι θα επιλέξουν για τις περιοχές τους: «’Έχουμε έρθει για να σας παρέχουμε την τεχνογνωσία, τις εναλλακτικές, τη γνώση που έχουμε αποκομίσει, μια σειρά από εργαλεία που καλείστε να διαλέξετε πως και αν θα χρησιμοποιήσετε προς όφελος της κοινωνίας σας», ανέφερε.
Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε σε σημαντικές εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ το οποίο ξεπερνά τα 20.000.000 ευρώ και ανακοίνωσε την απόφαση να παραχωρηθούν από την ΕΤΑ στο Δήμο Χανίων, η έκταση του Ξενία, η Ακτή της πόλεως, οι Άγιοι Απόστολοι και το τουριστικό περίπτερο Ομαλού.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού εξήγγειλε επίσης ότι θα παραχωρηθούν στην αιρετή Περιφέρεια Κρήτης οι Τάφοι των Βενιζέλων, οι εγκαταστάσεις του Ε.Α.Κ. σε Χανιά και Ρέθυμνο και το Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο.  Επίσης ανέφερε πως απομένουν τυπικές διαδικασίες για το θέμα της κατεδάφισης του Παλιού Λιμενικού Περιπτέρου και της ανάδειξης του Τεμένους Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμί) στο Ενετικό Λιμάνι της Παλιάς Πόλης των Χανίων.
Όσον αφορά το πλαίσιο στον τουρισμό, ο κ. Παύλος Γερουλάνος παρότρυνε να αποφασίσουν οι τοπικοί φορείς τί είδους τουρισμό θέλουν, τι είδους Χανιά, τί είδους Κρήτη και κατόπιν να υπηρετήσουν με συνέπεια αυτήν την απόφαση. «Τα λάθη του παρελθόντος, έχουν διδάξει πολλά την πολιτεία. Πριν βιαστείτε να ξοδέψετε, ελάτε να μας ρωτήσετε για να σας πούμε τί δούλεψε και τι δεν δούλεψε παλαιότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού  ενημέρωσε επίσης και για τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Αθλητικού Σχεδιασμού, στο οποίο θα κληθούν οι Περιφέρειες να καταθέσουν προτάσεις – κατευθύνσεις, ώστε ο αθλητισμός να αναγορευτεί σε αναπτυξιακό τομέα.
Στον τομέα του Πολιτισμού, ο κ Γερουλάνος αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή δυναμική που έχει ο Σύγχρονος Πολιτισμός, στην πολιτιστική και στην οικονομική του αξία, ως ένας από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, μετά τη συζήτηση δήλωσε: «Η ουσία της επίσκεψης είναι να δούμε πώς ο τουρισμός και ο πολιτισμός μπορούν να γίνουν πηγή ανάπτυξης για το νησί. Οι πολιτικές μας πρέπει να είναι συντονισμένες και τα εργαλεία με τα οποία θα υλοποιήσουμε την πολιτική αυτή θα πρέπει να αποκεντρώνονται μέσα από τη φιλοσοφία που έχει ο «Καλλικράτης. Θα ακολουθήσει ουσιαστική διαβούλευση για το μοντέλο ανάπτυξης, που θέλει το νησί και στη συνέχεια θα πάρουμε τις τελικές αποφάσεις. Τα βήματα μας θα πρέπει να είναι συστηματικά και αναπτυξιακά, τα οποία θα βοηθήσουν την οικονομία να αναπτυχθεί όπως της αξίζει» .
Η Κρήτη αποτελεί τη δεύτερη Περιφέρεια της χώρας στην οποία το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού  θέτει σε εφαρμογή  τη διαβούλευση με τις νέες καλλικρατικές διοικήσεις, με σκοπό το συντονισμό και την εκπόνηση πολιτικών οι οποίες μέσα στο πλαίσιο του ΥΠΠΟΤ θα γίνουν μοχλοί ανάπτυξης για τις περιφέρειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.